Gebruik deze milieuvriendelijke tips om te starten met schoonmaken met veiligere ingrediënten, om huishoudelijk afval te verminderen en op de lange termijn geld te besparen. Start met een groen huishouden door deze eenvoudige manieren toe te passen.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Nu ‘groen’ schoonmaken steeds populairder wordt, staan ​​er steeds meer milieuvriendelijke producten in de schappen van retailers. Ze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar schoonmaakproducten zonder agressieve chemicaliën en geurstoffen zijn ook veiliger in de buurt van kinderen en huisdieren, evenals iedereen in je huishouden met een gevoelige huid bijvoorbeeld.

We weten dat producten met plantaardige ingrediënten een duurzame, gezonde oplossing zijn, niet alleen voor de huizen van de consument, maar ook voor de gemeenschap en het milieu daarbuitenBovendien kan het ruilen van producten voor eenmalig gebruik en wegwerpverpakkingen voor herbruikbare alternatieven je afval drastisch verminderen en dat bespaart je geld.

Als je klaar bent om in een groen huishouden te duiken, probeer dan een of twee van onderstaande duurzame tips in je routine op te nemen. Naarmate je meer milieuvriendelijke gewoonten toevoegt aan je schoonmaakroutine, merk je het verschil in je huishoudelijk afval, de kwaliteit van de lucht binnen en de algehele gezondheid van je huis. 

Begin met deze eenvoudige strategieën om te zien hoe gemakkelijk het kan zijn om een groen huishouden te krijgen.

milieuvriendelijke schoonmaakproducten voor een groen huishouden

1. Verwissel plastic flessen voor glas

Doorbreek de cyclus van het continu kopen van plastic flessen door te kiezen voor reinigingsmiddelen verpakt in herbruikbare verpakkingen. Je vindt nu allerlei soorten schoonmaakmiddelen in glazen spuitflessen, waarvan vele met een siliconen hoes om uitglijden of vallen te voorkomen. Dit vermindert niet alleen het plasticgebruik en de ecologische voetafdruk van je huishouden, maar het kan in de loop van de tijd ook minder kosten, omdat je de glazen verpakking maar één keer hoeft te betalen, zijn eventuele volgende vullingen doorgaans goedkoper.

♥ GROENE TIP: Koop een glazen spuitfles en maak je schoonmaakmiddelen zelf zonder chemicaliën!

2. Kies voor herbruikbare poetsdoeken

Gooi je poetsdoeken in de wasmachine in plaats van in de vuilnisbak. Gebruik geen papieren handdoeken of reinigingsdoekjes meer, die zijn slechts voor eenmalig gebruik. Microvezeldoeken werken vooral goed voor het polijsten van oppervlakken en het vasthouden van vuil of stof. Bovendien drogen ze ook snel. Nadat je je oppervlakken hebt afgeveegd, gooi je de doek gewoon in de wasmachine, zodat je hem steeds opnieuw kunt gebruiken.

3. Probeer zelfgemaakte schoonmaakmiddelen

Laat agressieve reinigingsmiddelen achterwege en kies voor reinigers die je thuis kunt maken. Voor veel schoonmaakklussen kun je ingrediënten gebruiken die al in je koelkast of voorraadkast staan, zoals bakpoeder, witte azijn, zout en citroenen. Probeer bijvoorbeeld kalkaanslag te verwijderen met een oplossing van één deel azijn en één deel water. Deze zelfgemaakte reinigingsoplossing herstelt ook nog eens de glans van je douchekop.

4. Schakel over op milieuvriendelijk wasmiddel

Wasmiddel hoeft geen felle kleur of sterk geparfumeerd te zijn om je kleding schoon te krijgen. Zoek naar duurzamere wasproducten die vrij zijn van kunstmatige geur- en kleurstoffen, aangezien deze vaak de boosdoeners zijn achter huidirritatie en allergieën. Zorg er bovendien voor dat je de etiketten inspecteert op mogelijk schadelijke chemicaliën, zoals formaldehyde, fosfaten en dioxaan.

5. Hergebruik oude tandenborstels

In plaats van oude tandenborstels weg te gooien, bewaar ze voor het schoonmaken van kieren en gaten. Deze smalle borstels zijn ideaal voor het reinigen van moeilijk bereikbare plekken, zoals de voegen tussen tegels en rond de randen van kuipen en kranen. Je kunt tandenborstels ook gebruiken voor het schrobben van rubberen zolen, het verwijderen van hardnekkig stof op ventilatieopeningen en het verwijderen van kleine vlekken op vloerkleden of tapijten. Zorg er wel voor dat de tandenborstel die je gebruikt voor het reinigen in een andere ruimte wordt bewaard dan je gewone tandenborstels.

https://huishoudshop.online/product/natuurlijke-schuurspons-loofah-2-stuks/

6. Kies voor natuurlijke sponzen

Meestal gemaakt van synthetische materialen, moeten de meeste sponzen in de vuilnisbak worden gegooid als je klaar bent met gebruiken. Schakel voor een duurzamere oplossing over op sponzen gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen zoals cellulose of katoenvezels. Deze werken net zo goed als conventionele sponzen, maar kunnen aan het einde van hun levensduur worden versneden en bij je compost worden gegooid.

7. Vervang drogerdoekjes door een herbruikbaar alternatief

Probeer in plaats van drogerdoekjes voor eenmalig gebruik, wollen droogballen bij je was in de droger te gooien. Deze herbruikbare ballen helpen ook nog eens de kreukels te verminderen, vangen pluizen en haren (van huisdieren) op en kan je kleding zelfs sneller drogen dan drogerdoekjes. Hoewel de investering groter is, kan een enkele set droogballen een paar jaar meegaan, dus je zult na verloop van tijd geld besparen. 

♥ TIP: Voeg een paar druppels etherische olie toe aan elke droogbal voor een frisse geurstoot.

https://huishoudshop.online/product/wollen-droger-ballen-6-stuks/

Wil je je eigen schoonmaakproducten maken?

Firma Huishouden helpt je daarbij. Je kunt ervoor kiezen om meteen aan de slag te gaan en de recepten in deze e-books te maken.

Je kunt er ook voor kiezen om een expert te worden in het schoonmaken met je eigen schoonmaakmiddelen. Kijk dan eens of de mailserie VLEKKEN VERWIJDEREN 100% NATUURLIJK iets voor je is.

huismiddeltjes en recepten zonder chemicaliën - voor een groen huishouden

Deze mailserie is bedoeld voor iedereen die een groen huishouden wil en wil schoonmaken zonder chemicaliën.

Deze handige mailserie biedt je daarom veilige, biologische en doeltreffende alternatieven voor de chemische schoonmaakmiddelen die gebruikt worden het schoonmaken in en rond het huis.

Goedkoper, gezonder en beter voor het milieu!

Met deze mailserie ontvang je een jaar lang elke week, dus 52 keer, een mail met doeltreffende huishoudmiddeltjes en recepten zonder chemicaliën.