Niet iedereen roept bij dit jaargetijde “Hoera, het is herfst!”, wat ik me heel goed voor kan stellen. De herfst staat bekend om veel regen, veel wind en onaangename temperaturen. Toch heeft het wel zijn charme met zijn prachtige kleuren. Om de herfst wat leuker te maken kun je wat gebruiken overnemen van het gelukkigste land in de wereld. Dit zijn 25 manieren om de herfst hygge te maken en om dit seizoen goed door te komen.

Wat is hygge

Hygge is een Deense term voor genieten van de simpele dingen. Genoegen er mee nemen, genieten, gezelligheid en de warmte van vrienden om je heen. 

Warmte, gezelligheid en genieten van simpele dingen

Hygge - Woman wearing gray and black socks
Foto: Thought Catalog

Vul je huis met hygge

1 – Omring jezelf alleen met dingen waar je van houdt

2 – Breng buiten binnen met veel groen (bloemen, planten)

3 – Decoreer je huis met kerstverlichting

4 – Pimp je badkamer en verander het in een spa (zie hieronder)

5 – Kaarsen, waxinelichtjes, kaarsen, waxinelichtje, kaarsen en voeg kaarsen toe.

Eet hygge

6 – Drink warme dranken als hete thee en chocolademelk, en glühwein

7 – Roggebrood, appeltaart en cake

8 – Zelfgemaakte soep pruttelend op het vuur

 

Hygge - Person holding coffee mug
Foto: Nathan Dumlao

Ervaar hygge

9 – Potluck-diner* met vrienden

10 – Game night

11 – Pak je in voor een stevige wandeling

12 – Ga schaatsen – bij voorkeur buiten

13 – Word lekker warm met een sauna

14 – Neem een duik in een binnenzwembad

15 – Luister naar muziek op een echte platenspeler

16 – Tijd doorbrengen voor een knappend vuur

17 – Kruip op de bank met een goed boek

18 – Netflix en chill** met een afhaalmenu en een geliefde

19 – Verlaat het werk op tijd of zelfs een beetje te vroeg

Hygge essentials

20 – Een gezellige, warme deken

21 – Comfortabele, gebreide sokken

22 – Een grote mok

23 – Yoga broek

24 – Uggs

25 – Hygge boeken

*Een potluck is een gezamenlijke maaltijd waarbij elke deelnemer of groep deelnemers eten meebrengt (vaak zelf bereid) en dat deelt met alle andere aanwezige gasten. Het idee is dat men met minimale kosten toch een zeer gevarieerde maaltijd heeft, waarbij het "luck"-element speelt. De bedoeling is dat men net iets meer meebrengt dan voor het aantal deelnemers waarmee men zelf komt.
**Netflix & Chill - Chillen met je partner dat na enkele minuten verandert in seksuele gemeenschap, terwijl er een film of serie van Netflix onafgekeken afspeelt op de achtergrond.

 

[divider style=”{‹²›ruler_type‹²›:‹²›line‹²›,‹²›space‹²›:{‹²›height‹²›:‹²›50‹²›}}” __fw_editor_shortcodes_id=”75c0b292d2f703b330f2cacbabfa0039″ _array_keys=”{‹²›style‹²›:‹²›style‹²›}” _fw_coder=”aggressive”][/divider] 

Een warm bad ontspant

Na een lange werkdag werkt een lekker warm bad heerlijk ontspannend. Het doet ook goed als je niet fit bent of een griepje onder de leden hebt. En het kan je bevrijden van je menstruatiepijn.

Kortom; het is heerlijk!

Vooral bij moeheid of krampen kan een bad met kruiden ontspannend werken. Een heerlijk warm bad van ongeveer 38 graden met een hydraterende badmelk, zo’n 20 minuten lang en dat tweemaal per week en daarna een halfuur uitrusten in een warm bed, doet wonderen.

Vul je bad met kruiden of thee

In plaats van een badmelk kun je nog veel toevoegen aan je wellness bad. Zoals o.a. thee van eikenschors, toverhazelaar, kamille, viooltje, tijm of zwarte thee. Of giet samen met 2 eetlepels room maximaal 5 druppen etherische olie in je bad met geuren als lavendel of rozemarijn.

[divider style=”{‹²›ruler_type‹²›:‹²›line‹²›,‹²›space‹²›:{‹²›height‹²›:‹²›50‹²›}}” __fw_editor_shortcodes_id=”5166cceff77253f619b84930222dcdb9″ _array_keys=”{‹²›style‹²›:‹²›style‹²›}” _fw_coder=”aggressive”][/divider]

Het hoort bij mij

Ik ben eigenlijk altijd al ‘hygge’ en misschien jij ook wel. Met bovenstaande dingen vullen wij ons leven dagelijks, zo niet wekelijks. We hebben er alleen nooit een woord aan gegeven.

De Denen bedachten het woord voor deze gezellige dingen. Niet voor niets is er geen land ter wereld dat zo op Nederland lijkt als Denemarken. Wetenschappelijk is aangetoond dat de Denen het gelukkigste volk ter wereld is, maar dat komt vast niet doordat ze deze term er voor bedacht hebben.

Hoe ‘hygge’ ben jij?

 

[call_to_action title=”Zin om je huis voor te bereiden op een gezellige herfst?” message=”Binnenkort start de Herfst Challenge. Ben jij er ook bij?” button_label=”Vertel me meer” button_link=”https://firmahuishouden.nl/herfst-challenge/” button_target=”_blank” __fw_editor_shortcodes_id=”a5314ee172b245dbdffeca4817c3a620″ _fw_coder=”aggressive”][/call_to_action]