Ik gooi 50 kilo voedsel weg | World Food Day

Ik gooi 50 kilo voedsel weg! Hoe absurd is dat?
Ik gooi 50 kilo voedsel weg

In dit artikel lees je ...

Niet per se ik verspil 50 kilo eten per jaar… Jij ook! De gemiddelde Nederlander. Triest, of niet? Schandalig eigenlijk, met de voedselbanken in gedachten. Per huishouden van vier personen is dat 200 kilo per jaar. En dat is ook nog exclusief koffie, thee, wijn, bier, fris, sap, etc., dus alles wat via de gootsteen verdwijnt. In heel Nederland is de verspilling 0,8 miljard kilo per jaar. Wereldwijd gaat er één derde van ons voedsel verloren. On-voor-stel-baar!

Keiharde euro’s

Nu wil ik ook weten hoeveel geld dat is. Jij ook toch? Nou, schrik maar: “De Nederlandse consument gooit naar schatting voor € 2,6 miljard aan eetbaar voedsel per jaar weg. Dat is zo’n € 350 per huishouden en komt neer op € 155 per persoon. De top 3 van de meest verspilde etenswaren zijn melk en melkproducten, brood, gebak en koek én groenten, aardappelen en fruit (volgens cijfers van Milieu Centraal).

Wij doen het niet alleen

Het weggooien van voedsel gebeurt al bij de oogst, vervolgens tijdens de opslag en het transport, niet te vergeten de supermarkten, de horeca én bij ons (de consument) thuis.

Dit gezegd hebbende wordt het nu tijd om deze schandalige verspilling tegen te gaan!

Bewaren en later lezen? Pin het op je eigen bord!Ik gooi 50 kilo voedsel weg

Hoe zorgen we voor minder voedselverspilling

Koop kleinere hoeveelheden

Vooral versproducten hebben een korte houdbaarheid wat betekent dat je er geen voorraden van kunt inslaan om later te gebruiken. Vers producten, de naam zegt het al, moeten ‘vers’ gegeten worden, oftewel meteen. Wil je wel een voorraad inslaan, koop dan de bevroren versies.

Wees realistisch

Bedenk wanneer je kunt gaan winkelen en bedenk van te voren wat je wilt gaan eten. Maak een weekmenu en haal de versproducten per dag.

Wees een gewetensvolle klant

Overschat je geheugen niet en gebruik een boodschappenlijst. Er zijn zelfs apps die je helpen onthouden of gebruik het notitie gedeelte op je telefoon. Maak de boodschappenlijst aan de hand van je weekmenu.

Nog meer tips voor eten kopen op maat

Kijk, ruik en proef

Een houdbaarheidsdatum vermelden op een product is verplicht, maar dit wil niet zeggen dat het product precies op of na die datum niet meer eetbaar is. Het is een indicatie voor de versheid van een product. Oordeel zelf; kijk naar het product, vervolgens ruik je er aan en als dit nog steeds goed lijkt, proef het gewoon. Waarschijnlijk is het nog prima te eten.

Vries het in

Bewaar restjes eten in de vriezer en houd eens per week een ‘kliekjesdag’. Lekker én een dubbele besparing; je hebt geen eten weggegooid en je hoeft immers voor die dag geen menu te kopen.

Nog meer tips voor het slim bewaren van voedsel

Laat het pijn doen

Schrijf op wat je weggooit met de bedragen erachter, tel het na een maand op en laat het zeer doen!


No Waste App

Ook bij cateringbedrijven belanden er elk jaar tonnen voedsel in de vuilnisbak, met name door no show. Met de No Waste App wil Catering Lokaal als eerste cateraar in Nederland dit probleem in samenwerking met ICT-bedrijf Axians aanpakken.

Minder verspilling, lagere kosten

Het idee van de app is simpel. Vraag gasten bij te dragen aan het probleem van voedselverspilling door vooraf hun gerecht keuzes of smaakvoorkeuren aan te geven. Maak daarnaast het afmelden voor het event eenvoudiger en duidelijker. Alex Bontenbal, mede-eigenaar van Catering Lokaal: “Met de app snijdt het mes aan twee kanten. Doordat wij duidelijker in beeld hebben hoeveel gasten er komen en wat ze willen eten, kunnen we heel precies inkopen. Tot op het laatste broodje nauwkeurig. Dat voorkomt voedselverspilling én zorgt voor lagere kosten voor de opdrachtgever.”

Lokale voedsel specialisten

Wij geloven in het ambacht van lokale ondernemers. In echte mensen; specialisten met passie én een fantastisch verhaal. Die brengen we samen in onze lokale catering en innovatieve foodconcepten. We organiseren, faciliteren en verbinden. En weet je wat het mooie is: de omzet landt lokaal. Zo dragen wij ons steentje bij, zodat de lokale ondernemer niet uit het straatbeeld verdwijnt.

Weet jij ook graag waar je eten vandaan komt?

Boerenfluitjes is een organisatie die zich inzet voor het ‘eten van Nederland’. Dat wil zeggen dat ze streven naar transparantie over de herkomst van levensmiddelen van Nederlandse bodem.
Of je nu let op dierenwelzijn, het milieu of je gezondheid, maakt niet zoveel uit eigenlijk, maar wat belangrijk is, is dat je keuzes kunt maken gebaseerd op eerlijke en onderbouwde informatie.
Op Boerenfluitjes komen lokale ondernemers aan het woord door het verhaal achter hun producten te vertellen.

Wat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan?

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

  1. Schrikbarend aantal.
    Ik denk dat wij niet zoveel weggooien, maar ik heb het nooit gewogen. Misschien valt het tegen.
    Het is echt heel zonde al dat eten, een verspilling van grondstoffen en een onnodige aanslag op het milieu. En dan heb ik het nog niet eens over vlees dat weggegooid wordt en dieren die daardoor onnodig gestorven zijn.

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

oktober 2021
01 oktober 2021
31 oktober 2021
NIEUW! Mailserie OP JEZELF WONEN - Ik gooi 50 kilo voedsel weg

NIEUW! Mailserie OP JEZELF WONEN

Ongoing

Deze serie is met name bedoeld voor iedereen die voor het eerst op zichzelf gaat wonen, ...

All Day
View Details
15 oktober 2021
15 november 2021
NIEUW! Cursus Bouw een team dat thuis helpt - Ik gooi 50 kilo voedsel weg

NIEUW! Cursus Bouw een team dat thuis helpt

Ongoing

Hoe zorg je dat je het hele gezin zich betrokken voelt en meewerkt aan het huishouden. ...

All Day
View Details
18 oktober 2021
24 oktober 2021
CHALLENGE! Opruimen met je gezin - Ik gooi 50 kilo voedsel weg

CHALLENGE! Opruimen met je gezin

Ongoing

Verzamel je gezin, want het is tijd om op te gaan ruimen! De zomer is voorbij, ...

All Day
View Details
Geen evenementen gevonden!