10 tips om gezond en goedkoop boodschappen te doen

Voordat ik mijn menu’s wekelijks plande kwam het nogal eens voor dat ik om 5 voor 5 nog niet wist wat we gingen eten, niets had voorbereid en alles nog bevroren in de diepvries lag. Als er dan van die hongerige pubers van boven komen, omdat ze zich niet meer kunnen concentreren op hun huiswerk, voel je je behoorlijk schuldig. En sja, wat er dan op tafel kwam was meestal niet gezond en zeker niet goedkoop.

Beter voorbereid met mijn boodschappenlijstje

Tegenwoordig ben ik beter voorbereid, al gaat het nog weleens mis omdat ik het weer eens te druk heb. Maar ik plan mijn weekmenu een week van te voren, inclusief een boodschappenlijst dat ik braaf aan het eind van de week afwerk. Maar dat doe ik wel op een speciale manier, waarbij ik én gezond en goedkoop inkoop.

Wil je deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord10 Tips om gezond en goedkoop boodschappen te doen

Zo doe ik de boodschappen gezond en goedkoop

 1. Producten

  Je kent het wel, die stickers die aangeven dat een product bijna over de houdbaarheidsdatum heen is. Die producten zijn vaak nog best goed en kun je nog prima eten. Meestal liggen deze producten bij de kassa, apart in een mand of in het koelvak vooraan. Profiteer van deze aanbiedingen, er is niets mis mee.

 2. Vlees

  Hiervoor geldt hetzelfde. De houdbaarheidsdatum is een uiterste verkoopdatum, wat betekent dat het vlees echt niet precies op de houdbaarheidsdatum gaat bederven. Wanneer er een sticker op zit dan is het nog een aantal dagen houdbaar en als je het meteen in de diepvries bewaard nog langer. Gooi het in je kar en je vult lekker voordelig je diepvries.

 3. Brood

  Wil je in het weekend een lekker ontbijtje met een bolletje of croissantje? Koop ze dan tijdens de aanbiedingen. Er is een supermarkt die dagelijks vier broodjes voor een euro aanbiedt. En brood kan ook in de diepvries. 😉

 4. Aanbiedingen

  Houd alle folders in de gaten. Supermarkten, maar ook andere winkels bieden vaak acties van bijvoorbeeld 2 halen, 1 betalen of meerdere aantallen voor een sterk gereduceerde prijs. Wanneer dit houdbare producten zijn sla ze dan in en vul je voorraadkast.

 5. Eigen merk

  Probeer eens het eigen merk in plaats van de grote merken. Het zal je verbazen dat er bijna geen verschil is in smaken of dat een eigen merk ook best goed smaakt. En het scheelt echt te veel in prijs om het te laten liggen.

 6. Seizoen

  Koop vers producten, zoals groente en fruit, in het juiste seizoen. Groente en fruit kun je ook bewaren in de diepvries en zo hoef je geen dure producten te kopen in een ander seizoen. Daar komt bij dat groente en fruit in het juiste seizoen ook nog veel lekkerder zijn! Of kweek je eigen groente.

 7. Pubers eten véél

  Zoals jullie weten hebben wij een huis vol pubers/jong volwassenen en die eten véél! Ik laat ze zich eerst volproppen met gezond voedsel, wat altijd goedkoper is, voordat ze aan andere snacks beginnen. Meestal willen ze deze, vaak duurdere, hapjes dan niet meer. Het scheelt een hoop duiten, zeker bij pubers. Maar ook bij kleinere kinderen kun je dit foefje toepassen.

 8. Ouderwets zegels sparen

  Het kan echt uit om gratis zegeltjes te sparen. Je krijgt ze toch en alles wat je ermee kunt sparen is gratis. Wanneer dit niet zo is, neem ik alsnog de gratis zegels mee en geef ze weg. Zo doe je iemand anders ook nog een plezier.

 9. Koopzegels

  Ook koopzegels neem ik bij mijn boodschappen. Het is op dat moment een kleine investering, maar je krijgt er altijd meer voor terug dan dat je hebt betaald. Deze koopzegels zijn mijn spaarpotje voor de Kerstdagen.

