We zijn alweer belandt bij de start van een nieuw jaar. Een perfect moment om ook een nieuwe start te maken. Wat meestal neerkomt op: goede voornemens!

Dit is een lijst met 10 suggesties met goede voornemens voor 2019 om te streven naar verbetering, mocht je dat willen.

10 Suggesties met goede voornemens voor 2019

1. Drink meer water

Een beetje cliché idee, maar dat betekent niet dat het slecht is! Ik heb dagelijks een halve liter fles bij me staan en daar gaan er drie per dag van leeg.

2. Meer bewegen en minder zitten

Ik denk dat we ons allemaal wel schuldig maken aan te veel zitten, met uitzondering van de mensen die veel beweging krijgen tijdens het werk. Maar als je een zittend beroep hebt of lange autoritten moet maken, ontkom je er niet aan. En het blijkt dat zitten het nieuwe roken is (het is erg slecht voor je gezondheid!). Dus tijd om een plan te maken voor minder zitten en meer bewegen. Reserveer tijd in je agenda en maak er een taak van om dagelijks te wandelen, fietsen, hardlopen, etc.

3. Meer contact op met familie/vrienden

Wees degene die de eerste zet doet! Een telefoontje of een bezoek is altijd persoonlijker én gezelliger, dan een sms of e-mail. En mensen die dicht bij je staan vinden het echt leuk om van je te horen.

4. Op tijd naar bed en vroeger wakker

Door op tijd naar bed te gaan en er ook eerder uit te komen, heb je meer energie overdag. In het begin, en vooral in deze koude periode, zal het moeilijk zijn om je lekker warme bed uit te gaan, maar het zal je slaaproutine echt helpen! En laat je telefoon een uur voor het slapen gaan uit. Het kan zelfs negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.

5. Let op je uitgaven

Niet iedereen kan/wil/hoeft een minimalistische levensstijl, maar een beetje bewuster omgaan met je uitgaven kan voor niemand kwaad. Als je het goed aanpakt kun je uiteindelijk veel geld besparen en minder ongezonde rommel aanschaffen. Win-win!

Wil je deze ideeën bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord.10 Ideeën voor goede voornemens

 

6. Zorg voor jezelf

Van alle voornemens moet deze een prioriteit zijn! Doe eens per week iets leuks voor jezelf. Maak er tijd voor vrij, bewust. Het kan tijd zijn om je favoriete boek te lezen, jezelf te trakteren op een manicure of gewoon lekker helemaal niks doen. Kies iets waardoor je batterijen goed opladen!

7. Maak je kast schoon

Hoeveel kledingstukken heb je in je kast hangen die je nooit draagt? Neem wat tijd dit jaar om je kast eens goed op te ruimen. Wat je uiteindelijk niet houdt, kun je iemand anders blij mee maken, doneren of zelfs verkopen voor wat geld.

8. Maak je mailbox leeg

Begin het jaar goed met een lege inbox! Ruim het niet alleen op door alle mails te verwijderen, maar zorg dat je mapjes hebt waarin je mails kunt ordenen. En bijvoorbeeld nieuwsbrieven, die je laat staan om later te lezen, (wat je tóch niet doet, omdat je er simpelweg geen tijd voor hebt) kun je heel goed missen. Dus schrijf je uit. Dat scheelt zoveel opruimwerk.

9. Begin je ochtend met een routine

Je wordt niet jonger en je wilt de mobiliteit die je nu hebt zo lang mogelijk behouden. Start daarom de dag met wat oefeningen. Door het ‘s ochtends te doen, ben je er meteen van af en het zorgt voor extra energie voor de hele dag.

Een nieuwe routine starten als je je huis en je leven wat meer geordend wilt laten verlopen, is ook een goed voornemen. Je kunt beginnen met de ‘elke morgen’ van het huishoudschema. Maar je kunt ook je eigen routine ontwikkelen, eentje die precies bij jouw past. Mijn huishoudplanner is daar een prima middel voor.

10. Maak je voornemens waar

Een goed voornemen staat bekend om te stranden ergens in week 5 van het nieuwe jaar. Laat dit jou niet overkomen. Als je werkelijk iets wilt veranderen in 2019, werk er dan ook naar toe. Stel een doel voor jezelf, of meerdere. Maar maak ze ook waar.

Dus: Noteer je doelen en bewaar ze ergens waar je ze zult herinneren. Zoals in een planner!

Dit zijn een aantal goede voornemens voor 2019, ik hoop dat jullie er wat aan hebben!

Ik wens je een gezond en opgeruimd 2019!

 

Foto: Amy Shamblen