Mijn gezin is er eentje van de traditionele recepten; macaroni, stamppot, pannenkoeken, je kent het wel.
Maar ik weet dat deze niet altijd voldoen aan de normen voor gezonde voeding. En toch wil ik mijn gezin een gezondere maaltijd voorschotelen. De Hollandse pot gezonder maken.

Ik heb een paar subtiele veranderingen aan mijn gerechten aangebracht.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Minder suiker

Er zijn 2 soorten suiker; natuurlijke suikers die voornamelijk in fruit, granen en zoete groente zitten en geraffineerde suikers. Deze laatste zijn bijvoorbeeld suiker, siroop en honing. Maar ook aan bijvoorbeeld melk en sap is deze suiker toegevoegd. Bijkomend nadeel aan deze suikers is dat ze ook nog eens het gebit aantasten.

Minder vet

Deze verandering is het minst moeilijk omdat de keuze helemaal aan mij is. Bijvoorbeeld in plaats van volle melk, volvette kaas is een halfvolle melk en een 30+ kaas net zo lekker. Ik als “boodschapper” beslis dus wat er in de kasten komt. Ook de keuze voor grillen, stomen en roerbakken vallen al in goede aarde bij mij thuis. Én we hebben inmiddels de Air Fryer, ideaal!

TIP LEES
10 TIPS OM GEZOND EN GOEDKOOP BOODSCHAPPEN TE DOEN

Minder zout

Ongezouten eten vinden wij smaakloos en daarom gebruik ik veel meer kruiden. Op die manier kwam ik er wel achter dat de smaak van het voedsel veel duidelijker aanwezig was. Bijvoorbeeld zwarte peper, uien en citroensap doen dat.

Minder koolhydraten

Tenslotte ben ik sinds kort bezig om wat minder koolhydraten toe te voegen aan de dagelijkse kost. Mijn kinderen zullen altijd een zwak houden voor brood, maar ik ben druk op zoek naar een alternatief hiervoor en ze eten al meer rijstwafels en volkoren crackers. Mijn man is een ander verhaal. Die wil gewoon een trommel vol brood mee naar zijn werk. Minder moeite hebben ze met geen aardappelen, geen pasta en wel zilvervliesrijst.

Ik pas de traditionele recepten van mijn gezin heel langzaam aan door een paar gezonde wijzigingen door te voeren.

Vanavond staat er stamppot boerenkool op het menu mét zoete aardappel. Wat staat er bij jou op tafel?

Melk en een schaal fruit voor een gezond ontbijt