Na een keer of 7 frituren, is het vet aan vervanging toe en de frituurpan of friteuse aan een schoonmaakbeurt. En in 7 stappen leer je hieronder de frituurpan schoonmaken, en hoe je dit doet zonder chemische troep.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

1 – Maak het schoonmaakmiddel

De frituurpan schoonmaken doe je met selfmade schoonmaakmiddel. Hieronder lees je hoe je dit doet.

INGREDIËNTEN:

 • citrus schil (ik gebruik sinaasappel, citroen, grapefruit)
 • witte wijn azijn
 • water

Je hebt ook nodig:

 • scherp mes
 • snijplank
 • stenen potten of melkflessen
 • spuitfles

ZO MAAK JE HET:

 1. Om dit citrus-azijn schoonmaakmiddel te maken, begin je met het bewaren van al je citroen-, sinaasappel- en grapefruitschillen.
 2. Verwijder het witte vlies zo veel mogelijk. Dit helpt schimmelvorming te voorkomen terwijl je bezig bent met het verzamelen.
 3. Snijd de schillen in kleine stukjes die in een glazen pot of een glazen melkfles passen en vul de fles of pot.
 4. Bedek de schillen met azijn. Laat 10 tot 14 dagen staan, op een koele, droge plaats, of totdat de azijn donkeroranje is geworden. Het moet ook naar citrus ruiken.
 5. En je citrusazijnreiniger is klaar! Om het te gebruiken, moet je de schil uiteraard verwijderen. Gooi hiervoor de inhoud van de fles of pot door een zeef en vang het op in een spuitfles (eventueel met gebruik van trechter).

♥ TIP: Voor ‘normaal’ vuil vul je de spuitfles voor de helft en vult hem aan met water. Voor ‘super’ vuil gebruik je het onverdund.

Let op:

 • Test de reiniger altijd op een onopvallende plek bij het eerste gebruik, vooral op hout.
 • Voor extra reinigingskracht vermengen met zuiveringszout, als Baking Soda.
 • Gebruik voor zeepresten en vet onverdunde reiniger. Mogelijk moet je zuiveringszout toevoegen voor hardnekkige vlekken.

Ga onder de afbeelding verder met stap 2 ▼

Frituurpan schoonmaken zonder chemische middelen

2 – Verzamelen

Verzamel alle schoonmaakmaterialen. Buiten je zelfgemaakte citrusazijnreiniger heb je nog een goed schurende keukenspons nodig, een oude tandenborstel en sesquicarbonaat.

3 – Sprayen

Besproei de leeggemaakte frituurpan met de citrusazijnreiniger.

4 – Strooien

Strooi royaal de baking soda over en in de frituurpan, die je zojuist hebt bespoten. Het gaat wat bubbelen, maar dat is goed en juist het hele punt van deze schoonmaakmethode. Spuit desnoods nog wat zelfgemaakte citrusazijnreinger erover, zodat het goed bruist, maar zorg ervoor dat de baking soda niet te nat wordt zodat het gaat druppelen.

5 – Wachten

Laat het mengsel minimaal een half uur tot maximaal een uur staan.

6 – Schrobben

Pak de goed schurende keukenspons en begin met schrobben. Je zult merken dat je niet te hard hoeft te schrobben om de vette laag te verwijderen. Gebruik de tandenborstel voor hoeken en gaten waar je met de spons niet kan komen.

7 – Spoelen

Spoel de frituurpan onder heet water goed af. Ga met je vingers door de pan om er zeker van te zijn dat alle zuiveringszout verwijderd is.

Is hij dan nog niet schoon herhaal dit nog een keer.

♥ TIP: Deze schoonmaakmethode werkt ook voor de bodems van potten en pannen die zijn zwart geblakerd of aangekoekt.

Zelf producten maken

Waarom zou je meer betalen dan nodig is?

Allerlei producten die je gewoonlijk kant-en-klaar koopt, zoals sauzen, cosmetica, schoonmaakmiddelen, etc., kun je zelf maken.
Het is goedkoper, zonder dure verpakkingen en je bepaalt zelf de samenstelling, zodat je ongezonde conserveringsmiddelen en gevaarlijke chemische schoonmaakmiddelen kunt vermijden.

Met de mailserie SELFMADE ontvang je elke week, 52 keer, een mail boordevol recepten en bereidingen van producten die je zelf kunt maken. 
Maar dat is niet alles! Bij elke mail ontvang je een downloadlink om de delen te bewaren als pdf. Aan het eind van het jaar heb je een compleet receptenboek van alle producten die je zelf kunt maken, voor nog geen euro per week!

Lees hier meer informatie of koop de mailserie

52 WEKEN MAILSERIE: Een jaar lang elke week een mail met tips, motivatie, ideeën, recepten en nog veel meer, over onderwerpen waar je van kunt leren, die je inspireren, die je uitdagen, maar ook die je meteen kunt toepassen.

Firma Huishouden heeft veel meer mailseries waar je écht wat aan hebt. Bekijk ze hier allemaal.
banner-win-enquete