Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik ben altijd op zoek naar de nieuwste snufjes, ideetjes en vooral boeken. Ik lees graag, heel graag. En dan geen doktersromans of roddelbladen, maar informatie, non-fiction of biografieën. Iets waar ik wat aan heb, iets mee kan of wijzer van wordt. En dan niet alleen op het gebied van het huishouden, maar toch wil ik het daar vandaag even over hebben. Er zijn namelijk heel veel interessante huishoudboeken waar ook jij wat aan hebt.

Nieuwe huishoudboeken (2021)

10 Huishoudboeken boordevol inspiratie voor jou - huishoudboeken

Alles op z’n plek

Monica Leed

Alles op z’n plek is dé gids die het opruimen en organiseren van je huis combineert met styling. Professional organizer Monica Leed laat je met een geheel nieuwe blik naar je huis en spullen kijken.

In dit boek deelt ze tips en tricks uit het vak en haar succesvolle methode om in drie stappen je ideale leefomgeving te creëren. De heldere stap-voor-stapinstructies, checklists en worksheets nemen je volledig bij de hand en nodigen direct uit tot aanpakken.

10 Huishoudboeken boordevol inspiratie voor jou - huishoudboeken

Less is Yes!

Katrien Degraeve

In 12 weken maak je korte metten met alle overbodige, energie-blokkerende elementen in je huis, lichaam en hoofd. Voel je gezonder en blijer dankzij minder: Less is yes!

Aan de hand van praktische weekplanners krijg je, bij de materiële rommel in huis, heel concrete to do’s waarbij je kamer per kamer aanpakt en zo terug (adem-) ruimte creëert. Vervolgens krijg je enkele basisprincipes waarmee je je lichaam fysiek zuiverder kunt maken.

Best beoordeelde huishoudboek

10 Huishoudboeken boordevol inspiratie voor jou - huishoudboeken

Het opruimboek voor mijn gezin

Tina Favache

Hoe schep je orde in je handtas, hoe haal je al die verschillende gezelschapspellen uit elkaar en hoe zorg je ervoor dat je koelkast en diepvriezer optimaal gebruikt worden?

In dit praktische werkboek vind je het antwoord op al jouw opruimvragen om samen met je gezin het hele huis netjes te houden. Ga samen met je kinderen de opruimuitdaging aan wordt samen baas in jullie huishouden.

Boeken over vlekken verwijderen

10 Huishoudboeken boordevol inspiratie voor jou - huishoudboeken

Vlekken verwijderen 100% natuurlijk!

Angela Martin

Een klein, maar zeer handig boekje. Het andere grote voordeel is dat het je helpt vlekken doeltreffend te verwijderen met huishoudmiddeltjes en recepten zonder chemicaliën.

Zoals de schrijfster zegt: Goedkoper, gezonder en beter voor het milieu!

TIP: Homemade Huis reinigers 

10 Huishoudboeken boordevol inspiratie voor jou - huishoudboeken

De vlekkengids

Liesbeth van het Poetsbureau

Expert Liesbeth van het Poetsbureau bundelde al haar tips & tricks in deze overzichtelijke gids.

Het beste is: alle methodes in dit boek werden getest en goedgekeurd.

De klassieke huishoudboeken

10 Huishoudboeken boordevol inspiratie voor jou - huishoudboeken

De complete huishoudbijbel

Sylvie Fabre

Wil je ook je huis laten blinken zonder al die chemische producten uit de supermarkt? Dan is dit boek precies wat je zoekt.

Het leert je hoe je alledaagse en natuurlijke producten zoals azijn, citroen en zwarte zeep kunt gebruiken in het huishouden en hoe je je eigen schoonmaakmiddeltjes en luchtverfrissers kunt maken. Eenvoudig, goedkoop en natuurlijk!

10 Huishoudboeken boordevol inspiratie voor jou - huishoudboeken

Het grote poetsboek

Diet Groothuis

Diet Groothuis deelt in ‘Het grote poetsboek’ wetenswaardigheden, handige schema’s, duurzame tips en slimme trucjes over het schoonmaken.

Ze heeft net zo’n hekel aan schoonmaken als ik (en jij waarschijnlijk), maar ze weet dat een fris, opgeruimd en schoon huis rust brengt in hoofd en lichaam. De kennis van haar ouders en grootouders geeft ze door via dit boek.

Van stappenplan van dag tot dag tot jaarplanning; het is nog nooit zo eenvoudig geweest om je goede voornemens om te zetten in daden.

10 Huishoudboeken boordevol inspiratie voor jou - huishoudboeken

De poetsplanner

Het Poetsbureau

Met aandacht hoe je de wekelijkse poetsbeurt het best aanpakt en met uitleg hoe je hardnekkig vuil verwijdert, en met een overzichtelijke vlekkengids.

Dit boek gaat specifiek in op het ergonomisch en ecologisch verantwoord poetsen. Je komt te weten hoe je jouw gewrichten minder belast, welke interessante systemen er op de markt zijn om de huishoudelijke taken te verlichten en alle veilige en preventieve poetsproducten en -methodes voor huid en luchtwegen.

10 Huishoudboeken boordevol inspiratie voor jou - huishoudboeken

Een opgeruimd gezin

Eva Jarlsdotter

In ‘Een opgeruimd gezin’ geeft Eva Jarlsdotter handige tips en trucs voor als je alle rommel in huis zat bent. Om zo thuis met het gezin, zonder rommel en chaos, optimaal te functioneren. Ze helpt je om je huis om te toveren tot een warm en gezellig thuis, vrij van frustraties en vol rust. Iedereen is gelukkiger met meer flow in huis.

De inspirerende methode uit ‘Een opgeruimd gezin’ is een combinatie van Zweeds minimalisme en Japanse wijsheid. Het boek is een positief en toegankelijk pleidooi dat niet alleen herkenbaar, maar ook buitengewoon praktisch is.

10 Huishoudboeken boordevol inspiratie voor jou - huishoudboeken

Opruimen maakt gelukkig!

Annelies Mentink

‘Je hebt weinig spullen nodig om gelukkig te zijn. Tijd, dát is ons kostbaarste bezit.’ Als professional organizer en als eerste minimaliseercoach van België is Annelies Mentink ervan overtuigd dat er geen speciale talenten nodig zijn om op te ruimen. En wat meer is, er zijn ook geen foute manieren. Je hoeft er alleen maar aan te beginnen, stap voor stap.

Dit is dus geen theoretisch handboek over opruimen, maar een lijst van efficiënte en praktische stappenplannen bij het opruimen en organiseren van spullen of zelfs van de rommel in je hoofd.

Huishoud E-books van Firma Huishouden

Soms heb je wat inspiratie nodig

Je kunt niet alles weten en je hoeft zeker niet steeds opnieuw het wiel uitvinden, want er zijn al plenty huishoudboeken geschreven die je kunnen helpen bij het huishouden. Ik vind het een welkome aanvulling op mijn kennis en ik krijg er altijd weer lekker veel inspiratie van.

Heb jij huishoudboeken in je boekenkast en doe je er ook iets mee?
Huishoudboeken boordevol inspiratie
Bewaar deze tips op je eigen borden