Het is de moeite waard: groen leven. Natuurlijk kost het moeite om erover na te denken hoe je groener kunt leven. Lukt dat altijd? Vast niet. Alle beetjes helpen en het is nog altijd beter dan niets doen. Nieuwsgierig geworden? Laat je dan in ieder geval inspireren en wie weet, ga je het ook nog leuk vinden.

1. Groen leven: lees de krant van de aarde

De krant van de aarde is een onafhankelijk medium, die op hun website en in hun Demeter magazine aandacht besteden aan thema’s zoals voeding, gezondheid, wonen, vrije tijd, cultuur en mode. Het uitgangspunt  is authenticiteit, innovatie, duurzaamheid en natuur. En vooral positiviteit. Er staan verschillende interessante artikelen in met tips hoe we milieubewust kunnen leven.

2. Groen leven: milieuvriendelijk huishouden

Maak kennis met leuke weetjes en tips van Dies Groothuijs voor een duurzaam huishouden. Het grote poetsboek heeft ook verschillende milieuvriendelijke schoonmaaktips die je misschien nog niet kent. Bekend zijn inmiddels wel het gebruik van azijn in plaats als antikalk en ecologische allesreinigers of groene zeep in plaats van een chemisch vlekkenmiddel.

En hoe vind je deze: afwassen met zand. Dat klinkt heel vies, maar je servies wordt er volgens het boek heel schoon van. Je hebt geen zeep nodig en het geeft geen afvalwater. En dat betekent: geen belasting voor het grondwater.

3. Groen leven: buiten zijn

Zon, frisse lucht, de volle maan, storm, regen en kou: buiten zijn heeft een positief effect op je geestelijke gezondheid. Denk maar aan een middag uitwaaien op het strand, een lange boswandeling maken of lekker in de zon zitten.

Eigenlijk is de natuur een tegenhanger van ons drukke bestaan, om je hoofd leeg te maken. In de natuur kun je gewoon jezelf zijn.

Volgens de filosoof en dichter Friedrich Nietzsche komt dat, omdat de natuur geen mening over je heeft. Je krijgt de ruimte om je gedachten de vrije loop te laten gaan en om erachter te komen wie je werkelijk bent en hoe je in het leven staat.

Buiten zijn is een natuurlijke manier van mindfulness.

 4. Groen leven met de seizoenen

Sta ook eens stil bij jouw bioritme. Ben je een ochtend mens, of toch meer een avond mens?

Misschien zijn we ons natuurlijke bioritme wel kwijt geraakt, omdat we onze dagen laten bepalen door allerlei factoren. We moeten nu eenmaal op tijd naar ons werk. Dus opstaan omdat de wekker gaat, en bijvoorbeeld je dag afronden als je de televisie uitdoet.

Kunnen we daardoor nog wel meebewegen met de seizoenen?

Betekenis van de seizoenen

Winter: We trekken ons wat meer terug, er is tijd voor rust en innerlijke groei. Tijd om de balans op te maken.

Lente:  De periode om weer te ontwaken, tijd voor nieuwe dingen, meer naar buiten gericht. Door het lentezonnetje voel je weer de energie toenemen.

Zomer: Het is warm, we leven vooral buiten. De zon geeft ons energie om veel werk te kunnen verzetten.

Herfst: De tijd van oogsten, trots te zijn op de resultaten die behaald zijn en te vieren wat we bereikt hebben.

Luister naar je eigen bioritme, eet bewust, bouw periodes van rust in en maak regelmatig de balans op van je leven. Laat je inspireren door de seizoenen.

5. Groen leven: haal de lente in huis

Lente! Tijd om de ramen weer eens lekker open te gooien en de frisse lucht binnen te laten. Onze goed geïsoleerde huizen zorgen wel voor energie besparing, maar de natuurlijke verlichting komt hiermee wel in het gedrang. Verstandig luchten: niet voortdurend een beetje, maar kort en grondig luchten. Het is voldoende om 15 minuten ‘s morgens en 15 minuten ‘s avonds de frisse lucht binnen te laten stromen. Omdat zuurstofrijke lucht sneller warm wordt, zal je hier tijdens koudere dagen bijna geen last van hebben.

Natuurlijke luchtverfrisser: zet een plantenspuit met een lekker geurende etherische olie, vermengd met water, op de wc in plaats van de bekende spuitbus. Beter dan de kunstmatige geurtjes en het is ook nog eens goed voor de ozonlaag.

6. Groen leven: haal de lente in de tuin

Misschien heb je in het najaar allerlei bloembollen geplant en kun je nu genieten van het resultaat. Als ik langer plezier wil hebben van mijn narcissen of hyacinten op pot, zet ik ze buiten als ze volop in bloei staan. Eerst binnen genieten van de lentebloemen, en daarna buiten vrolijk verder genieten. Buiten staan ze veel langer in bloei! En de narcissen komen elk jaar weer terug.

Baal je soms van de vele regen? Volgens deze oude wijsheid is die regen eigenlijk een weldaad:

“warme regenbuitjes die in april vallen, zijn een weldaad voor onze tuin. Als het typische wisselvallige april-weer uitblijft, komt het maar al te vaak alsnog in mei”

Bron: Opa’s tuintips, Suzanne Bruns & Joachim Stammer.

Groen leven, wordt je er al een beetje enthousiast van?

6 manieren van groen leven die de moeite waard zijn

Foto: Guus Baggermans
Gesponsorde links: lees de disclaimer.