Eén van de dingen die we achter moesten laten, toen we besloten om te gaan verhuizen, waren alle aanpassingen, die we in de loop der jaren aan het huis hadden gedaan. Het meest jammere daaraan was, dat we van het geheel niet erg lang hebben kunnen genieten en profiteren. Feit was wel dat het energielabel een betere waarde aangaf bij de verkoop, dan toen we het kochten.
Ander huis, beter energielabel
Ons energieverbruik was niet gemiddeld
Het energieverbruik in ons oude huis was zowel positief als negatief extreem; het stroomverbruik was ver beneden gemiddelde en het gasverbruik juist ver boven gemiddelde.
Gas is ongeveer drie keer zo duur als elektriciteit en daarom was ons maandelijkse voorschot altijd hoog en bij de eindafrekening moest er altijd bijbetaald worden.
Gemiddeld energieverbruik van een huishouden
Een Nederlands huishouden verbruikte in 2017 gemiddeld 1.340 m3 gas en 2.830 kWh elektriciteit.
Dit verbruik geeft in 2020 een gemiddelde energierekening van 1.760 euro per jaar. Ongeveer 1.090 euro gaat op aan gas en 340 euro aan stroom. Zo’n 30 euro is voor vaste kosten.
BRON: Milieu Centraal
We hadden een ‘gaslek’
♥ LEESTIP: 5 Tips: kosten en milieu besparen op huishoudelijke apparatuur
Ons ruime gasverbruik moesten we dan ook zoeken in het verwarmen van het huis. Tijdens mijn zoektocht leerde ik dat het gasverbruik van meerdere factoren afhankelijk is. Het ligt aan het type huis, de isolatie ervan uiteraard, maar ook het bouwjaar van de woning.
Huizen die in de periode voor 1976 zijn gebouwd hoefden niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen en zijn daardoor nauwelijks geïsoleerd. Tijd om daar iets aan te doen dus.
Alle maatregelen die we namen
Dakisolatie
De bewoners voor ons hadden het dak helemaal vervangen en ook meteen laten isoleren. Dit had dus niet geholpen om het hoge gasverbruik onderuit te krijgen.
HR-ketel
Gelijk na de verhuizing destijds, hebben we de oude verwarmingsketel laten vervangen door een nieuwe Hoog Rendements Ketel, de zgn. HR-ketel. Deze ketel is twee keer gecontroleerd, ondanks dat hij nieuw was, op eventuele lekkages.
Zonnepanelen
Hoewel het stroomverbruik in ons huishouden ver beneden het gemiddelde lag, hebben we toen toch gekozen voor zonnepanelen. Elke besparing is er één. Bovendien hebben we een nieuwe keuken laten plaatsen en meteen gekozen voor een inductie kookplaat, wat natuurlijk minder gasverbruik opleverde.
Spouwisolatie
Ongeveer een half jaar voordat we besloten te gaan verhuizen hebben we de spouw van het huis laten vol spuiten met Polystyreen parels.
Vloerisolatie
Als laatste hebben we vloerisolatie aangelegd onder het hele huis, en toen besloten we te verhuizen …
Raamisolatie
Het laatste wat er op de planning stond was raamisolatie en dat was ook zeker nodig. De bovenverdieping in het vorige huis had nog enkel glas en dus was daar absoluut geen sprake van een isolatiewaarde. We zijn er niet aan toegekomen.
♥ LEESTIP: 9 Tekenen dat je koelkast vervangen moet worden
Energielabel van het nieuwe huis
Weer gekozen voor zonnepanelen
We hebben meteen zonnepanelen laten installeren en met die stap is het energielabel weer net zo ‘groen’, als bij het vorige huis. Waar we daar bleven steken bij raamisolatie, gaan we hier er juist mee verder.
Ondanks dat dit hele huis is voorzien van dubbele beglazing, kiezen we nu voor nieuwe, duurzame kozijnen met Triple glas. Je leest het goed; driedubbel glas. Deze ruiten isoleren nog meer, waarmee de warmte nagenoeg perfect in huis wordt gehouden. Ook van plan om je ramen beter te isoleren? Bij GlasGigant kun je heel makkelijk dubbel en triple glas online bestellen.
We hopen met deze laatste aanpassing het energielabel voor dit huis tot volledig groen te hebben veranderd. Maar heel eerlijk:
Helga Post®
Related posts
3 Comments
Comments are closed.
Wij zijn overgegaan op led verlichting. In aanschaf duurder maar het scheelt op de energierekening.
Wij hebben ook overal led verlichting en dat verklaart voor een groot deel ook ons lage stroomverbruik. Dat is zeker een aanrader. Dank je voor het noemen, hoe kon ik die vergeten 🙁
[…] schreef ik over het duurzaam verbouwen van ons huis. Maar hoe beslis je nu wat het beste is om te doen? We willen immers allemaal iets doen tegen de […]