Na onze remigratie in 2009 vanuit Duitsland naar Nederland kochten we het huis waarin we nu wonen. Een huis uit 1974 met veel lichtinval door de grote ramen en veel ruimte door de drie woonlagen en de aanbouw. Wat we toen echter nog niet wisten was, dat een huis van voor 1976 nauwelijks geïsoleerd is. Om het huis te verduurzamen begonnen we met het kiezen voor groene stroom.

Geld en milieu besparen

We kochten dit huis eerst uit nood, omdat het huis in Duitsland snel werd verkocht en we een nieuw onderkomen nodig hadden. Op dat moment namen we ons voor om rustig rond te kijken naar een geschikt huis, wanneer we eenmaal gesetteld waren. Daar is het echter nooit van gekomen. Dit huis bleek al snel heel goed bij ons te passen. Waar we, na een jaar, veel minder blij van werden, was de eindafrekening van gas en licht. Na een forse bijbetaling na het eerste jaar, werd ons al snel duidelijk dat we moesten besparen. Niet alleen voor onze portemonnee, maar ook voor het milieu.

Wat is groene stroom

Groene stroom, ook wel duurzame energie, komt van natuurlijke bronnen zoals wind, water en zonlicht. Het is veel milieuvriendelijker dan andere soorten energie en draagt niet bij aan klimaatverandering of opwarming van de aarde. Anders dan fossiele brandstoffen, vullen groene energiebronnen zich op natuurlijke wijze aan en zijn ze continu in voorraad.

Soorten groene stroom

Zon 
De omzetting van zonlicht in elektriciteit wordt mogelijk gemaakt door de speciale eigenschappen van half geleidende materialen. Het kan worden aangewend via een reeks van voortdurend evoluerende technologieën zoals zonneverwarming, thermische zonne-energie, gesmolten zoutkrachtcentrales en kunstmatige fotosynthese.

Wind
Moderne windmolens, ook wel windturbines genoemd, wekken windenergie op doordat de wind de bladen laat draaien. Deze beweging wordt omgezet in elektriciteit. In 2020 wil Nederland 6.000 MW elektriciteit uit windmolens op land halen. We wekken dan met die 6000 MW in 2020 genoeg elektriciteit op voor 4,5 miljoen huishoudens, ofwel 60 % van alle Nederlandse huishoudens.

Water
Een waterkrachtcentrale gebruikt waterstroming om een turbine van stroom te voorzien. De turbines zijn verbonden met generatoren die energie produceren door het gebruik van waterstromingen. De hoeveelheid geproduceerde energie wordt bepaald door de snelheid waarmee het water stroomt. Daarom zal een snel stromende rivier meer elektriciteit genereren dan een langzamer bewegende stroom. Vanwege het ontbreken van hoogteverschil is in Nederland de rol van waterkracht bij energieproductie helaas beperkt.

Afval
Biogas is een gasmengsel dat ontstaat als gevolg van biologische enzymatische processen. Eenvoudiger gezegd;  Het gas ontstaat als gevolg van vergisting van organisch materiaal zoals mest, rioolslib, actief slib of gestort huisvuil. Dit moet eerst gedroogd en gezuiverd worden en van dezelfde kwaliteit als aardgas zijn, voordat biogas groen gas genoemd mag worden.
Het is een duurzame vorm van energie, omdat biogas uit de vergisting van natuurlijke bronnen komt. Deze energiebronnen raken niet op en ook wordt geen CO2 uitgestoten bij de productie.
In juni 2006 waren er in Nederland zo’n 30 agrarische biogasinstallaties. Het door mestvergisting geproduceerde biogas wordt vaak gebruikt in een warmte-krachtcentrale. Eén biogasinstallatie van een boerenbedrijf kan tussen de 300 en 500 gezinnen van elektriciteit voorzien.

Waarom zou je groener willen leven?

In ons geval was het eerst te doen om geld te besparen op de hoge energiekosten. Maar er zit meer achter. Wij willen een bijdrage leveren aan een gezondere wereld en een duurzame economie. Voor het klimaat, de aarde en de toekomst van onze kleinkinderen (die we nog niet hebben). Ik vind dat we er met z’n allen verantwoordelijk voor zijn om ervoor te zorgen dat de generaties na ons ook nog kunnen genieten van onze aarde.

Dat wil heus niet zeggen dat ik een heilig boontje ben en supergroen bezig ben. Wij permitteren ons ook nog de luxe van een auto en regelmatig nieuwe kleding. Maar ik ben er van overtuigd dat als we allemaal maar iets ‘groens’ doen, het de wereld een stuk beter maakt.

Wat ik doe om groener te leven

Je hoeft niet per se super groen te zijn om iets bij te dragen aan het milieu. Een paar kleine veranderingen kunnen al genoeg zijn. Hieronder som ik een aantal dingen op, die wij doen om wat groener te leven. En ik ben er van overtuigd dat dit voor iedereen makkelijk te verwezenlijken is.

  • Biologische producten kopen
  • Eigen schoonmaakmiddelen maken
  • Zo kort mogelijk douchen
  • Een dikke trui aan en de thermostaat naar beneden
  • Overal led verlichting
  • Geen licht aan in vertrekken waar we niet zijn
  • Regenwater gebruiken voor de planten
  • Afval scheiden
  • Eigen boodschappentas mee
  • Kleine moestuin houden
  • Kliekjes bewaren
  • Minder vlees eten
  • Tweedehands spullen kopen
  • Kouder wassen
  • Kleding bij de kringloop kopen
  • Energie verslindende apparaten vervangen
  • Vaker de fiets pakken

Groen leven gaat verder dan groene stroom

Er zijn tal van andere manieren om een impact te hebben op de toekomst van de planeet. Sinds een jaar of vijf zijn wij bezig ons huis te verduurzamen. Ons huis was dus helemaal niet geïsoleerd, omdat het voor 1976 is gebouwd.

Aan de hand van onderstaande graphic hebben wij gekozen om de meest ‘voordelige’ aanpassingen als eerste uit te voeren.

Mileucentraal infographic
Milieucentraal

Zo hebben we inmiddels de vloeren, de muren en het dak laten isoleren. We hebben zonnepanelen laten plaatsen en de grote ramen laten vervangen door vensters met HR glas. En ons volgende spaardoel is een zonneboiler. Onze ultieme droom is aardwarmte, maar nadat we ons hierin hebben verdiept, hebben we deze optie laten vallen. Dit is financieel niet te doen voor ons. Het verdient zich in een bestaande woning en met onze leeftijd, helaas niet terug.
Echter is er sinds een halfjaar een tussen doel bij gekomen; een elektrische auto. We rijden veel te duur en onze oude auto is te belastend voor het milieu.

Wonen zonder aardgas begint met groene stroom

De laatste twee jaar zijn we ook bezig om ‘gasvrij’ te kunnen wonen. We hebben een nieuwe keuken aangeschaft met een elektrische kookplaat. Wij zijn op dit moment alleen nog afhankelijk van gas voor het verwarmen van het huis en het water. Vandaar dat het eerstvolgende doel de zonneboiler is. Daarna hopen we op een warmtenet in onze wijk.

Groene stroom
▲ Pin de tips op je eigen borden