Het is behoorlijk handig om te weten hoe je haarverf vlekken kunt verwijderen voordat je begint met verven. En dat komt omdat een haarverf immers een kleurstof is dat behoort te vlekken cq. kleuren, namelijk in je haar.
Maar uiteraard niet op je vloerbedekking of kleding bijvoorbeeld doordat je hebt gemorst of gedruppeld. Met dit soort vlekken is het heel belangrijk dat je ze meteen aanpakt wanneer het gebeurt. Vandaar dat het zo belangrijk is dat je weet hoe.

Haarverf vlekken verwijderen uit kleding

Voordat je begint met poetsen op de vlek check je eerst het label in de kleding of deze kan worden gereinigd met een bleekmiddel. En of het kledingstuk gewassen kan worden in de wasmachine. Als dit het geval is dan kun je als volgt te werk gaan.

Haarverf vlekken verwijderen als de stof met chloor gebleekt kan worden

 1. Meng 1 liter koud water met een kwart kopje chloor in een emmer.
 2. Dompel het kledingstuk ongeveer een half uur in de oplossing.
 3. Spoel het uit en was het in de machine op de gebruikelijke stand.

Normaal gesproken zou dit niet kunnen want het voor het weken in een chlooroplossing is vijf minuten genoeg. En ben ik helemaal geen fan van een bleekmiddel als chloor. Maar een haarverf vlek is zo hardnekkig dat dit nodig is om de vlek te verwijderen.

Houd echter wel in de gaten dat hoe langer je weekt in bleekwater hoe meer risico je loopt dat de vezels van het textiel verzwakken waardoor in het ergste geval er gaten in het kledingstuk kunnen vallen. Ook kunnen de kleuren gaan vervagen. Het is dus heel belangrijk dat je het proces blijft controleren.

Wat te doen als de stof NIET gebleekt kan worden

 1. Meng 1 liter koud water met een kop ammoniak
 2. Pak een emmer of teil en span de vlek over de opening. Zet dit vast met een elastiek of knijpers. Zorg dat het strak zit.
 3. Giet de oplossing langzaam over de vlek zodat het door de stof drenkt.
 4. Spoel het uit en was het in de machine op de gebruikelijke stand.

LET OP: Gebruik geen chloor en ammoniak SAMEN om haarverf vlekken te verwijderen. De combinatie van ammoniak en chloor veroorzaakt een chemische reactie waarvan de geproduceerde dampen heel gevaarlijk zijn.

Het verwijderen van haarverf vlekken uit bekleding en tapijt

 1. Meng twee kopjes koud water, een eetlepel afwasmiddel en een eetlepel witte azijn.
 2. Dep dit mengsel op de vlek met een schone (thee) doek.
 3. Doe dit net zo lang totdat de vlek is geabsorbeerd.
 4. Herhaal stap 2 en 3 net zolang totdat de vlek is verwijderd, of tenminste zoveel mogelijk.
 5. Spoel de vlek na met een schone doek en koud water. Dep het daarna droog.
 6. Als de vlek is verwijderd kun je uiteraard stoppen. Als dit niet het geval is kun je het deppen met pure alcohol zodat de vlek loskomt.
 7. Spoel daarna de vlek weer na met een schone doek en koud water. Dep het daarna droog.
 8. Als de vlek is verwijderd kun je uiteraard stoppen. Als dit niet het geval is meng je twee kopjes koud water, een eetlepel afwasmiddel en een eetlepel ammoniak en hiermee deppen met een schone doek.
 9. Dep daarna met een schone doek en koud water het mengsel uit de bekleding of het tapijt. Dep het droog.
 10. Mocht dit nog niet hebben geholpen druppel dan heel voorzichtig een 3% oplossing waterstofperoxide op de vlek.

Zorg ervoor dat de bekleding zo min mogelijk nat wordt. Gebruik telkens een nieuwe schone, witte doek of absorberend papier.

Ammoniak kan schadelijk zijn voor bekleding dus ga dit eerst testen op een onopvallende plaats. Waterstofperoxide verwijderd de haarverf vlek, maar kan ook de kleur van je bekleding verwijderden of vervagen. Gebruik deze laatste optie daarom alleen in het wanhopigste geval en test het ook eerst op een onopvallende plaats.

Heb jij nog een tip om een haarverf vlek uit (be)kleding te verwijderen?
Haarverf vlekken
Wil je deze ‘vlek’ bewaren? Pin deze afbeelding op je eigen bord.banner-win-enquete