Nu de kerstboom is verdwenen of, zoals bij mij, nog gaat verdwijnen (na Drie Koningen) dan is een beetje fleur en kleur in huis wel welkom. De gezelligheid van de kerstdagen en de boom kun je terughalen door mooie (bloeiende) planten in huis te halen. Persoonlijk, maar dat is algemeen bekend, ben ik dol op roze. Winterheide heeft die mooie kleur.
De meeste mensen denken dat alleen de Veluwe vol met heide staat, maar ook Drentse landschappen kleuren in de winter roze. Prachtig om te zien. En ik wil die pracht in huis.

Winterheide
Als je de tips wilt bewaren, pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

Verschillende soorten heide

Er zijn veel verschillende soorten met elk unieke kenmerken zoals bloeitijd, blad- en bloemvorm. Winterheide, misschien beter bekend als Erica, behoudt het hele jaar haar blad en bloeit in de wintermaanden met roze, paarse of witte bloemen. Het stoere plantje wordt zo’n 25 centimeter hoog en is daarom bijzonder geschikt om vooraan in de border of in potten te planten.

Winterheide

Heide en wijn?

Winterheide (Erica) is behalve mooi ook een nuttige plant; de bloemen bevatten veel nectar. Ideaal voor bijvoorbeeld honingbijen, die al vanaf januari op zoek kunnen gaan naar voedsel. En zie je een hommel vliegen? Dan word je ook als wijnliefhebber extra blij! Een oud Nederlandse uitdrukking luidt namelijk: Een hommel in januari brengt een goed wijnjaar.

Winterheide

Winterheide in huis of buiten

En hoewel bloeiende planten meer bij een romantische inrichting horen en niet echt een trend zijn, is heide dit wel. Deze winterbloeier heeft echt een stoer uiterlijk en past daarmee in vrijwel elke inrichting.

Heideplanten hebben deze stoere uitstraling en om dat effect te versterken kun je gebruik maken van robuuste materialen zoals potten met een betonlook. Je krijgt echter ook een bijzonder resultaat door winterheide in pastelkleurige potten te zetten.

Winterheide

Samen met struikheide (Calluna) vind je winterheide veel terug in heidetuinen die vooral aan het einde van de jaren ’70 razend populair waren in Nederland. Alhoewel heidetuinen tegenwoordig minder vaak voorkomen, is winterheide nog steeds een graag geziene tuingast, ook in potten op het balkon of terras.

Tips om heide te onderhouden

  • Geef je winterheide een plekje in de tuin? Gebruik dan ‘zure grond’ (ook wel hortensiagrond genoemd).
  • Snoei winterheide na de bloei (in april/mei).
Winterheide
 
Heb jij al iets gevonden om de leegte van de kerstspullen op te vullen?banner-win-enquete