Het feit dat je dit leest betekent dat je graag je huishouden op orde zou willen hebben, maar niet weet hoe. De meeste mensen willen graag dat zijn of haar huishouden op rolletjes loopt en zoeken daarvoor een oplossing. Een lijstje, een boekje of een app waarin stap-voor-stap staat wat ze moeten doen. Een oplossing die ervoor zorgt dat het huishouden in een oogwenk op orde is.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Die bestaat niet!

Er is geen perfecte of juiste manier om je huishouden op orde te krijgen. De juiste manier is je eigen manier. Ieder mens is anders, ieders leven zit anders in elkaar. Het moet bij je manier van leven passen en in je dagindeling ingevuld kunnen worden. Maar je moet het ook kunnen, lichamelijk en geestelijk.

Ik kan je dus geen kant-en-klaar to-do-lijstje geven zodat je over een aantal dagen alles op orde hebt binnen je huishouden. Wat ik je wel kan geven zijn handvatten waarmee je aan de slag kunt om erachter te komen welke manier voor jou het beste functioneert.

1 – Maak het niet groter dan dat het is

Bekijk je huishouden van een afstand en schrijf op wat er beter kan of anders moet. Bedenk hiervoor een oplossing die niet teveel tijd in beslag neemt. Besteed ook niet teveel tijd aan het bedenken van bijvoorbeeld een opbergsysteem maar begin er gewoon mee. Soms is er aan beginnen de beste manier. Gaandeweg komt de oplossing vanzelf.

2 – Deel je tijd goed in

In de meeste huishoudens wordt volop gewerkt. Wanneer je werkt, fulltime of part-time, laat je dit het uitgangspunt zijn. Aan de hand van een leeg week- of maandoverzicht (zie hieronder) kun je je eigen werktijden invullen, maar ook die van je partner. Daarnaast vul je de tijd in die je aan je kinderen besteedt. Dan komen je andere verplichtingen zoals ouderavonden, vergaderingen, etc., maar ook de ontspanning zoals je sport of een stapavond. De tijd die je hierna overhoudt kun je besteden aan het huishouden.

3 – Luister naar je bioritme

Probeer te achterhalen wanneer je het beste presteert, is dat in de morgen of juist in de avond. Vul op die uren de belangrijkste taken in zoals bijvoorbeeld je budget bijhouden of je bankzaken regelen. De routine klusjes kun je bewaren voor de overige tijdstippen.

♥ LEESTIP: BUDGETTEREN, HOE EN WAAROM | GRATIS TOOL 

4 – Uitstel is afstel

Voorkom het uitstellen van klussen want dit kost energie. Zie je er bijvoorbeeld tegen aan om iemand te bellen met een vervelende vraag of akelig nieuws. Pak meteen je telefoon en bel. Wanneer je het blijft uitstellen zul je je er alleen maar zorgen om maken en in je hoofd het probleem alsmaar groter maken.

5 – Verdeel een grote klus

Wordt het nodig tijd om de rommel in de garage op te ruimen? Begin dan met het weggooien van dingen die je al een jaar niet meer hebt gebruikt. De volgende dag ga je verder met de overgebleven spullen, haalt deze van de plek, maakt het schoon en ruimt het opnieuw in. De dag erna rag je bijvoorbeeld de spinnenwebben uit de hoeken en veeg je de garage aan. De klus is nu geklaard in drie dagen terwijl je er anders misschien nog een week tegenaan had gehikt terwijl de klus nog steeds bestaat. Begin gewoon ergens en de rest volgt vanzelf.

6 – Delegeer de klussen

Laat je huisgenoten je helpen. Kleine klussen kunnen prima door kinderen worden gedaan. Ze vinden het meestal zelfs fijn om mee te mogen helpen. Zorg er wel voor dat de klus niet te lang duurt en maak het een beetje spannend of interessant.

♥ LEESTIP: 6 MANIEREN OM SCHOONMAKEN MET KINDEREN LEUK TE MAKEN EN GRATIS PRINTABLES

♥ LEESTIP: MIJN HUISHOUDEN IS MIJN ONDERNEMING

Moeite om op gang te komen na een vakantie?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om jezelf te motiveren om van je huis een schone en uitnodigende ruimte te maken.

In de challenge, die maandag 16 mei 2022 van start gaat, krijg je vijf dagen motivatie en actieplannen van mij voor een goede start.

Deze vijfdaagse challenge zal je een vliegende start geven met schoonmaakmotivatie om je huishouden op orde te krijgen na de meivakantie. En je krijgt van mij een gratis werkboek.

Ben jij klaar om je huis weer op orde te krijgen? Doe dan mee!