Koken – ontdekken – uitproberen

Praktische keukentips met deze keer o.a.: Glühwein, geitenkaas en bietensoep.

Het is eindelijk weer tijd voor glühwein

De geur van de kerstmarkt waait door het huis

Voor volwassenen:

  1. Verwarm langzaam 12 kruidnagels, 2 kaneelstokjes, 70 g suiker, 2 in plakjes gesneden biologische sinaasappels met 750 ml rode wijn.
  2. Laat 1 uur trekken.

Voor de kleintjes:

  1. Verwarm langzaam 1 liter appelsap met 2 zakjes vruchtenthee, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel vanillesuiker.
  2. Breng op smaak met wat citroensap.

Kraak harde noten

Als een walnoot of hazelnoot de notenkraker tart en niet open wil, is er een truc:

Leg de noten gewoon vier of vijf minuten in de vriezer. Hierdoor verandert de structuur van de schaal en kan deze heel gemakkelijk worden gekraakt.

“Als geitenkaas ruikt, is deze meestal verkeerd bewaard”

Velen halen hun neus op voor geitenkaas. Het is echter heel gezond en lichter verteerbaar dan producten gemaakt van koemelk.

Geitenkaas is beter verteerbaar dan kaas gemaakt van koemelk.
De vetbolletjes in geitenmelk zijn veel kleiner dan die in koemelk en hebben daardoor een groter oppervlak. Dit maakt het gemakkelijker voor hen om door enzymen te worden afgebroken. Dit draagt ​​bij aan een betere vettolerantie van geitenmelk. En: geitenmelk heeft meer omega-3 vetzuren dan koemelk. Geitenmelkeiwit is ook waardevol, het bevat meer essentiële aminozuren dan koemelk.

Geitenkaas smaakt soms een beetje ‘straf’.
In het verleden werd melk verzameld totdat deze werd verwerkt. Het melkvet dat dit aroma creëerde, oxideerde. Maar dat wordt nu niet meer gedaan. Tegenwoordig is onjuiste bewaring meestal de oorzaak dat geitenkaas een beetje ‘streng’ smaakt. Verkeerde verpakking kan ook de oorzaak zijn.

De lekkerste geitenkaas haal je uit Frankrijk, vooral in de regio Centre-Val de Loire. De geiten zijn daar thuis sinds de achtste eeuw toen de Arabieren het gebied binnenvielen. De fabricage-technieken bestaan ​​al sinds die tijd, maar ze werden steeds verder geperfectioneerd.

De rand van geitenkaas kun je eten.
Het is ook lekker, mits het goed bewaard is.

Geitenkaas kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Aangebroken verpakkingen kun je nog 4 tot 5 dagen bewaren in de koelkast, mits de houdbaarheidsdatum niet wordt overschreden.

We laten de lucht eruit

Vacuümsealers zijn handig voor (kerst)menu’s

Iedereen die een maaltijd voor gasten bereidt tijdens bijvoorbeeld de komende feestdagen, kan afzonderlijke componenten alvast voorbereiden en in een vacuüm bewaren. Of bewaar daarna de restjes voor later. Verwarm de zakken eenvoudig in een heet waterbad om de etenswaren op te warmen.

De Top 3 best beoordeelde vacuümmachines

Ook al is het seizoen nogal grijs, de culinaire scene blijft kleurrijk. Bijvoorbeeld met bietensoep!

Er zit veel foliumzuur in rode biet

Bietensoep met roomkaas
voor 2 personen

  1. Rasp 200 g rode biet. Bak 10 minuten in 1 eetlepel olijfolie.
  2. Rasp 150 g radijs, voeg toe aan de rode biet, bak 3 minuten.
  3. Pureer de helft van de groenten met 50 g roomkaas. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  4. Meng met de overige groenten, garneer met 50 g roomkaas en rode bietenblaadjes.

Het verschil tussen …

Mandarijnen
Mandarijnen hebben pitten, maar smaken bitterder en aromatischer dan clementines. Een ander kenmerk is de ‘losse schil’: er zit een holte tussen de schil en de vrucht.

Clementines
Deze kruising tussen mandarijn en bittere sinaasappel heeft meestal geen pitjes. Terwijl mandarijnen na ongeveer 2 weken uitdrogen, gaan clementines tot 2 maanden goed omdat de schil dikker is.

TIP
De witte draadjes aan het vruchtvlees kunnen gegeten worden, ze bevatten veel vitamine C.

Bewaar deze tips en pin deze afbeelding op je eigen borden