Eén van de dingen die we achter moesten laten, toen we besloten om te gaan verhuizen, waren alle aanpassingen, die we in de loop der jaren aan het huis hadden gedaan. Het meest jammere daaraan was, dat we van het geheel niet erg lang hebben kunnen genieten en profiteren. Feit was wel dat het energielabel een betere waarde aangaf bij de verkoop, dan toen we het kochten.

Ander huis, beter energielabel

Het oude huis hebben we van diep donker rood naar licht groen weten te veranderen. We besloten om, voor een beter energielabel voor het nieuwe huis, het minstens ook zo aan te pakken. We wilden het ’t liefst nog groener.

Ons energieverbruik was niet gemiddeld

Het energieverbruik in ons oude huis was zowel positief als negatief extreem; het stroomverbruik was ver beneden gemiddelde en het gasverbruik juist ver boven gemiddelde.

Gas is ongeveer drie keer zo duur als elektriciteit en daarom was ons maandelijkse voorschot altijd hoog en bij de eindafrekening moest er altijd bijbetaald worden.

Gemiddeld energieverbruik van een huishouden

Een Nederlands huishouden verbruikte in 2017 gemiddeld 1.340 m3 gas en 2.830 kWh elektriciteit.
Dit verbruik geeft in 2020 een gemiddelde energierekening van 1.760 euro per jaar. Ongeveer 1.090 euro gaat op aan gas en 340 euro aan stroom. Zo’n 30 euro is voor vaste kosten.

BRON: Milieu Centraal

We hadden een ‘gaslek’

Allerlei onderzoeken hebben we gedaan en laten doen naar dat ‘gaslek’, maar we hebben nooit een echte ‘dader’ kunnen vinden. In de loop der jaren hebben de vele maatregelen het gasverbruik iets doen slinken, maar energiezuinig werd het huis ermee niet.

Het gasverbruik in een huishouden wordt voor 75 procent bepaald door de verwarming van het huis. Twintig procent voor het verwarmen van water en slechts vijf procent voor het koken.

♥ LEESTIP: 5 Tips: kosten en milieu besparen op huishoudelijke apparatuur

Ons ruime gasverbruik moesten we dan ook zoeken in het verwarmen van het huis. Tijdens mijn zoektocht leerde ik dat het gasverbruik van meerdere factoren afhankelijk is. Het ligt aan het type huis, de isolatie ervan uiteraard, maar ook het bouwjaar van de woning.

Wij woonden in een vrijstaand woonhuis uit 1974 en dat bleek de grootste boosdoener te zijn. Het huis is precies twee jaar té oud!
Huizen die in de periode voor 1976 zijn gebouwd hoefden niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen en zijn daardoor nauwelijks geïsoleerd. Tijd om daar iets aan te doen dus.

Alle maatregelen die we namen

Dakisolatie

De bewoners voor ons hadden het dak helemaal vervangen en ook meteen laten isoleren. Dit had dus niet geholpen om het hoge gasverbruik onderuit te krijgen.

HR-ketel

Gelijk na de verhuizing destijds, hebben we de oude verwarmingsketel laten vervangen door een nieuwe Hoog Rendements Ketel, de zgn. HR-ketel. Deze ketel is twee keer gecontroleerd, ondanks dat hij nieuw was, op eventuele lekkages.

Zonnepanelen

Hoewel het stroomverbruik in ons huishouden ver beneden het gemiddelde lag, hebben we toen toch gekozen voor zonnepanelen. Elke besparing is er één. Bovendien hebben we een nieuwe keuken laten plaatsen en meteen gekozen voor een inductie kookplaat, wat natuurlijk minder gasverbruik opleverde.

Spouwisolatie

Ongeveer een half jaar voordat we besloten te gaan verhuizen hebben we de spouw van het huis laten vol spuiten met Polystyreen parels.

Huizen die na 1920 zijn gebouwd hebben vaak wel een spouw en dat is een voordeel. Bij deze huizen kan dus spouwmuurisolatie uitgevoerd worden. Dit zal al een enorme winst opleveren in de energiezuinigheid van onze woning, dat is ons tenminste beloofd. Op deze manier hopen we dat de warmte niet meer ontsnapt en de kou buiten blijft.

Vloerisolatie

Als laatste hebben we vloerisolatie aangelegd onder het hele huis, en toen besloten we te verhuizen …

Raamisolatie

Het laatste wat er op de planning stond was raamisolatie en dat was ook zeker nodig. De bovenverdieping in het vorige huis had nog enkel glas en dus was daar absoluut geen sprake van een isolatiewaarde. We zijn er niet aan toegekomen.

♥ LEESTIP: 9 Tekenen dat je koelkast vervangen moet worden

Energielabel van het nieuwe huis

We hadden ons voorgenomen om in dit nieuwe huis tenminste dezelfde maatregelen te treffen. Het geluk dat we bij dit huis hebben, is dat het jonger is, gebouwd in 1984, en dus al geïsoleerd. Bovendien is het een Duits huis en de Deutsche Gründlichkeit zorgt ervoor, dat het huis comfortabel aanvoelt en nergens ‘lekken’ heeft.

Weer gekozen voor zonnepanelen

We hebben meteen zonnepanelen laten installeren en met die stap is het energielabel weer net zo ‘groen’, als bij het vorige huis. Waar we daar bleven steken bij raamisolatie, gaan we hier er juist mee verder.

Ondanks dat dit hele huis is voorzien van dubbele beglazing, kiezen we nu voor nieuwe, duurzame kozijnen met Triple glas. Je leest het goed; driedubbel glas. Deze ruiten isoleren nog meer, waarmee de warmte nagenoeg perfect in huis wordt gehouden. Ook van plan om je ramen beter te isoleren? Bij GlasGigant kun je heel makkelijk dubbel en triple glas online bestellen.

We hopen met deze laatste aanpassing het energielabel voor dit huis tot volledig groen te hebben veranderd. Maar heel eerlijk: Een groen energielabel is heel prettig natuurlijk. Het hebben van een groen huis, is nog vele malen prettiger. We willen immers voor een beter milieu zorgen en zo ons steentje bijdragen.

Energielabel huisje en hand
▲ Pin de tips op je eigen borden