Deze tips zijn voor die mama’s die een hekel aan opruimen en organiseren hebben, maar zich ook niet kunnen ontspannen omdat er overal zoveel rommel ligt. Deze tips zijn met name voor de alleenstaande moeder, die elke ochtend gestrest is, omdat ze de gymkleding van haar kroost niet kan vinden, simpelweg omdat er zóveel kleren in het washok liggen. Die af en toe opruimen omdat ze wat ruimte in huis moeten vinden om een beetje makkelijker te kunnen ademen. Voor díe moeders zijn deze simpele tips, die dus een hekel aan opruimen hebben.

1 – Concentreer je op gebieden, niet op kamers

Denk aan je meest favoriete plekken in huis.

  • Waar hang je het meest rond?
  • Of waar wil je hangen of relaxen maar heb je er door de rommel moeite mee?

Concentreer je alleen op die gebieden.

Misschien is je favoriete plek in huis is je bed. Naast het bed staat een kastje of tafeltje, maar het wordt vaak overspoeld met boeken, kopjes en alle dingen die oppervlakken aantrekken.

9 Simpele tips voor als je een hekel aan opruimen hebt

Ruim op wat er niet hoort en vervang het met jouw boeken, een nachtlamp en een rustgevende geur bijvoorbeeld. Creëer een rustige omgeving voor jezelf.

♥ LEESTIP: Huis opruimen! Waar begin ik?

2 – Houd het kort

Als je één van je favoriete plekken in huis hebt opgeruimd, voel je je meteen al een stuk rustiger. Dat is genoeg. Stop hier met opruimen voor deze dag.

Ik adviseer altijd om een kwartier per dag op te ruimen. Langer opruimen verveelt en vernietigt je motivatie. Geniet van hetgeen je die dag bereikt hebt. Morgen is er een nieuwe dag en een nieuwe plek.

Het zal je misschien verbazen dat je, hoewel je je hele huis wil opruimen natuurlijk, dat niet hoeft te doen. Begin met de gebieden die je de meeste onrust geven en kijk dan hoe je je voelt.

3 – Doe het voor jezelf

Vaak kijken we naar anderen en hoe hun huizen eruitzien en denken dat onze huizen er ook zo goed uit moeten zien. Gooi die denkwijze weg.

Als je gasten hebt, beoordelen ze je ‘dingen’ niet. Je vrienden zijn er om jou te zien, niet om je spullen te inventariseren.

♥ LEESTIP: 12 items die in de logeerkamer horen

4 – Maak je eigen systeem en routine

In plaats van aan één grote opruimdag (of meerdere dagen) te beginnen, implementeer je een eigen systeem en/of routine in je dagelijkse leven. Zoals deze voorbeelden:

  • Terwijl je kookt, open je de kasten en kijk je wat je kunt gooien.
  • Bedenk voor elk item een eigen plek. Zet een mand bij de trap waar de kinderen hun spullen in kunnen verzamelen die boven horen. Dat maakt het makkelijker voor beide partijen; de kinderen hoeven niet steeds naar boven en beneden is het opgeruimd. Maak een regel dat de eerste die naar boven moet, de mand meeneemt en leegmaakt.
  • Als je in de voorraadkast zoekt naar iets om te eten, check dan de houdbaarheidsdatum van etenswaren die er al langer staan. Of iets dat je nooit zult eten bijvoorbeeld, maar meekwam in een kerstpakket. Gooi het in de prullenbak. Doe dit ook met de koelkast.
9 Simpele tips voor als je een hekel aan opruimen hebt -
START een efficiënt huishouden met START, wekelijkse dosis huishoudadvies per mail dat je stap voor stap door je huishouden loodst.

5 – Pak spullen in dozen

Totdat je een keer verhuist, heb je geen idee hoeveel spullen je hebt. Een tiental jaren geleden verhuisden we en zijn er een aantal ingepakte dozen naar zolder gegaan, met de bedoeling om ze later eens uit te pakken. Drie jaar later stonden ze er nog steeds.

Tot op de dag van vandaag heb ik geen idee wat er in de dozen zat. En ik ben heel blij dat ik niet heb gekeken, want dan had ik het waarschijnlijk allemaal weer bewaard.

