Mijn man en kleding kopen gaan niet samen. Hij houdt wel van mooie kleding en ziet er ook graag goed uit, maar de aanschaf laat ‘ie liever aan mij over. Bovendien vindt hij alles te duur. We hebben twee kinderen jarig aan het eind van het jaar en onze trouwdag is in december. Voeg daar de feestdagen bij en wij kunnen met recht zeggen dat het ‘duurcember’ is voor ons elk jaar.
Dus ik begreep zijn argument wel toen ik voorstelde om nieuwe kleding te gaan shoppen voor de kerst. Maar ik weet ook dat het ‘winkel-in-winkel-uit’ niets voor hem is. Ik heb hem een goed alternatief gegeven: online shoppen. Hij is uiteindelijk geslaagd bij 2trendy.nl.
Er zijn meerdere manieren om je kledingkast goedkoop te vullen. Vandaag geef ik je 8 tips om geld te besparen op kleding kopen. Een klein budget hebben betekent immers niet automatisch dat je geen nieuwe kleding kunt kopen.
Koop kleding buiten het seizoen
Kledingwinkels krijgen ongeveer om de twee á drie weken nieuwe leveringen en staan daarom onder constante druk om het ‘oude’ te verkopen. Dit betekent dat seizoensspecifieke items al voor het einde van het seizoen worden afgeprijsd. En daar moet je van profiteren. Dus heb wat geduld en koop niet meteen de nieuwste collectie. Dit is de beste tijd van het jaar om goedkoop kleding te kopen.
Koop betere basis kleding
Basiskleding als t-shirts, hemdjes, een zwarte rok en broek, een witte blouse, etc. worden vaker gedragen dan andere kleding. Daarom is het verstandig om te investeren in basiskleding van kwaliteit. Op het rek ziet het er misschien hetzelfde uit, de goedkope en dure versie, maar in de praktijk blijkt de kwaliteit het te winnen. Op de lange termijn bespaar je hiermee veel geld.
Laat je niet overhalen
Hoeveel nieuwsbrieven met leuke aanbiedingen ontvang jij in je mailbox? Over Black Friday en Cyber Monday, de nieuwe rage overgewaaid uit Amerika? Of een andere favoriete kledingwinkel, omdat ze van die mooie aanbiedingen en kortingen sturen?
Je denkt misschien dat je een slimme klant bent door altijd nieuwe dingen te scoren tegen een lagere prijs dan de winkelwaarde. Maar in feite ben je één van de vele slachtoffers van de consumentenpsychologie, die retailers gebruiken om klanten ertoe aan te zetten meer en vaker te kopen.
Doe jezelf een plezier en schrijf je uit voor al die e-maillijsten. En vraag je bij de volgende aankoop eerst af: “Is dit iets wat ik nodig heb? Zou ik het ook kopen voor de volle prijs?”
Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord
Te hoge reinigingskosten
Probeer zo weinig mogelijk, of geen, kleding te kopen die chemisch moet worden gereinigd. Check dus altijd eerst de waslabels voordat je nieuwe kleding aanschaft. Het chemisch (of op een andere manier) laten reinigen, dan in je eigen wasmachine, kost veel geld.
Verzorg je kleding goed
Wanneer je dan toch de waslabels checkt, was dan ook de kleding zoals erop staat. De aanbeveling van de fabrikant heeft wel degelijk zin als je je kleding lang mooi en in vorm wilt houden. Het verlengt de levensduur van je kleding enorm.
Lees ook: 3 Redenen waarom je nieuwe kleding eerst moet wassen
Vraag korting
Heb je weleens iets aangepast en ontdekt dat er een knoop miste? Ik wel. En in plaats van het weer weg te hangen, koop ik het gewoon. En ik vraag aan de kassa om korting voor de missende knoop. Of het naadje dat losgelaten heeft, of iets anders. Het is voor mij namelijk heel eenvoudig om dit te repareren, en ondertussen heb ik bespaard op nieuwe kleding. Het repareren kost vrijwel niets als je een aantal reserveknopen (die doorgaans standaard in een nieuwe kledingstuk zitten), een klosje garen en een naald hebt.
Alternatieve manieren om goedkoop kleding te kopen
Grote winkelketens zijn niet de enige opties om je kledingkast gevuld te houden. Probeer eens een kledingruil met vrienden te organiseren. Of zoek op Marktplaats of op Facebook naar leuke kleding. Ik ga heel graag naar de kringloop en, behalve ondergoed en schoenen, koop ik daar best vaak mijn kleding voor een spotprijs.