Er zijn meer dingen waar je aan moet denken wanneer je je huis kerst proof maakt. Het gaat niet alleen om het decoreren, maar ook om je veiligheid. En vroeg starten is essentieel.

Je huis voorbereiden op de feestdagen start natuurlijk met de basisprincipes: Decoreren, verlichting voor zowel binnen als buiten, misschien wel het verplaatsen of verwijderen van meubels voor ruimte, én natuurlijk de kerstboom optuigen.

Maar tijd vliegt en de laatste maanden van het jaar zijn zo weer om. Nog een aantal dagen en dan is het al kerst! Het beste is dan ook om vroeg te beginnen. Sinds vorige maand kun je de Feestdagen Planner al downloaden, maar heb je dit nog niet gedaan en ben je ook nog niet begonnen, dan wordt het nu tijd.

Om minder druk te zijn vlak voor de feestdagen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met alle voorbereidingen. Van opruimen tot het kopen van cadeaus en van boodschappen doen tot het kerstdiner bereiden.

TIP 1: START NU!

Zoals ik al zei is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te starten voor de feestdagen, zodat je niet op het laatste moment overrompeld wordt met de gedachte: “Oooh, ik ben de roomboter vergeten!”

Stel daarom een plan op. Met de handige Feestdagen Planner, die je hieronder gratis kunt downloaden, mis je niks. Hierin wordt je aan de hand meegenomen om niets te vergeten: Cadeaus, opruimen, schoonmaken, kerstdiner bedenken, boodschappen doen, en nog veel meer.

TIP 2: Opruimen

Als er items zijn die je het afgelopen jaar niet hebt gebruikt, geef of gooi ze dan weg of verkoop ze. Dit opruimproces kan heel nuttig zijn zo vlak voor de feestdagen. Het maakt niet alleen je hoofd wat ruimer, maar ook je huis, want daar moeten straks alle kerstdecoraties in.

♥ LEESTIP: 4 Slimme tips die het opruimen makkelijk maken

Vooral dagelijkse dingen zoals stofzuigers, jassen, schoenen, wasmanden enzovoort zweven vaak door het huis en hebben geen eigen plek om het op te bergen als je er klaar mee bent. Op hun beurt zorgen deze dingen snel voor rommel in je huis en creëren ze een onnodige puinhoop. De eerste stap is om erachter te komen welke items in je huishouden geen aangewezen plek hebben en er een voor ze te maken. 

TIP 3: Maak even goed schoon

Ik doe het elk jaar twee keer; een extra schoonmaakbeurt per kamer in mijn huis. En altijd op hetzelfde tijdstip: De week na Sinterklaas (nu dus) en de week voor de zomervakantie.

♥ SHOPTIP: Schoonmaken in 30 minuten

Natuurlijk volg ik wekelijks het schema zo goed als gaat, maar er wordt altijd wel iets vergeten. En die hoekjes en gaatjes maak ik tijdens deze weken schoon.

TIP 4: Maak jouw entree

Het eerste dat iedereen ziet wanneer ze op bezoek komen is je ingang. En niet alleen zij, maar jijzelf ook. Zeker tijdens de feestdagen, die al zo donker en koud zijn, is het heel fijn om ‘warm’ binnen te komen. Een mooie krans op de deur of wat verlichting er rondom, maken het een stuk vriendelijker.

♥ LEESTIP: Creatieve kerst ideeën voor een gastvrije entree (en huis)

Vergeet daarom je entree niet. Buiten niet, maar binnen ook niet. Creëer een ’thuis’ voor jassen en schoenen, zodat dat niet het eerste is wat je ziet als je binnenkomt.

TIP 5: Wees voorzichtig!

We gaan natuurlijk tijdens de feestdagen heel veel lichtjes aan doen. En veel licht betekent veel snoeren en veel elektriciteit. Verspreid daarom je lichten door het hele huis om overbelasting te voorkomen. We willen geen ongelukken immers.

Vergeet het niet uit te doen als je gaat slapen. Een timer gebruiken is hier de tip. En denk eraan dat je binnen-verlengsnoeren niet buiten kunt gebruiken!

TIP 6: Verwelkom de logees

Als je gasten krijgt tijdens de feestdagen die blijven slapen, maak je natuurlijk de logeerkamer schoon. Maar hoe leuk is het om wat meer te doen voor je gasten.

♥ LEESTIP: 12 items die in de logeerkamer horen

Zet een mandje neer met lekkere badspullen. Je kunt er van die proef flesjes of flacons voor gebruiken. Of wat extra zachte kussens, een extra deken, lekker geurtje of een klein kerstboompje.

TIP 7: De Feestdagen Planner

Zoals ik eerder al aangaf moet je op tijd beginnen om geen stress te hebben vlak voor de feestdagen. Daarom heb ik een Feestdagen Planner die je helpt om alles op rolletjes te laten verlopen. Download hem hieronder, geheel gratis.

7 Tips om je huis kerst proof te maken - kerst proof