Het ziet er zo gemakkelijk uit als je naar al die filmpjes op YouTube kijkt, maar in de praktijk komt er nogal wat bij kijken als je alles georganiseerd opgeruimd wilt krijgen in je huis. We weten allemaal dat het ons ten goede komt, je hoofd leegmaakt en je productiviteit verhoogt, als alles ‘op alfabet’ in je kasten ligt, maar het is op z’n zachtst gezegd een hele klus om het organisatiesysteem in je huis aan te passen. Daarom geef ik je vandaag tips per ruimte voor organisatie in huis, die niet veel tijd en denkwerk kosten.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Start altijd met opruimen

Voordat ik begin moet ik je op de hoogte brengen van een aantal punten. Allereerst móet je aan het opruimen. Ik weet dat afscheid nemen van spullen geen gemakkelijke klus is, en misschien wel het moeilijkste onderdeel, maar het is het waard, geloof me.

Zoals ik al jaren roep ruim je op door met drie dozen door elke ruimte te gaan. Eén doos is voor ‘weggeven of verkopen’, de andere voor ‘weggooien’ en de laatste voor ‘houden’. Verdeel je spullen in deze drie categorieën.

♥ LEESTIP:  Rommel vermijden doe je zo

Daarnaast is het raadzaam om te kijken of je voldoende opbergruimte hebt voor de spullen die je wilt houden. Past het allemaal niet? Lees dan de tips hoe je alles het meest efficiënt opruimt.

Lees nu de tips en trucs voor organisatie in huis, om elke kamer een beetje ordelijker te maken.

Woonkamer

♥ TIP: ORDE IN DE CHAOS CHALLENGE | WEEK 7 – DE WOONKAMER

Doordat je veel tijd doorbrengt in de woonkamer functioneert hij in de meeste huishoudens als een ontmoetingsplek. Je bent er veel aanwezig en zonder echt organisatieplan kan het al snel in een verzamelplek van spullen veranderen. Vooral nu. De woonkamer wordt misschien gebruikt als kantoor, of om te eten, een dutje te doen, spelen, entertainen, en zoveel meer.

Het is daarom heel verstandig om voor alles een vaste plek te creëren. Heb je niet genoeg bergruimte, overweeg dan bijvoorbeeld een salontafel met opbergruimte, een open vakkenkast of een bijzettafel met een of meerdere lades. Een mand of bak voor die extra plaids, dekens of kussens. Een (sierlijk) bakje voor de afstandsbedieningen of voor tijdschriften.

Op die manier maak je oppervlakken vrij van rommel en daardoor oogt je woonkamer een stuk opgeruimder. Het kan ook helpen om je woonkamer te herinrichten.

Keuken

♥ TIP: ORDE IN DE CHAOS CHALLENGE | WEEK 5 – DE KEUKEN

Het aanrecht is een verzamelplaats voor alle apparaten die we hebben. Ze moeten klaarstaan om meteen te kunnen gebruiken. Maar gebruik je ze wel allemaal? Alles wat je niet dagelijks gebruikt zou je in je kasten op moeten ruimen. Het neemt alleen maar onnodig ruimte in op je aanrecht en bovendien oogt het rommelig en ongeorganiseerd.

Check ook eens je kasten. Gebruik je dat wafelijzer nog wel? Wanneer heb je voor het laatst gefonduud? Laat het niet je kostbare kastruimte innemen en doe het weg als je het niet gebruikt.

♥ LEESTIP: 12 Tips voor een praktische keuken

Naast de standaard keukenkasten zijn opslag ideeën voor in de keuken bijvoorbeeld open rekken of extra planken aan de wand. Deze geven de illusie, vooral in kleine keukens, van meer ruimte. Een dressoir met glazen deuren voor je mooiste servies, mits je het regelmatig gebruikt en als je keuken groot genoeg is.

♥ LEESTIP: 5 Stijlvolle en voordelige keuken make-over tips

Maak ook gebruik van de binnenkant van je keukendeurtjes en van uitschuifbare planken. Als je ruimte hebt voor een kast of een kookeiland, zijn ze ideaal voor items als kookboeken, grote schalen en potten. Kun je een rek aan je plafond kwijt? Hang er dan de pannen aan. Dit scheelt je weer een keukenkastje. Ideaal voor kleine keukens.

Badkamer

♥ TIP: ORDE IN DE CHAOS CHALLENGE | WEEK 1 – BADKAMER

Van handdoeken tot toiletartikelen; er is geen andere ruimte in je huis die zoveel spullen in zo’n kleine ruimte moet bergen. Je moet dus creatief te werk gaan om alles wat je in de badkamer nodig hebt, op te slaan. Vergeet je muren niet. Vooral in een badkamer is het handig om planken en kastjes aan de muren te bevestigen.

Als je niet gezegend bent met opbergruimte voor je handdoeken in de badkamer, overweeg dan een dichte linnenkast in een andere ruimte, die praktisch is.

Als het gaat om organisatie in de badkamer, gebruik dan elke vierkante centimeter om de efficiëntie te maximaliseren en je ochtendroutine te stroomlijnen. Alles wat op je wastafel staat en wat je dagelijks gebruikt, kun je gegroepeerd in bijvoorbeeld een mandje neerzetten. Op die manier lijken het minder spullen en dus minder rommelig.

Slaapkamer

♥ TIP: ORDE IN DE CHAOS CHALLENGE | WEEK 2 – SLAAPKAMER

Rommelvrije slaapkamers resulteren in een betere nachtrust. Het is dus essentieel dat het organiseren en opgeruimd houden van je slaapkamer op je prioriteitenlijst staat.

Opslag onder het bed met ondiepe lades of bakken, een nachtkastje dat ook dienst kan doen als bureau, bedden met lades of een ombouw met opslagruimte, allemaal ideeën voor als je slaapkamer te weinig ruimte biedt. Als je voldoende ruimte hebt op je slaapkamer zal een dressoir de druk van je kast wat verlichten.

♥ LEESTIP: Kledingkast opruimen – de ultieme tips!

Wasruimte

♥ TIP: ORDE IN DE CHAOS CHALLENGE | WEEK 6 – HET WASHOK

Of je nu een ruime wasruimte hebt of er eentje gecreëerd hebt in een kelder of garage, of een kleine ruimte hebt in een gangkast bijvoorbeeld, voor alles geldt: Als het georganiseerd is, wordt de was doen een stuk prettiger.

Giet het wasmiddel in mooie flesjes voor een luxueus alternatief voor plastic en karton, en bewaar ze vervolgens op gemakkelijk toegankelijke open planken. Of kies voor minder stylingsdruk voor gesloten kasten.

Voeg een hangend wasrek toe om het drogen van fijne was te vergemakkelijken en verzamel diverse schoonmaakproducten zoals vlekkenverwijderaars, bleekmiddelalternatieven, etc. in, je raadt het al, mooie bakken en manden. Als je geen extra ruimte hebt kun je ook een kast organizer aan de deur van je washok hangen en hierin de schone, opgevouwen was doen.

Er zijn natuurlijk nog honderden tips en trucs te bedenken voor wat organisatie in huis, maar wat het meest essentieel is dat je niet teveel spullen hebt en dat alles een vaste plek heeft. Dan heb je al voor 90 procent een georganiseerd huis.
banner-win-enquete