Een ervaren huisvrouw of huisman zal het zeker weten; Soms gaat het huishouden gemakkelijker, bijna spelenderwijs, op andere dagen ga je met tegenzin aan het werk en lukt het allemaal niet meteen. Dan weet je: “Vandaag wordt het niets!”

Een blik op de stand van de maan zal al snel doen inzien: Huishoudelijk werk dat met schoonmaken gepaard gaat, gaat beslist een stuk gemakkelijker als het afnemende maan is.

Absoluut niet zweverig

Misschien denk je nu “Wat is dit voor zweverig artikel?”, maar er is niets zweverigs aan. Zoals iedereen weet veroorzaakt de maan eb en vloed. Als de maan een complete oceaan in beweging kan brengen, dan kan hij zeker invloed uitoefenen op veel kleinere dingen. Je mag erin geloven, of niet.

Op dit moment lees ik ‘De Wijsheid van de Heks‘ van Susan Smit. Als je meer wilt weten over onder andere de invloed van de maan op de mens, is dit een aanrader.

Milieubescherming ‘met de maan’

Het is uiteraard niet altijd mogelijk om een halve maand te wachten met noodzakelijke schoonmaakklusjes. Maar misschien kun je groetere klussen voortaan gewoon plannen, zoals de grote schoonmaak, het wassen van de gordijnen en de vitrage, het lappen van de ramen en het schoonmaken van jaloezieën.

Die werkzaamheden behoren niet tot de dagelijkse klussen, maar worden slechts een paar maal per jaar gedaan. En dan is het goed om zeker te weten dat de maan goed staat.

Daarbij is het uiteraard belangrijk dat er gewerkt wordt met schoonmaak- en wasmiddelen die zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Ook in dit geval is het goed om uit te gaan van ‘de goede oude tijd’.

Heel veel van grootmoeders kennis is namelijk niet zo ouderwets en zo nutteloos als men denkt. Het is beter om met zachte middelen te werken dan met agressieve middelen die het milieu schaden, en bovendien niet een schoonmaken.

Misschien is het succes niet van het ene moment op het andere zichtbaar, maar je zult merken dat middelen die snel werken vaak niet lang werken. Op lange termijn is het dus beter om met mildere middelen en manieren te werken om een langdurig aanhoudend effect te bereiken.

In welk teken staat de maan?

Je kunt een maankalender aanschaffen. Op de maankalender staat te lezen op welke dag de maan in welk teken van de dierenriem staat en wanneer hij van het ene naar het andere teken wisselt.

Dat is ook van niet geringe invloed.

De twaalf tekens van de dierenriem worden namelijk ingedeeld naar de vier elementen:

► Vissen, Kreeft en Schorpioen behoren tot de Watertekens.

► Maagd, Stier en Steenbok zijn Aardetekens.

► Tweelingen, Weegschaal en Waterman behoren tot het element Lucht.

► Leeuw, Boogschutter en Ram tenslotte zijn Vuurtekens.

Tekst gaat hieronder verder

Huishouden met de maan

Wassen en schoonmaken: De Test

Een heel eenvoudige test bewijst het: Leg een stuk vuil wasgoed bij afnemende maan in een bak met water en voeg wasmiddel toe. Het vuil zal verdwijnen.

Doe datzelfde bij wassende maan, dan zal het vuil niet oplossen.

Met een blik op het sop kun je het volgende vaststellen:

Blijft het sop schoon, dan is de maan wassend en het vuil komt maar heel moeilijk los uit het wasgoed. Is het sop echter troebel en vuil, dan neemt de maan af en wordt het wasgoed zonder wrijven schoon.

Als je de was op een dag van een Waterteken doet of op die dagen een schoonmaakklus verricht en daarbij ook nog op de afnemende maan let, zal het wasgoed altijd schoon en fris worden. Ook hardnekkige vlekken verdwijnen sneller bij deze stand van de maan.

Er zullen altijd vlekken zijn die met de beste wil van de wereld niet verdwijnen. Dan helpt alleen nog de chemische reiniging. Ook daar moet je zo mogelijk alleen bij afnemende maan gebruik van maken. Een dag met het teken Steenbok moet je daarbij overigens mijden, althans volgens de overlevering. Dan ontstaat namelijk op het kledingstuk de gevreesde ‘glim’.

Ook als je de zomer- en winterkleding regelmatig voor een halfjaar in de mottenballen legt, moet je erop letten in welk teken de maan staat:

► Kies in het voorjaar en de herfst een Luchtdag (Tweelingen, Weegschaal, Waterman)

► Was je bij afnemende maan en berg je daarna de kleren op, dan zul je zelden mottenballen in de kleren zien.

► Als je de garderobe wel in de mottenballen legt op een Aardedag (Steenbok, Maagd, Stier), dan kunnen er onaangename luchtjes in de kleding ontstaan.

► Kleding die op Waterdagen (Vissen, Kreeft, Schorpioen) wordt opgeborgen, wordt vaak vochtig.

Houten vloeren, kozijnen en glas

Een echte parketvloer vraagt heel veel onderhoud. Daarbij helpt de maan ook. Wordt de parket bij wassende maan en als hij in een Waterteken staat, steeds vochtig afgenomen, dan dringt het water gemakkelijker in mgelijke schuertjes. Het hout kan vervormen en zelfs gaan schimmelen.

Houten vloeren moeten daarom alleen bij afnemende maan vochtig worden afgenomen. Als het niet anders kan, kies dan bij toenmenee maan in elk geval een dag waarop hij in een Luchtteken staat.

Iedereen die ramen lapt, weet dat er soms als door een wonder meteen na het lappen weer strepen ontstaaan.

Lap de ramen bij afnemende maan en dan nog het liefst op een dag waarop de maan in een Luchtteken staat, dan kan er vrijwel niets misgaan. Een scheutje spiritus in eht water zorgt voor streepvrije ramen.

Wacht met het lappen van heel vuile ramen op een Waterdag. Dezelfde truc kun je ook gebruiken bij het schoonmaken van er vieze televiesie- of beeldschermen.

De grote schoonmaak

Ook de grote schoonmaak, die veel huisvrouwen nog altijd in het voorjaar doen, moet wroden gedaan op een moment dat de maan goed staat. Daarom is het belangrijk dat je weet dat op Luchtdagen in het voorjaar altijd Waterdagen volgen. Die zijn ideaal voor alle klussen die met vuil en goed schoonmaken gepaard gaan.

Misschien komt de traditie om in het voorjaar het hele huis goed schoon te maken wel uit een tijd waarin men wist dat op het Luchtteken Waterman bij afnemende maan in het voorjaar altijd het Waterteken Vissen volgt.

Nog meer tips voor de grote schoonmaak

► Begin met schoonmaken, luchten en poetsen op een Luchtdag bij afnemende maan.

► Datzelfde geldt ook voor het luchten van matrassen.

► Geschikt voor het luchten van matrassen zijn ook Vuurdagen.

► Het is niet goed om matrassen te luchten op een Waterdag; dan trekken ze vocht aan.