Er is natuurlijk genoeg controle en een strenge regelgeving op de ingrediënten van onze dagelijkse producten. Ik wil daarom ook geen angst zaaien, maar toch was ik nieuwsgierig wat het gevaar van chemicaliën in onze dagelijkse producten nu is. En het kan natuurlijk nooit kwaad om er iets meer van af te weten.

Verpakkingen

De chemische weekmaker bisfenol A (BPA) zit vooral in verpakkingen als yoghurtbekers, plastic tasjes, blikken van groente en frisdrank, maar ook in thermisch papier, nagellak en servies dat in de magnetron kan.

Talrijke studies wijzen uit dat BPA zich oplost in deze producten en in ons lichaam een zelfde werking heeft als het hormoon oestrogeen. Het beïnvloedt eventueel de vruchtbaarheid en kan de kans op kanker en diabetes verhogen.

De wereldgezondheid-organisaties eisen een verbod op BPA, maar tot dusver heeft het alleen nog maar geleid op een verwijdering uit de babyflessen.

Wat is het gevaar van chemicaliën die we dagelijks gebruiken Waterflessen

Of plastic waterflessen gemaakt van PET (polyethyleentereftalaat) ongezonde deeltjes aan de inhoud afgeven is nog niet bewezen. Er zijn echter wel wetenschappers die aanbevelen om mineraalwater uit glazen flessen te drinken.

Deodorant

De meeste deodoranten bevatten aluminiumchlorohydraat, wat te herkennen is in de ingrediëntenlijst als ‘Anti-transpirant’ of ‘Aluminium-chloride’. Er gaat een gerucht dat deze stof Borstkanker en Alzheimer opwekken kan, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Toch bestaat er een nationale aanbeveling om de opname van aluminium te verlagen. Een aantal producenten heeft hierop gereageerd en er zijn inmiddels een aantal producten zonder aluminiumzout te verkrijgen.

Kleding

Zo’n 7000 chemische stoffen worden in de textielbranche verwerkt. Voor het bleken, verven, veredelen, stijven, etc. De grootste groep is de Azokleurstoffen.
Ze zijn goedkoop en resulteren in geweldige kleuren. Van de ongeveer 2000 Azokleurstoffen worden 500 als riskant gezien, omdat ze kanker kunnen veroorzaken. Binnen de EU worden deze kleurstoffen niet meer gebruikt, maar daarbuiten nog wel.

Mondwater

Het conserveringsmiddel en bactericide Triclosan zit in vele cosmetica en tandverzorgingsproducten. Op de verpakking wordt triclosan ook wel Irgasan of Cloxifenol genoemd.
Het middel wordt ervan verdacht borstkanker te bevorderen en spermacellen te doden. De EU heeft een grens aangegeven om Triclosan te gebruiken in mondwater.

Wist je dat er ook mondwater bestaat met alleen plantaardige ingrediënten?