Verwelkte bladeren, bruin gras en constant water geven? Geniet liever ten volle van de zomer! Ik stel je voor aan slimme schaduw makers en planten die het niet opgeven, zelfs niet tijdens een hittegolf. En met de juiste ‘giet-strategie’ wordt je tuin dit jaar geen woestijn.

Hittegolf van 2018 en geel gras

Weken van temperaturen van meer dan 30 graden en geen druppel regen in zicht: de recordzomer van 2018 was heet en de voorspellingen voor 2019 beloven nieuwe zweterige perioden. Tijd dus om je tuin en balkon hierop voor te bereiden. Maar je zelf ook!

Bereid jezelf voor op een hittegolf

Je wordt er vrolijk van, van de zon, je voelt je goed. De zon geeft kracht. Maar de zonneschijn tijdens een hittegolf (zoals de heetste weken van 2018), zijn niet geschikt om jezelf bloot aan te stellen. Ook al biedt je huid van nature bescherming tegen de zon, is het sterk aan te raden om je huid te beschermen, vooral de kwetsbare lichaamsdelen. Er zijn honderden middeltjes om jezelf te beschermen, maar schaduw is nog altijd de beste remedie.

Tips om koel te blijven tijdens de hitte

Zet je tuin, balkon én jezelf in de schaduw

Ook voor je tuin- en balkonplanten is schaduw heel fijn, zeker wanneer er een hittegolf gaande is. Het voorkomt niet alleen heel veel water geven, maar beschermt ook de plant boven de grond.

Een parasol, zonnezeil of een overkapping is de beste oplossing

Dankzij de wendbaarheid van zonweringen als parasols en zonnezeilen, kun je altijd de juiste positie kiezen, en dus heb je schaduw altijd precies waar het nodig is.

Het lukt natuurlijk niet om je hele tuin in de schaduw te zetten. Daarom moet je de planten in je tuin of op je balkon helpen, óf ze anders kiezen.

Kies voor planten die tegen hitte kunnen

Gelukkig zijn er verschillende zon minnende en hittebestendige planten die je niet voortdurend hoeft te begieten. Ze slagen hierin door slimme strategieën toe te passen.
Wie kent de kruidige geur niet van tijm, lavendel en salie? Door etherische oliën te verdampen, koelen ze hun directe omgeving af. Er zijn er ook die een fijne laag pluis of haartjes op de bladeren tegen uitdroging hebben en die daarmee de dauwdruppels opvangen.

Een groene kleur absorbeert, terwijl grijze bladeren zonnestralen weerkaatsen. Deze laatste heeft een verkoelend effect, bijvoorbeeld in planten zoals blauwe lavendel of kattenkruid. Zogenaamde dik bladige planten (vetplanten) slaan water op in hun bladeren: huislook kan op deze manier heel lang op z’n reserves teren.

Decoratief bewatering systeem

Al deze zonaanbidders hebben één ding gemeen: als ze eenmaal zijn volgroeid, worden ze nauwelijks beïnvloed door langdurige droogheid. Integendeel: blijvende nattigheid werkt zelfs in hun nadeel. Ook in de winter mag er zich geen neerslag ophopen onder deze planten. Dat betekent dat ze een zeer goed doorlatende grond nodig hebben.

Voor een betere ventilatie en water-doorlating , werkt kiezel- of kiezelzand het best. Het is een heel simpele toepassing. Zowel als dekking (tegen kou), bewatering, maar ook als decoratie. Strooi een laag van ongeveer vijf centimeter in je tuin en klaar is je grindtuin!

Overigens heeft deze tuinstijl niets te maken met de monotone voortuinen waarin een paar buxusbollen midden in een rotsachtige woestijn staan. Integendeel, met de eerder genoemde, hittebestendige planten kun je een kleurrijk palet creëren waardoor de kiezels niet eens meer opvallen.

TIP: Als je anti-worteldoek onder het grind legt, heb je ook geen last meer van het ongenode onkruid. Hiermee blijft het grind echter wel zichtbaar.

Mulchen houdt de grond vochtig

De grond bedekken met grind helpt om het vocht langer in de grond te houden. Dit werkt echter ook met organische materialen zoals gemaaid gras, klein snoeigoed of rijpe compost. Dit heet mulchen.

Verdeeld over de borders en bloembedden vertraagt ​​een mulchlaag de verdamping. Overigens verbetert het de structuur van de bodem ook nog door het composteren van de organische materialen.

Schoffelen in plaats van gieten

De watervoorraden van de bodem kunnen ook anders worden bewaard. Een oude tuinierregel stelt: “Eén keer schoffelen spaart drie keer gieten”. In feite komt water via de zogenaamde capillaire werking (zie video) oppervlakte en verdampt daar. Als de capillaire stromen worden onderbroken door de schoffel, blijft het water in de diepere grondlagen. Het schoffelen is vooral handig na het gieten of na regen.

Train je planten voor droge periodes

Het beste (en minst tijdrovend) is het om maar zelden, heel intensief water te geven. Dit verhard de planten. Ze vormen daardoor lange wortels, waarmee ze het water uit de diepere aardlagen kunnen halen. Door dit verharden zijn ze dus beter voorbereid op droogte. Train je planten!

De juiste giettijd

Als je de gieter of slang in de vroege uren van de ochtend gebruikt, verdampt deze het minst. Een alternatief tijdstip is de avond. De planten worden echter ’s nachts vochtig. Ze zijn dan vatbaarder voor meeldauw of slakken.

Wat niet werkt is water geven in de hitte op het midden van de dag. Slechts 10% komt bij de wortels, 90 procent van het water verdampt meteen. Bovendien werken de druppels water in de zon als een brandend vergrootglas en kunnen bruine vlekken op de bladeren veroorzaken.

Water bij de wortels

Sommige planten houden er niet van wanneer hun bladeren met water worden bevochtigd. Dit zijn bijvoorbeeld de schimmel gevoelige planten zoals de roos, clematis of begonia. Ook planten met zeer zachte of harige bladeren houden hier niet van. Het is dus beter om de grond te begieten zodat het water bij de wortels terechtkomt.

Kortom; kies voor planten die tegen deze hitte kunnen, zorg dat ze af en toe in de schaduw kunnen staan en geeft ze op de juiste tijd voldoende water (of leg een simpel bewateringssysteem aan).

Foto:  Markus Spiske
Hittegolf, bereid je tuin erop voor
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.