 10. Boodschappenlijst

  Tot slot, en misschien wel de meest belangrijke, ga winkelen met een boodschappenlijst. Dat je niet moet gaan winkelen vlak voor het eten, dat weet inmiddels iedereen. Maar maak ook een menuplan, aan de hand daarvan een boodschappenlijst en neem deze mee. En houd je hier ook aan. Ga niet door de knieën voor impulsaankopen, die maken je boodschappen juist weer duur, omdat dit vaak de aankopen zijn die je niet nodig bent.

Bonustip

Ga alleen! als je kinderen, of zelfs je man, dingen in je kar gooit die je niet van plan was om mee te nemen! Tip van een ervaringsdeskundige 😉

Wil jij besparen op je boodschappen?

Wil je geld besparen op je voeding en gezond (blijven) eten in deze, steeds duurder wordende, economie?  In Besparen op je Boodschappen geef ik je tips hoe je de beste keuzes maakt.

Geld besparen op ‘echt’ eten is mogelijk met een goede planning en perfecte timing

Dit e-book bestaat uit 62 pagina’s met informatie en tips om je boodschappen goedkoper te doen, inclusief een aantal bonussen zoals recepten voor homemade schoonmaakmiddelen, recepten met vergeten groente en biologische seizoenskalender.

 

Om het e-book te kopen log je in op Firma Huishouden, of je maakt een gratis en vrijblijvend account aan.

Related Articles

10 Voordelen van maaltijd planning op een rijtje

Op het huishoudschema staat steevast elke week ‘Weekmenu maken’. “Maar waarom? Niet iedereen doet dat!” Dat weet ik, maar iedereen zou het wel moeten doen. Ik ga je vandaag vertellen waarom ik dat vind. Ik ga je uitleggen hoe je een weekmenu heel gemakkelijk samenstelt en het dus niet veel werk is (integendeel: juist tijd bespaart) en wat de voordelen van maaltijd planning zijn.

Verspillingsvrij kerst vieren

Wist je al dat je €120 per jaar, pér persoon kunt besparen door minder etenswaren te verspillen? We gooien veel te veel etenswaren weg omdat we het niet goed bewaren, te veel kopen of omdat we te veel bereiden.
Zonde, verkwisting en zeker niet duurzaam. Tijd om eens te kijken naar waar dit anders kan. Eén manier om voedselverspilling tegen te gaan is door je etenswaren goed te bewaren. Door duurzaam en verspillingsvrij je boodschappen te bewaren, kun je al heel veel geld en voedsel besparen. Ik ga je vandaag vertellen hoe ik het doe. En juist vandaag! Waarom? Omdat we met elkaar weer veel te veel gekocht hebben voor de kerst! Toch?

6 Basisregels voor een schoonmaakroutine die bij jou past!

Als je het zat bent en het roer om wilt gooien, kun je op het internet bergen informatie vinden over hoe je dit kunt doen en kun je zelfs prachtige schema’s downloaden, die je hierbij kunnen helpen. Ook ons gratis huishoudschema elke maand. Je volgt het een dag, een paar dagen, maar dan blijkt dat het niet werkt, gooi je het schema in de prullenbak en ben je geen steek verder. Daarom wil ik je vandaag uitleggen waarom dit niet werkt en wat er dan wél werkt. Er zijn namelijk zes basisregels voor een schoonmaakroutine waar je rekening mee moet houden, zodat een routine ook voor jou werkt.

20 Tips om thuiswerken succesvol te maken

Het lijkt geweldig; werken vanuit huis. Geen druk, geen controle, later opstaan en het lekker rustig aan doen. Niets is minder waar. Ik werk al jaren vanuit huis en ik weet dat het zo niet werkt. Integendeel. Thuiswerken of op afstand werken is alleen maar lonend als je je productiviteit op peil houdt. Dat wil zeggen; een gezonde balans tussen werk en privé kunt houden. Ik leg je uit wat ik bedoel.

Responses

 1. Ik zie dat ik heel veel te leren heb op deze site. 🙂 Het boodschappenlijstje lukt me… soms.

Reacties zijn gesloten.