Wat ik hiermee wil zeggen is …

Een effectieve en snelle manier om op te ruimen, is door een hele la of kast leeg te maken en het in een doos te doen, deze te bestempelen als ‘keukenlade’ of waar deze ook vandaan komt. Zet de doos in de garage of de kelder. Als je het 30 dagen niet aanraakt, gooi het dan in de prullenbak of rijd naar de kringloop en doneer het daar. Je hebt het echt niet nodig.

6 – Schaf minder aan

Een waardevolle les die ik leerde toen ik verhuisde, was alle rotzooi die ik in de loop der jaren onbewust had verzameld en het besef dat ik niet opnieuw in dezelfde situatie wilde belanden.

Ik zwoer dat ik me meer bewust zou zijn van wat ik mijn huis binnenliet.

Bewust zijn van elke aankoop betekende geen kringlopen meer, de opruiming in de handwerkwinkel of koopjesjacht naar kleding. Feit is dat de meeste van deze spullen op stapels belanden of vergeten worden.

Hoe minder je nu koopt, hoe minder je morgen hoeft op te ruimen.

7 – Betrek je kinderen erbij

9 Simpele tips voor als je een hekel aan opruimen hebt -

De meeste kinderen zullen het opruimen moeilijk vinden. Een tactiek die goed kan werken, is om je kinderen erbij te betrekken als jij bezig bent. Vraag hen om je te helpen met het opruimen en prijs ze, of beloon ze, ligt eraan hoe oud ze zijn.

♥ LEESTIP: 7 Tips om treuzelende kinderen ’s ochtends te motiveren

Laat ze hun speelgoed en knuffels opruimen voor het goede doel, kinderen die het veel beter kunnen gebruiken. Leg ze uit dat er kinderen zijn die helemaal geen speelgoed hebben. Zodra ze een doos hebben ingepakt en het verhaal erachter kennen, zijn de meeste kinderen enthousiast om het weg te geven.

♥ LEESTIP: Betrek je kinderen vaker bij het huishouden (plus 2 recepten)

Het opruimen van speelgoed en kleding kan soms effectief zijn met de hulp van je kinderen als dit voor hun verjaardag of Kerstmis wordt gedaan, wat uitlegt dat ze ruimte moeten maken. Zet een doos onder de kerstboom en betrek de kinderen bij een omgekeerde advent waarbij ze elke dag een item toevoegen om weg te geven, een geweldige traditie.

♥ LEESTIP: Hoe je het huishouden bijhoudt als je het druk hebt

♥ SHOPTIPS:

https://huishoudshop.online/product/huishoudelijke-kindertaken-tot-6-jaar-2/
https://huishoudshop.online/product/checklist-kinderkamer-opruimen-2/
https://huishoudshop.online/product/huishoudklusjes-voor-kinderen-2/

8 – Je hébt kinderen

Als je kinderen hebt, ruim je altijd de rommel op. De kinderen krijgen nieuw speelgoed en gooien het oude weg, jij bewaart de kleren om ze aan broers en zussen te geven, en de meeste dagen heb je niet eens de energie om in de speelkamer te kijken.

Heb hier vrede mee. Van de ene moeder naar de andere: Waar kinderen leven is speelgoed. Als je in een huis niet zou kunnen zien dat er kinderen leven, is het niet goed, ongeacht wat ‘ze’ zeggen.

9 – Gebruik het KO-tje

Op onze huishoudschema’s worden KO-tjes aangegeven met een bepaalde ruimte in het huis. Een KO staat voor een Kwartier Opruimen. Dit wordt maximaal eenmaal per week herhaald, zodat het opgeruimd blijft. Als je veel op te ruimen hebt, hanteer dan ook deze regel.

Ruim een kwartier per dag op, niet langer.

Wijs één doos aan voor ‘weggeven’, eentje voor ‘weggooien’ en eentje met ‘houden’ erop. Ruim vervolgens elke dag gedurende 15 minuten een plek in je huis op. Doos vol? Maak hem dan meteen leeg. Bewaar hem niet!

Ben je het zat en wil je het huishouden beter bijhouden?

Ik help je graag!

Met START hebben we een methode ontwikkeld om je gemotiveerd een routine aan te leren, die bij jou past en die daarom ook vol te houden is. Je krijgt allerlei adviezen en tips, maar bovenal leer ik je dé manier om je huis op orde te houden, zonder dat het je al te veel tijd kost.

Wil je meer weten of wil je ook hulp van mij? Klik dan hier.