Ik houd van verandering, vooral als het gaat om de inrichting van mijn huis. Het is eigenlijk meer dat ik graag zie dat ik iets heb gedaan. Als ik een kamer een grote beurt geef, wil ik ‘bewijs’ dat het weer fris en opgeruimd is. Het (her)inrichten van de woonkamer helpt daarbij. Heb jij dat ook?

Ik houd van verandering

Het zal je niet verbazen dat dit niet mijn eerste keer is dat ik de woonkamer verander. Ik deed het bij het vorige huis elke paar maanden. In dit nieuwe huis wordt het de eerste keer. Nu moet ik zeggen dat ik me het niet zo gemakkelijk heb gemaakt. Doordat we nu een enorme woonkamer hebben viel de keuze voor nieuwe meubels onder andere op een enorme hoekbank.
Hoekbanken zijn niet het meest praktisch als je af en toe van inrichting wilt veranderen. Maar er zijn voldoende andere meubels waarmee ik de inrichting kan omtoveren tot een nieuw geheel.

Om niet met alle meubels heen en weer te hoeven slepen om te zien wat het beste staat of werkt, heb ik enige tijd terug al voorbereidingen getroffen. Zowel bij het vorige als ook bij dit huis, heb ik een plattegrond getekend van alle kamers in het huis.

Maak een plattegrond

Het is heel handig en ik gebruik het regelmatig; een plattegrond van mijn woonkamer. Op ruitjespapier tekende ik de woonkamer op schaal en zette de ramen en de deuren met de juiste afmetingen er in. Ik heb het op een dikker papiersoort geplakt om het vaker te kunnen gebruiken.

Knip je meubels uit

Daarnaast heb ik van elk (groter) meubelstuk een stukje karton op schaal wat ik aan meubelstukken in huis heb. En dat is echt niet exact en waarheidsgetrouw nagetekend, want een fauteuil is bij mij bijvoorbeeld gewoon een vierkant blokje, maar wel met de juiste afmetingen.

Makkelijk inrichten

Met deze plattegrond en mijn stukjes karton schuif ik net zo lang totdat ik in mijn ogen de perfecte inrichting heb gevonden. Perfect, dat heet voor mij, voor een tijdje 😉

Bright living room interior with elegant, beige couch, ficus plants and round coffee table - 6 Tips voor het inrichten van de woonkamer

Tips voor het inrichten van de woonkamer

1 – Grote meubelstukken

Zet de grote meubelstukken tegen de langste wand die je hebt. Hierdoor spaar je ruimte en oogt de wand minder lang en ruimtelijker. Zet geen grote en hoge meubels schuin in je kamer, want daardoor verlies je enorm veel ruimte. Een lager meubel kun je uiteraard wel van de wand af zetten. Deze mooie sidetables van debommelmeubelen.nl bijvoorbeeld, staan prachtig achter je bank, in het midden van je woonkamer.

2 – Dezelfde hoogte bij elkaar

Als je veel meubels hebt en wilt voorkomen dat het er rommelig uit gaat zien, kun je het beste meubelstukken van dezelfde hoogte bij of naast elkaar plaatsen, bijvoorbeeld langs dezelfde wand.

3 – Functie van je kamer

De functie van de kamer die je gaat (her)inrichten moet je altijd in gedachten houden. Er is natuurlijk overal plaats om iets neer te zetten, maar werkt het wel. Een woonkamer is er voor om te kunnen ontspannen, tv kijken, een boek lezen. Het is geen werkkamer en er hoort dus geen bureau te staan met stapels werk erop. Dit werkt juist averechts op de functie van de kamer; relaxen.

4 – Toegankelijkheid van je kamer

Heb je dan nog genoeg ruimte om de stoel naar achteren te schuiven. Of kun je er nog langs lopen. Let er ook op of je looppad door de kamer logisch is. Kun je de kasten nog wel opendoen, of staat het te dicht op elkaar. Laat genoeg ruimte tussen de meubelstukken, zodat je vrij kunt bewegen en alles goed bereikbaar is.
Houd dus de toegankelijkheid van de kamer die je verandert in gedachten, zodat het functioneel en praktisch blijft.

5 – Grote ruimte opdelen

Voor een grote kamer kun je overwegen om bijvoorbeeld twee zithoeken te creëren; een leeshoek en een eethoek, of een tv hoek en een relaxhoek. Hierdoor maak je meer gebruik van je ruimte en oogt het geheel minder ‘leeg’ doordat je niet alle meubels op één plek plaatst.

6 – Less is more

Twijfel je om een bepaald meubelstuk terug te plaatsen, omdat je het niet gebruikt of omdat het niet meer past? Doe het niet! Denk ‘less is more’. Het kan altijd nog weer terug als het nodig blijkt te zijn. Prop je kamers niet te vol. Alles wat je er in zet moet je ook schoon houden. Dus des te meer spullen, des te meer werk 😉

Lees ook: 15 Gouden interieur regels voor harmonie in je huis

Een plattegrond is handig

Aan de hand van de gemaakte plattegrond en de meubelstukken is het heel handig om erachter te komen, dat die grote wandkast dus ook wel aan die andere muur past, zonder dat je met dat loeizware ding hoeft te sjouwen.
Maar ook de ontdekking van geschikte plekken voor bijvoorbeeld een extra plank aan de muur om je verzameling uit te stallen of je dure porselein.

Het uiteindelijke resultaat

Nu begint het echte werk, maar tevens ook het leukste werk want straks ga je het resultaat zien. Als je eenmaal je plattegrond op schaal naar wens hebt ingevuld is het tijd om aan de slag te gaan. Slepen, duwen en zeulen maar met die meubels. En vergeet niet je huisgenoten om hulp te vragen 😉 Succes!

Bright living room interior with elegant, beige couch, ficus plants and round coffee table - 6 Tips voor het inrichten van de woonkamer
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.
Bron: Gesponsord
Foto: Getty Images Pro