Zo mooi als de zomer is, als het warm en zonnig is moet je voorzichtig zijn. Huismiddeltjes kunnen een uitkomst zijn als er even niets anders voorhanden is. Deze groene tips kunnen je direct hulp bieden bij de klassieke ongemakken, die door de zon zijn veroorzaakt, zodat je gewoon kunt blijven genieten.

Houd het hoofd koel

Het heerlijke gevoel van de zon op je huid kan je soms duur komen te zijn, doordat je jezelf te lang bloot stelt aan de directe stralen. Het lichaam kan dan oververhit raken; je krijgt hoofdpijn, wordt rusteloos of zelfs duizelig.
Om te ontspannen houd je je hoofd koel met vochtige doeken. Een koude douche- en bedrust zijn ook zeer nuttig. Voorkomen is uiteraard altijd beter als genezen. Om het te voorkomen moet je altijd een hoofddeksel dragen in de zon en veel drinken.

Kwark tegen zonnebrand

Als je huid te veel zon krijgt tijdens een lange wandeling, fietstocht of tijdens het zonnebaden, kan het dagen later, of zelfs uren, blaren veroorzaken.
Een oud huismiddeltje om dit te behandelen met kwark. Het verkoelt de huid en werkt ontstekingsremmend. Het heeft daardoor een helende werking. Breng het aan op verbrande huid en spoel het af voordat het opdroogt.

Huislook tegen zonnebrand

Te veel UV-straling beschadigt de huidcellen, die daardoor bepaalde stoffen afgeven, die op hun beurt een ontstekingsreactie veroorzaken. De huid wordt rood en droog waardoor deze trekkerig kan aanvoelen. In het ergste geval vormen zich blaren. Bij dit soort zonnebrand zijn koeling en vocht het juiste tegengif.
Aloë vera is hét middel, maar heb je deze plant niet in huis, dan is onze ‘simpele’ huislook, dat meestal wel in je tuin groeit, ook een fantastische middel. In de bladeren van huislook zit heel veel vocht. Snijd ze er af en wrijf de verbrande plekken in het sap dat eruit komt.

Tegen veel zweten

Om de lichaamstemperatuur te reguleren, moet het lichaam zweten. Om overmatig zweten in de zomer te voorkomen, kunnen lauwe douches of baden met een hoestsupplement helpen.
Ook zijn 2 á 3 kopjes warme salie thee verdeeld over een hele dag, een oud huismiddeltje wat goed helpt tegen de hitte.

Tegen zware benen

Wanneer het heel heet is, is het bloedtransport in de benen moeilijker door verwijde bloedvaten, waardoor je opgezette voeten en benen kunt krijgen. Hiervoor helpen kleine oefeningen, zoals het spreiden en wiebelen van je tenen of vooruit en achteruit lopen op je tenen. Hierdoor beweegt het bloed in de aderen van de benen. Als je het probleem van zware benen wilt vermijden, moet je blootsvoets lopen en sporten. Dit versterkt spieren en aderen en zorgt voor een beter bloedtransport.

Leestip:
Tips om koel te blijven tijdens hitte

Hittegolf, bereid je tuin erop voor

Gezonde bloedsomloop

Vanwege de verwijde bloedvaten worden de hersenen ook slecht van bloed voorzien, wat vaak kan leiden tot problemen met de bloedsomloop. Daarom moet je vermijden om bij warme temperaturen lang te staan, waardoor de bloeddruk daalt. Regelmatige vochtinname, ’s morgens warme douches, borstelmassages vanaf de voeten, sporten en onthouden van alcohol kunnen hittegerelateerde problemen met de bloedsomloop voorkomen.

Middenoorontsteking

Water in de oren na het zwemmen of tocht is vaak de oorzaak van een onaangename middenoorontsteking. Tegen oorpijn, koorts en misselijkheid, helpt vooral rust en veel slapen. Ontstekingsremmend en pijnstillend werken ook het ouderwetse ‘uienzakje’ (rauwe, gesneden ui in bijvoorbeeld een zakdoek of linnen zakje) en warme kompressen.

Zomergriep

Door het afwisselende zweten en kou vatten, dat ons klimaat met zicht meebrengt in de zomer, is er vaak een vervelende zomergriep. Dit is als een verkoudheid, zoals in de winter. Hier helpt veel rust, slaap en veel vocht, en bij voorkeur thee. Het Zonneroosje, een kruidachtige plant, is hierbij bijzonder nuttig gebleken.

Insectenbeten

Hoewel afkoeling en een gesneden ui helpen bij insectenbeten, kun je beter eerst zorgen dat de gestoken plek niet opzwelt, door het op te warmen. Een hete lepel of hete waterstraal doen het gif desintegreren.

Bite Away apparaat

Wat ook een heel goed middel is en zijn dienst al meerdere malen bij mij heeft bewezen (ze moeten mij altijd hebben!), is de Bite Away. Niet groen, maar wel effectief.

Geïrriteerde ogen

Fel zonlicht, stuifmeel of tocht irriteren de ogen. ‘S Avonds kunnen ze droog, rood en opgezwollen zijn. Met deze irritatie is het goed om ’s avonds de ogen met koud water uit te spoelen. Leg vervolgens koele plakjes komkommer op je ogen. Ze verminderen de zwelling.

Felle zon schijnt door groene bladeren - Groene tips
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.