Het gevaar van chemicaliën

Er is natuurlijk genoeg controle en een strenge regelgeving op de ingrediënten van onze dagelijkse producten. Ik wil daarom ook geen angst zaaien, maar toch was ik nieuwsgierig wat het gevaar van chemicaliën in onze dagelijkse producten nu is. En het kan natuurlijk nooit kwaad om er iets meer van af te weten.

Verpakkingen

De chemische weekmaker bisfenol A (BPA) zit vooral in verpakkingen als yoghurtbekers, plastic tasjes, blikken van groente en frisdrank, maar ook in thermisch papier, nagellak en servies dat in de magnetron kan.

Talrijke studies wijzen uit dat BPA zich oplost in deze producten en in ons lichaam een zelfde werking heeft als het hormoon oestrogeen. Het beïnvloedt eventueel de vruchtbaarheid en kan de kans op kanker en diabetes verhogen.

De wereldgezondheid-organisaties eisen een verbod op BPA, maar tot dusver heeft het alleen nog maar geleid op een verwijdering uit de babyflessen.

Wat is het gevaar van chemicaliën die we dagelijks gebruiken Waterflessen

Of plastic waterflessen gemaakt van PET (polyethyleentereftalaat) ongezonde deeltjes aan de inhoud afgeven is nog niet bewezen. Er zijn echter wel wetenschappers die aanbevelen om mineraalwater uit glazen flessen te drinken.

Lees hier hoe je je plasticverbruik kunt verminderen.

Deodorant

De meeste deodoranten bevatten aluminiumchlorohydraat, wat te herkennen is in de ingrediëntenlijst als ‘Anti-transpirant’ of ‘Aluminium-chloride’. Er gaat een gerucht dat deze stof Borstkanker en Alzheimer opwekken kan, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Toch bestaat er een nationale aanbeveling om de opname van aluminium te verlagen. Een aantal producenten heeft hierop gereageerd en er zijn inmiddels een aantal producten zonder aluminiumzout te verkrijgen.

Kleding

Zo’n 7000 chemische stoffen worden in de textielbranche verwerkt. Voor het bleken, verven, veredelen, stijven, etc. De grootste groep is de Azokleurstoffen.
Ze zijn goedkoop en resulteren in geweldige kleuren. Van de ongeveer 2000 Azokleurstoffen worden 500 als riskant gezien, omdat ze kanker kunnen veroorzaken. Binnen de EU worden deze kleurstoffen niet meer gebruikt, maar daarbuiten nog wel.

Mondwater

Het conserveringsmiddel en bactericide Triclosan zit in vele cosmetica en tandverzorgingsproducten. Op de verpakking wordt triclosan ook wel Irgasan of Cloxifenol genoemd.
Het middel wordt ervan verdacht borstkanker te bevorderen en spermacellen te doden. De EU heeft een grens aangegeven om Triclosan te gebruiken in mondwater.

Wist je dat er ook mondwater bestaat met alleen plantaardige ingrediënten?

Voeding

Ook in onze voeding worden verschillende chemicaliën verwerkt. Bijna 80% van verpakt voedsel bevat chemicaliën. Sommige hiervan zijn erg slecht voor je gezondheid, maar sommige zijn juist essentieel om het eten vers te houden. Het gevaar van chemicaliën is dat ze gevaarlijk, maar toch essentieel kunnen zijn.

Eigenlijk zijn er drie belangrijke functies van chemische stoffen die worden toegevoegd aan voeding. Ten eerste helpen ze om voedsel voor een langere tijd te bewaren. Ze werken dus als conserveermiddelen. Ten tweede zorgen chemicaliën ervoor dat het eten er beter uitziet. Zo worden producten aantrekkelijker voor de consument. Ten slotte kunnen chemicaliën ook een bijdrage aan de voedingswaarde van voedingsmiddelen leveren.

Ze helpen het voedsel te bewaren. Het merendeel van de verwerkte voedingsmiddelen die we vinden in de markt hebben een houdbaarheid variërend tussen een paar maanden tot zelfs een paar jaar. Dit is alleen mogelijk omdat we chemicaliën toevoegen aan deze voedingsmiddelen als conserveermiddelen.
Soms kunnen chemische stoffen worden toegevoegd aan voedsel om hun fysieke uiterlijk te verbeteren. Bepaalde chemische stoffen zullen de producenten helpen de aantrekkingskracht te stimuleren en aantrekkelijker te maken voor de consument. Ze dienen een puur cosmetisch doel.
En natuurlijk kunnen chemicaliën ook voedingswaarde toevoegen aan voedingsmiddelen.

Het gevaar van chemicaliën is dat je ze helemaal niet opmerkt. In verwerkt voedsel tref je veel kunstmatige toevoegingen aan en groente en fruit zitten meestal helemaal onder de bestrijdingsmiddelen. De meeste van deze stoffen kunnen wel door het lichaam verwerkt worden, maar als je er veel van binnenkrijgt, krijgt je spijsvertering het zwaar te verduren.

Het beste kies je dus voor producten waarbij er niet een hele lijst aan chemicaliën op de verpakking staat. Kies met groente en fruit wat vaker voor biologische producten, zodat je niet te veel bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt. Ga voor de onverpakte, verse producten of voeding in een glazen verpakking.