Hoewel de winter het bij ons nog laat afweten hebben ze in de Alpen geen klagen en er wordt nog veel meer sneeuw verwacht. In veel landen komt de sneeuw in bakken uit de hemel. Dat betekent niet alleen maar hinder, maar ook veel sneeuwpret. Wintersporters kunnen hun hart ophalen, mits ze zich aan de voorschriften houden.
Het zijn indrukwekkende landschappen die af en toe voorbij komen in de nieuwsberichten. Witte bergtoppen, besneeuwde bossen en skiliften die op volle toeren draaien, het zijn bekende taferelen in de wintersportgebieden.
Ik schreef al eens eerder hoe Frankrijk als vakantieland mij inspireert in de zomer, maar het is ook een ideaal wintersportgebied. In het Franse Savoie Mont Blanc kom je echter een aantal opmerkelijke zaken tegen op en rondom de pistes, die wenkbrauwen doen fronzen.

Vijf ‘winterzaken’ die je niet verwacht in de sneeuw

 

1 – ‘Museumbezoek’ tijdens de afdaling

Art on the pistes ©OT Courchevel
Art on the pistes ©OT Courchevel

In de skigebieden van Savoie Mont Blanc zijn ook dit jaar weer indrukwekkende kunstwerken langs de pistes te bewonderen. Tijdens de 10e editie van Art at the Summit worden onder andere in Courchevel en Valmorel inspirerende kunstwerken tentoongesteld.

2 – Spa-behandeling op de piste

Sauna ©OT La Toussuire - Sybelles
Sauna ©OT La Toussuire – Sybelles

Tijdens een daling van de piste doemt in de verte een stomend bad op. Ook een houten saunahuisje heeft zijn plaats op de berg gevonden. Tijdens het evenement Zen Ô Sybelles (2-5 februari) genieten wintersporters van spa-behandelingen óp de piste.

3 – Podium in de sneeuw

Rock the Pistes©V.Ducrettet_OT_Les_Gets
Rock the Pistes©V.Ducrettet_OT_Les_Gets

Geen concertzaal of groen grasveld, maar podia in de sneeuw. In Port du Soleil gaat tijdens het Rock the Pistes Festival (17-23 maart) het spreekwoordelijke dak er af met internationale en Franse acts die de podia betreden.

4 – Scheepscontainers in de bergen

Flying Nest ©OT Avoriaz
Flying Nest ©OT Avoriaz

In Avoriaz zullen wintersporters verrast worden door de tot verblijf omgebouwde scheepscontainers van ontwerper Ora Ito. Onder de naam ‘Flying Nest’ wil Accor Hotels bezoekers een bijzonder en onvergetelijk verblijf bieden in de sneeuw.

5 – Foodtrucks

Foodtruck ©La Folie Douce
Foodtruck ©La Folie Douce

Skiën maakt hongerig en daarom zijn er genoeg restaurants te vinden op en rondom de piste. Maar voor diegene die geen tijd te verliezen heeft aan een uitgebreide lunch, skiet langs de Foodtruck van La Folie Douce voor een snelle hap.

Over Savoie Mont Blanc

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Het is de overkoepelende naam van de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. Het gebied herbergt 110 skigebieden die behoren tot de top in de wereld. Dat betekent eindeloze afdalingen, majestueuze besneeuwde bergtoppen en winterse vergezichten. Naast een wintersport-walhalla is Savoie Mont Blanc ook zeer aantrekkelijk in het zomerseizoen. Prachtige wandelingen, uitdagende fietsroutes, luxueuze kuuroorden en grandioze gorges. Voor elk type vakantieganger is er wat wils.

 

Bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen borddingen die je niet verwacht in de sneeuw