Heb je ook moeite om je witte was écht wit te houden? Voelt het alsof je continu bleekmiddel moet gebruiken om je witte kleding en linnen weer die stralende, oorspronkelijke witte kleur te geven? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel onthul ik het geheim om niet alleen je was weer spierwit te krijgen, maar ook om deze zo te houden. Lees snel verder voor mijn ultieme tips voor de witste was.

De basis: Was witte was apart

De eerste stap naar oogverblindend witte was is om witte kleding en linnen altijd apart te wassen van gekleurde items. Ook al lijkt een kledingstuk bijna wit, toch kan het afgeven op je witte was en zo voor grauwsluier zorgen. Was je witte was dus in een aparte wasbeurt op een programma voor witte was.

Gebruik de juiste wastemperatuur

Voor de meeste witte was geldt: hoe warmer de wasbeurt, hoe witter het resultaat. Een wastemperatuur van 60 graden of zelfs 90 graden doet wonderen voor bijvoorbeeld handdoeken, beddengoed en ondergoed. Check wel altijd even de waslabels om te zien welke maximale temperatuur uw kledingstukken aankunnen.

LEESTIP: 10 Wastips die zorgen voor efficiënt wassen

Het geheime ingrediënt: soda

Dan nu het geheim voor een stralend witte was: voeg een kopje soda toe aan de wastrommel! Soda, ook wel natriumcarbonaat of zuiveringszout genoemd, is een 100% natuurlijk product met een licht blekende werking. Het maakt je witte was weer helderwit, zonder chemische middelen. Voeg simpelweg een kopje soda toe bovenop je wasgoed in de trommel en draai de wasbeurt zoals je gewend bent.

Extra wit dankzij de zon

De zon heeft een natuurlijk blekende werking. Profiteer hiervan door je witte was buiten aan de waslijn te drogen. Zelfs op een bewolkte dag zorgt het daglicht voor extra witte was. Bovendien ruikt je wasgoed heerlijk fris dankzij het buitenluchtje. Geen tuin of balkon? Hang je witte was dan voor het raam.

LEESTIP: Zo gaat het drogen van wasgoed in de winter het snelst

Behandel hardnekkige vlekken voor

Gele zweetvlekken of andere hardnekkige vlekken op je witte kleding? Behandel deze dan voor het wassen met een vlekkenverwijderaar of vlekkenstift. Doe dit zo snel mogelijk nadat de vlek is ontstaan. Laat de vlekkenverwijderaar even intrekken en stop het kledingstuk dan pas in de was. Voor extra effect kunt je de vlek ook inwrijven met wat soda voor je de vlekkenverwijderaar aanbrengt.

Vervang je wasmiddel

Merk je dat je witte was toch nog grauw blijft, ondanks bovenstaande tips? Dan kan het zijn dat je toe bent aan een ander wasmiddel. Kies voor een wasmiddel speciaal voor witte was, voor een optimaal wit resultaat. Er bestaan ook speciale witte-was-boosters die je aan je reguliere wasmiddel kunt toevoegen voor extra witte kracht.

Onderhoud je wasmachine

Wasmachine in wasruimte met witte was

Een schone wasmachine is de basis voor smetteloze witte was. Loop je rubberen afsluitring in de deur na op zwarte schimmelvlekjes en maak deze regelmatig schoon. Draai ook eens per maand een kookwas op 90 graden met een lege trommel, eventueel met een kopje soda erin. Zo voorkom je kalkaanslag en zeepresten en blijft je machine optimaal presteren voor de witste was.

LEESTIP: Schoonmaaktips | Stinkende wasmachine

Geheim van de witste was

Met deze tips tover je je witte was in een handomdraai weer spierwit, zonder chemische middelen. Het geheim zit ‘m in de combinatie van de juiste wastemperatuur, een kopje soda, de blekende werking van de zon en het voorbehandelen van vlekken. Probeer het zelf en geniet van je hagelwitte handdoeken, stralende overhemden en kraakheldere lakens!

Heb je zelf nog een gouden tip voor de witste was? Laat het ons weten in de comments hieronder. En vergeet deze blogpost niet te delen met je vriendinnen, die ook wel wat hulp kunnen gebruiken om de was weer smetteloos wit te krijgen. Samen maken we korte metten met die grauwsluier!