Het geheim van een schoon huis – Voorjaarsschoonmaak en rommel opruimen

De sleutel voor een goede voorjaarsschoonmaak en wonen in een schoon huis, begint eigenlijk met het opruimen van de rommel in je huis. Hoe beter je huis is georganiseerd, hoe gemakkelijker het is om schoon te houden.
Ik zal nooit een huis hebben dat 24/7 op dat uit een woon-magazine of -tijdschrift lijkt. We wónen in ons huis. We koken, eten, zijn graag creatief, maken rotzooi, we hebben een hond en een kat, en een druk leven. Dus hoe doe je de noodzakelijke (voorjaars)schoonmaak en maak je het schoonmaken meer een routine dan “ik doe maar wat”? Dat is wat ik je vandaag in 5 stappen ga uitleggen in ‘het geheim van een schoon huis’.

Pin afbeelding voor artikel: Het geheim van een schoon huis
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen borden.

Leer het geheim van een schoon huis

Stap 1 – Opruimen!

Er is echt geen manier om deze stap te omzeilen. Als je te veel teveel hebt, kun je nergens heen. Als er geen ruimte is in de laden en kasten, beginnen de dingen zich op te stapelen op vloeren, aanrecht en meubels. Als al die oppervlakken vol staan, is het bijna onmogelijk om schoon te maken, om nog maar te zwijgen van hoe rommelig het eruit ziet, als het je überhaupt lukt om schoon te maken. Als je huis een chaos is, je dingen niet terug kunt vinden en andere aspecten van je leven ook ongeorganiseerd raken … dan is dat de perfecte formule voor stress.

Hoe langer je de rommel toelaat om te groeien, hoe groter het gedoe om op te ruimen. Begin door het op te splitsen in kleine taken. Neem één kamer of één gebied tegelijk. Heb je een stapel kleding op je slaapkamervloer liggen of aan het voeteneinde op je bed? Begin dan met het opruimen van je kledingkast en lades. Zorg ervoor dat alles een vaste plek heeft, zodat het niet op andere plekken terechtkomt. Als je geen ruimte meer hebt, probeer dan creatieve alternatieven zoals decoratieve dozen, meubels met ingebouwde opslag, koffers, manden en kratten.

Als je het niet leuk vindt of niet gebruikt, is het rommel

Omarm de Feng Shui-kunst van overzichtelijk leven. Rommel vormt een belemmering voor het bereiken van een ontspannen en relaxte toestand. Feng Shui leert dat als energie gemakkelijk door een kamer kan stromen, je leven harmonischer en gelukkiger zal zijn. Met als resultaat: Minder stress.

Stap 2 – Maak het opruimen een dagelijkse gewoonte

Dit is de nummer één regel waar ik naar leef en wat in hoofdlijnen de basis is van dit blog. Als je elke dag een klein beetje opruimt, zijn grote taken zoals de voorjaarsschoonmaak veel minder een enorme klus. Ik vouw bijvoorbeeld meteen de was, die uit de droger komt. Dat doe ik wanneer ik sta te koken, elke dag. De kinderen vullen de vaatwasser zodra we opstaan ​​van de tafel en maken het aanrecht en de kookplaat schoon. Dat doen ze al vanaf hun 8e en de jongste is nu 18. Elke avond voordat ik naar bed ga, ruim ik op en zorg dat het aanrecht en alle tafels leeg zijn. Zo kom ik elke ochtend in een redelijk schone keuken. Ik haal elke dag een doekje door onze badkamer, nadat ik ‘s ochtends klaar ben. En dat duurt nog geen minuut.

Ik ben een ochtendmens, en zelfs toen ik nog buitenshuis werkte, deed ik deze taken meestal voordat ik elke ochtend vertrok. Op die manier kwam ik thuis in een schoon huis en kon ik ‘s avonds ontspannen.

Stap 3 – Stroomlijn je schoonmaakspullen

Bewaar schoonmaakspullen altijd op strategische locaties. Hierdoor bespaar je tijd en is de kans groter dat je ze daadwerkelijk gebruikt! Schoonmaakspullen voor de badkamer moeten in een badkamerkast worden bewaard, niet in de keuken. Je kunt zelfs overwegen om meerdere schoonmaakproducten te verdelen door je huis om het voor jezelf toegankelijker en minder moeilijk te maken. Zo heb ik op vier plekken in huis een schoonmaak ‘kit’: In de badkamer boven en beneden, in de keuken en in de algemene schoonmaakkast. In plaats van steeds heen en weer te rennen naar die schoonmaakkast, bewaar je een fles in elke badkamer, zodat je gemakkelijk spiegels en gootstenen kunt schoonmaken, zodra je ziet dat het nodig is. Voor je dagelijkse routine werkt dit tijd en energie besparend.

Stap 4 – Altijd schoon

Dit is eigenlijk gewoon iets dat een gewoonte wordt als je een routine hebt die werkt. Als je door het huis loopt, als je iets ziet dat in de kamer hoort waar je naartoe gaat, pak het dan op en neem het mee en berg het op. Gooi dingen weg nadat je ze hebt gebruikt in de keuken of in de badkamer. Doe kleding in de wasmand zodra je er klaar mee bent. Doe iets uit, hang het op. Het kost je geen extra tijd en je houdt je huis schoon en netjes.

Probeer gedurende de dag 5 tot 10 minuten schoon te maken en op te ruimen. Maak schoonmaken gemakkelijk, zodat het een vast onderdeel van je routine is, net zoals je tanden poetsen! Je zult er versteld van staan ​​hoe geweldig je huis eruit kan zien als het een dagelijkse gewoonte wordt.

Stap 5 – Weet hoe je het moet vervalsen

Zelfs de besten onder ons hebben weken (of zelfs maanden), waarin het moeilijk is om iets een grote beurt te geven. Ondanks dat kun je je huis er wel netjes uit laten zien, door simpelweg te weten wat de plekken zijn waar je je beperkte tijd en energie aan moet besteden. Voor mij geldt dat ik rommel voorkom, de badkamer en keuken elke dag opruim en het bed opmaak, ben ik meer ontspannen en maak ik me geen zorgen over onverwachte gasten.

Hoe krijg je een routine die werkt?

In stap 4 noemde ik het al: Maak er een gewoonte van. Een gewoonte die zich steeds herhaalt, jouw routine. Als die eenmaal op de automatische piloot gaat, wordt het huishouden een eitje. Ik kan het weten, want ik doe het al twintig jaar. Om het te laten werken is het heel belangrijk, dat je routine bij jouw, je leven en je gezin past.

TIP

EFFICIËNT HUISHOUDEN

Tijdens dit programma leer ik je in 8 weken hoe je dit doet. Via een online leeromgeving leer ik je alle in’s en out’s om tot een routine te komen die bij jou past én die een leven lang vol te houden is.

Als je wilt dat die stress om en in dat huishouden stopt of je wilt een simpel te volgen systeem, zodat je huis altijd schoon en opgeruimd is, dan is het programma Efficiënt Huishouden echt iets voor jou. Kijk hier wanneer de volgende groep van start gaat.

Efficiënt Huishouden: Als je al van alles hebt geprobeerd, maar hebt nu écht geen idee meer hoe je het allemaal voor elkaar moet krijgen!

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

  1. Goede tips allemaal, gelijk zin om aan de slag te gaan! 😉

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

Geen evenementen gevonden!