Om een beeld te krijgen hoe het huishouden over 100 jaar er uit gaat zien, moeten we eerst terug naar 100 jaar geleden. Hoe zag het huishouden er toen uit? Er was, behalve warm water en zelfgemaakte schoonmaakmiddelen, niet veel meer om schoon te maken. Kun je je voorstellen om nu je huis schoon te houden zonder stofzuiger? En zonder een volle kast schoonmaakmiddeltjes en tools als borstels, wissers en je zeempje?

Huishouden 100 jaar geleden

Dyson maakte een prachtig filmpje en ook de man doet dan al ‘iets’ in het huishouden. 😂

Tegenwoordig heb je een heel internet vol om uit te zoeken welk schoonmaakproduct waarvoor te gebruiken is. Je raakt eerder in de war van het grote aanbod dan dat je het niet kunt vinden. We denken dat we alles hebben op schoonmaak- en huishoud-gebied. Maar er zal toch echt iets veranderd zijn als we honderd jaar verder zijn.

Lees ook: 100 jaar huishoudelijke apparatuur

Steeds minder tijd

We zullen in de toekomst steeds minder tijd hebben om het huishouden zelf te doen. Die trend is er nu al. Vrouwen werken steeds meer buitenshuis om financieel gezond te blijven. Over honderd jaar zal het merendeel een schoonmaakster hebben. Een professional, iemand die ervoor opgeleid is. Er zal een scala aan deskundige mensen zijn die je in kunt huren om je huis schoon te maken.

Nieuwe uitvindingen

Misschien is er over honderd jaar al iets uitgevonden dat ervoor zorgt dat er geen stof meer je huis binnenkomt. Of iets dat automatisch de ramen zeemt. Of ramen die zichzelf schoonhouden.

Uiteraard zullen er steeds meer apparaten komen die aansluiten bij de professionals die ze gaan gebruiken. Er zullen complete schoonmaakoplossingen komen en op maat ontworpen reinigings-pakketten, die rekening houden met elk budget.

Misschien slaan we de expert-fase wel over en zijn er dan machines die al het werk doen. Er worden dan gewoon robots ingehuurd om het hele huis schoon te houden, net als in de film met Will Smith uit 2004; Robot. Hoewel deze film geen goed einde heeft als de robots ineens hun eigen strategie gaan bepalen.

Ik denk dat we, mede om die reden, het schoonmaakwerk wel door menselijke handen laten doen. Maar door een professional, die het werk sneller en efficiënter doet.

Lees ook: Hoe zag het leven van vrouwen er 100 jaar geleden uit

In de toekomst kan natuurlijk niemand kijken, ook ik niet. Maar toen ik deze titel las vroeg ik mij wel af wat er dan zou kunnen zijn.

Hoe denk jij dat het huishouden er over 100 jaar uit zal zien?