Vandaag precies een week geleden begon de Annie MG Schmidt week. Als kind genoot ik altijd zo van haar verhalen! Eerst werden ze me voorgelezen en later kon ik het natuurlijk zelf. Ook op school werd ons voorgelezen. Vaak was het dan een boek van haar. Ik was sowieso een enorme boekenwurm en de bibliotheek was dan ook echt een uitje voor mij. Uren kon ik doorbrengen met mijn rug tegen de verwarming en een boek op schoot. Boeken prikkelden mijn fantasie en creativiteit. De verhalen kregen in mijn hoofd kleur en gezichten.

Een boekenwurm met moeilijke vragen

Ook mijn zoon heeft een enorme voorliefde voor boeken, letters en verhalen. En daar ben ik erg blij mee, omdat ik heel fijne herinneringen heb aan mijn boeken en het lezen ervan. Sinds een maand zit hij op school. Hij heeft het er enorm naar zijn zin. Hij vind het alleen jammer dat ze op school alleen maar spelen en verder niks leren. Ik vraag me af wat voor een beeld hij zelf had bij school. Mij lijkt het namelijk heerlijk om de zandbak als kantoor te hebben. Het is een gedreven jongetje die overal over nadenkt en constant moeilijke vragen stelt. Hij is pas vier jaar oud maar soms krijg ik vragen die ik niet echt kan beantwoorden. Momenteel wil hij graag meer van de geschiedenis weten, allerlei vragen over ridders en Romeinen slingert hij naar mijn hoofd.

Op een speelse manier kennismaken met onze geschiedenis

Door mijn voorliefde voor boeken en de goede aanbiedingen die de Kruidvat vaak heeft hebben we aardig wat boeken staan. Iedere avond lezen we dan ook voor het slapengaan een boek of verhaal.  Sprookjes waren favoriet maar nu heb ik een ideaal boek gevonden. Een boek wat de geschiedenis van Nederland verteld in 50 mooie verhalen. Op deze manier kan ik op een speelse manier mijn zoon kennis laten maken met de geschiedenis en een bijkomend voordeel is dat ik zo ook antwoord kan geven op zijn vragen. Dit boek is er ook met verhalen over landen in de wereld en steden in Nederland.

Een boek cadeau doen valt altijd goed

Overigens krijg ik vaak de vraag wat een leuk kraamcadeau is. Ik zeg dan altijd een mooi voorleesboek. Waarom? Persoonlijk vind ik het zonde om een cadeau te geven waar mensen niet op zitten te wachten. Zelf kreeg ik kleertjes die vaak niet mijn smaak waren of andere dingen waar ik vrij weinig aan had. Sommigen vroegen me wel wat ik graag wilde hebben. Dan kon ik dus zeggen dat ik graag een mooi boek wilde om voor te lezen. En het leuke daarvan is dat mensen vaak een eigen lievelingsboek meenemen. En vaak is dat dan toch wel Annie M.G. Schmidt.

 

Werd jij voorgelezen als kind en las je zelf veel? Heeft dat invloed gehad op je leesgedrag nu? En lees je nu nog veel?

 

Prikkel de fantasie en creativiteit van kinderen met boeken