Leer hoe je jouw huis schoon blijft houden, hoe druk je het ook hebt. Wanneer je geen tijd hebt om je huis schoon te maken zoals je het gewoonlijk doet, zullen deze eenvoudige tips je helpen je huis schoon te houden. Het huishouden doen met weinig tijd betekent dat je efficiënt moet huishouden.

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een tekort aan tijd

Er zijn nooit genoeg uren per dag om alles te doen wat je eigenlijk zou willen doen. Desondanks doen we ons best om er goed uit te zien en te doen alsof we alles goed voor elkaar hebben. Uiteindelijk is dan aan ons niks te merken, maar zal het huishouden wel lijden onder jouw gebrek aan tijd. Dit doen alsof je alles onder controle hebt (terwijl dat misschien niet zo is) om vervolgens thuis te komen om een puinhoop aan te treffen, levert veel stress op.

Zorg voor rust in je huis

Je huis is een plek waar je tot rust hoort te komen en daarom is het belangrijk dat het altijd redelijk opgeruimd is, zodat je je daar geen extra zorgen over hoeft te maken. Er zijn een paar simpele trucs, die je de hoofdpijn besparen en maar een klein deel van je tijd in beslag nemen.

LEESTIP: Efficiënt huishouden, zo doe je dat

Het huishouden doen met weinig tijd doe je zo

1. Categoriseer

Rommel kan zich snel opstapelen. Als je dit te lang aan laat gaan, raak je op een gegeven moment het overzicht kwijt. Om te zorgen dat je niet ineens overweldigd wordt door een puinhoop in je woonkamer, is het een goed idee om te categoriseren.

Splits je huis op in verschillende delen. Deze delen moeten niet te groot zijn, maar ook niet te klein. Een deel moet groot genoeg zijn om het in 20 minuten een intensieve schoonmaakbeurt te kunnen geven. Op deze manier doe je bijvoorbeeld 1 dag de keuken, de volgende dag de badkamer enzovoorts.

Zet een timer voor 20 minuten, zet je lievelingsmuziek op en ga aan de slag. Probeer in deze 20 minuten zoveel mogelijk te doen. Als je nog niet alles gedaan krijgt, zijn je delen te groot en moet je deze kleiner maken. Als je al na 10 of 15 minuten klaar bent, kun je je delen vergroten.

2. Maak van stofzuigen een routine

Maak van stofzuigen een routine en plan het in. Je hoeft niet altijd heel grondig te stofzuigen. Soms voldoet het ook om even snel om alles heen te stofzuigen. Neem hiervoor 15 minuten en ga er dan ook voor. Door een soort van uitdaging te creëren, wordt het ook minder saai om je huis schoon te houden. Bovendien dient het ook als goede workout. Je slaat zo dus twee vliegen in één klap.

3. Begin elke ochtend met een wasbeurt

Voordat je jezelf toestaat om koffie te zetten of te ontbijten, zet je eerst de wasmachine aan. Terwijl jij je werk doet, wordt de was voor je gedaan. Als je dan aan de pauze toe bent, kun je gemakkelijk ook even de was in de droger doen of aan de waslijn hangen. Door dit ook een routine te maken (die hooguit een kwartier per dag in beslag neemt), voorkom je dat je aan het eind van de week bijna aan hele dag bezig bent met de was.

LEESTIP van Leuke Geit: Geen tijd om je huis schoon te maken

4. Houd je badkamer in maar 5 minuten per dag schoon

Het klinkt misschien als een hele klus om elke dag je hele badkamer schoon te maken, maar snel een doekje erdoor halen en alles opbergen is een gemakkelijke gewoonte.

Bewaar microvezeldoeken en -reiniger of desinfectiedoekjes onder de wasbak en veeg de wasbak, eventuele kastjes en het toilet af na gebruik. Ruim ook meteen nadat je het gebruikt hebt, je handdoeken, krultang en make-up etc. op. Het duurt slechts enkele minuten en je badkamer is weer netjes en toonbaar.

LEESTIP: Badkamermeubelen schoonmaken

5. Schaf een opbergmand aan

Natuurlijk kan je huis er niet op elk moment van de dag even opgeruimd uit zien. Daarom is het heel handig om een opbergmand te hebben. Als je dan onverwachts gezelschap krijgt, kun je heel snel alle rommel in deze opbergmand doen. Op deze manier kun je in nog geen minuut je woonkamer rommelvrij maken, voordat je je deur opendoet. Later kun je dan de mand er weer bij pakken en alles op de juiste plek zetten.

Wanneer je werkt, een gezin moet onderhouden, maaltijden moet bereiden enzovoorts, kan het erg moeilijk zijn om je huis er elke minuut van de dag tiptop uit te laten zien. Daarom hoop ik dat deze tips, die bijna geen tijd in beslag nemen, je zullen helpen je huis schoon te houden.

Als jij ook nog snelle reinigingstips hebt om het huis schoon te houden, laat dan een reactie achter onder het bericht!

Huishoudschool 2.0

Heb jij nu ook altijd tijd tekort en schiet niet alleen je huishouden, maar ook je eigen vrije tijd, erbij in? In de Huishoudschool hebben we twee cursussen die je kunnen helpen om meer gedaan te krijgen in minder tijd.

Efficiënt Huishouden
Creëer meer vrije tijd