Verlaag je energierekening en verminder keukenafval met deze eenvoudige tips, zodat je een duurzame keuken routine krijgt.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Duurzame gewoontes aanleren is niet alleen goed voor het milieu: het kan je ook helpen om energiekosten te besparen en minder afval te creëren. Bezuinigen op water, elektriciteit, gas en wegwerpartikelen zijn eenvoudige manieren om je keuken milieuvriendelijker te maken. 

Als je net begint met om duurzamer te zijn, dan heb ik nog een aantal nieuwe ideeën voor je. Hier zijn de acht eenvoudige manieren om aan de slag te gaan.

1. Maak veilig schoon

Het is verstandig om etiketten van schoonmaakproducten te controleren op ‘signaal-woorden en -symbolen’. Deze geven de meest schadelijke formules aan, gevolgd door waarschuwing en voorzichtigheid. Zie de NVWA website voor meer informatie hierover.

2. Maximaliseer de efficiëntie van uw koelkast

De koelkast moet vol maar niet overvol zijn en de ventilatoren moeten stofvrij zijn . Vermijd het bewaren van gloeiend heet voedsel. En hoewel de besparing klein is, kan het geen kwaad om naar je moeder te luisteren: “Laat de deur niet openstaan!”

♥ LEESTIP: Energie besparen met je koelkast doe je zo

♥ LEESTIP: 9 Tekenen dat je koelkast vervangen moet worden

3. Bespaar kookenergie

‘Meal preppen’, Batch koken’, eenpansmaaltijden en het ontdooien van vlees in de koelkast (niet de magnetron) verminderen het gebruik van het kooktoestel. Andere eenvoudige energiebesparingen: pas de pan-maat aan de brander aan en vermijd het openen van de ovendeur tijdens het bakken. 

♥ LEESTIP: Wat is Meal Preppen en wat is het voordeel

4. Efficiënt afwassen

Een energiezuinige vaatwasser in combinatie met gewetensvol met de hand afwassen is het beste voor kostenbesparingen en heeft een lage impact op het milieu. Bij het afwassen in de gootsteen, de borden afschrapen, weken en schrobben in schuimend heet water en vervolgens in schoon, koud water afspoelen. Voor de vaatwasser: laat een volle lading draaien in een daltijd (zoals bedtijd) en sla de optie verwarmd drogen over.

♥ LEESTIP: In 5 simpele stappen je vaatwasser schoonmaken

5. Vermijd onnodige verpakking

Verminder het aantal verpakkingen door grote pakketten ontbijtgranen, pasta’s en kruiden te kiezen en deze vervolgens thuis in herbruikbare containers te bewaren. Neem je eigen bewaardozen mee en ga naar winkels waar dit kan, om eten zoals gedroogde granen etc. in bulk te kopen.

Gebruik stoffen (net)zakken voor fruit en groenten en denk twee keer na over producten die in krimpfolie of in plastic zijn verpakt. Afgezien van de wegwerpverpakkingen, zijn voorgesneden producten duur en kunnen ze een verminderde voedingswaarde hebben.

♥ SHOPTIPS:

6. Hergebruik wat je kunt en recycle de rest

Pinterest staat vol met ideeën voor glazen potten, zoals het maken van terraria en het koelen van kruiden in water. En die potten komen ‘gratis’ bij de aankoop van augurken, groente en saus. Het minimaliseren van wat er in je afvalbak gaat, is de snelste weg naar een leven zonder afval.

7. Kies herbruikbare containers

Glazen bewaardozen met luchtdichte deksels blijft een van de beste manieren om restjes te bewaren. Kies in plaats van plastic wegwerpzakjes herbruikbare schaaltjes bijvoorbeeld en gebruik in de koelkast voedsel bewaardozen. Dit bespaart ook nog eens ruimte in je koelkast.

♥ SHOPTIPS:

8. Voed de grond

Zie composteren als het runnen van je eigen kleine recyclingcentrum. Die stapel organisch materiaal die je in de loop van de tijd creëert door voedselresten te combineren met tuinafval, stelt je in staat minder (chemisch) kunstmest te kopen voor je tuin. Het is goed voor je bodem en je hebt geholpen het methaan te verminderen dat voedsel op stortplaatsen creëert. Bovendien betekent compost gemengd in de grond dat je minder water hoeft te geven.

♥ SHOPTIP: Oesterzwammen kweken op koffiedik

Wil je groener huishouden?

Firma Huishouden biedt je tal van mogelijkheden om je huishouden ‘groener’ aan te pakken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

De Zero Waste producten in de Huishoudshop.

De mailserie VLEKKEN VERWIJDEREN 100% NATUURLIJK en de mailserie SELFMADE.