We weten allemaal hoe belangrijk het is om ons huis schoon en hygiënisch te houden. Een schone vloer is daarbij essentieel. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat de dweil die je gebruikt om je vloeren te reinigen, zelf ook regelmatig een grondige schoonmaakbeurt nodig heeft? Een vuile dweil vol bacteriën verspreidt alleen maar meer viezigheid en geurtjes. Vandaag leg ik je in 5 eenvoudige stappen uit hoe je jouw dweil weer fris en schoon krijgt én waarom je dit regelmatig moet doen.

Waarom je je dweil regelmatig moet schoonmaken

Dweilen zijn de stille helpers in ons huishouden. Ze zorgen ervoor dat onze vloeren er weer als nieuw uitzien. Maar na verloop van tijd hopen zich allerlei vuil, stof, haren en bacteriën op in de dweil. Als je dit niet regelmatig aanpakt, gaat je dweil op den duur onaangenaam ruiken en verspreid je bij het dweilen alleen maar meer viezigheid.

Bacteriën gedijen namelijk goed in een vochtige omgeving zoals een dweil. Vooral als je de dweil na gebruik niet goed laat drogen. Sommige bacteriën kunnen zelfs gezondheidsklachten veroorzaken. Daarom is het zo belangrijk om je dweil minstens één keer per week goed te reinigen en te ontdoen van bacteriën. Zo houd je je vloeren écht schoon en voorkom je nare geurtjes en ziektekiemen in huis.

Stap 1: Spoel de dweil uit

Begin met het uitspoelen van je dweil onder de kraan met warm water. Hiermee verwijder je het eerste vuil en stof. Wring de dweil goed uit zodat deze klaar is voor een grondige schoonmaakbeurt.

Stap 2: Week de dweil in een sopje

Vul een emmer of gootsteen met heet water en voeg een scheut allesreiniger of een kopje witte azijn toe. Azijn is een natuurlijk ontsmettingsmiddel dat bacteriën doodt. Laat de dweil minstens 15 minuten weken in het hete sopje. Hoe langer je de dweil laat weken, hoe beter het vuil en de bacteriën loslaten.

LEESTIP: Baking Soda, 50 manieren om dit wondermiddel te gebruiken

Stap 3: Was de dweil in de wasmachine

Na het weken stop je de dweil in de wasmachine op een wasprogramma van minimaal 60 graden, liefst met een extra spoelbeurt. Voeg eventueel wat wasmiddel toe. Een wasprogramma op hoge temperatuur doodt de meeste bacteriën. Was dweilen altijd apart van je andere was.

Heb je geen wasmachine of is je dweil niet geschikt voor de wasmachine? Geen probleem! Je kunt de dweil ook uitkoken in een pan water met wat soda. Laat de dweil 15 minuten koken. Giet het hete water daarna voorzichtig af en laat de dweil afkoelen en uitlekken.

Stap 4: Maak de dweil droog

Pers na het wassen zoveel mogelijk water uit de schone dweil. Laat de dweil daarna goed drogen aan de waslijn of op een droogrek. Een dweil die niet goed droogt, wordt al snel weer een broeinest van bacteriën. Zorg er dus voor dat je dweil na het schoonmaken helemaal droog is voordat je hem weer opbergt.

Stap 5: Bewaar de dweil op een droge plek

Berg de schoongemaakte en gedroogde dweil op een droge plek op, bijvoorbeeld hangend aan een haakje of in een goed geventileerde kast. Zo voorkom je dat er opnieuw bacteriën en schimmels op gaan groeien en blijft je dweil langer fris.

Extra tips

  • Gebruik je de dweil dagelijks, bijvoorbeeld in de keuken? Was hem dan vaker, liefst om de 3 of 4 dagen.
  • Heb je geen tijd om de dweil uitgebreid te wassen? Spoel hem dan in ieder geval goed uit na gebruik en laat hem drogen. Was de dweil dan zodra je weer tijd hebt.
  • Vervang een oude, versleten dweil op tijd door een nieuwe. In een oude dweil blijven bacteriën ook makkelijker hangen.
  • Gebruik je de dweil om een vloer te dweilen waar rauw vlees of vis op heeft gelegen? Was de dweil dan meteen uit om salmonellabacteriën te voorkomen.

Met deze 5 stappen en extra tips maak jij voortaan eenvoudig je vieze dweilen weer schoon en bacterievrij. Maak er een wekelijkse gewoonte van, dan heb je altijd een frisse, schone dweil paraat en geef je bacteriën geen kans. Wedden dat je vloeren gaan stralen?

Ik hoop dat deze tips je helpen om je huishouden nóg schoner en gezonder te maken. Ga jij je dweilen voortaan ook regelmatig schoonmaken? Laat het me weten in de comments hieronder.