Ik spaar, jij spaart, wij sparen. Sparen is normaal, sparen doet iedereen (of doet een poging), want stel je voor dat er iets gebeurt of stuk gaat, dan moet je wel ingedekt zijn. En er is altijd wel iets wat je graag zou willen hebben maar niet zomaar kan betalen. Sparen is dus zinvol. Toch?
“Met de actuele spaarrentes heeft het allerminst zin om nog te sparen” zijn alom gehoorde kreten. Hoe zit dat nu eigenlijk? Is sparen überhaupt zinvol?
Een buffer is beter voor je gezondheid
Ieder gezin moet een buffer hebben om financiële problemen te voorkomen. Als er geen reserve is voor onvoorziene uitgaven, dan kun je al buikpijn krijgen bij een raar geluidje van je wasdroger. “Stel je voor dat ‘ie stuk gaat!” Een beetje spaargeld achter de hand hebben is dus altijd handig.
Sparen via de bank
Natuurlijk kun je je geld in een ouwe sok doen of onder je matras verstoppen, maar is dat verstandig? Nee, het groeit daar immers niet en je zal maar bestolen worden…
Sparen via een bank doe je omdat het veiliger is. Twee voorbeelden:
- De zekerheid dat je het (inleg)geld behoudt. Dit geldt bijvoorbeeld niet bij beleggen.
- Zonder kopzorgen een buffer creëren.
Maar ook om persoonlijke redenen:
- Je hebt een spaardoel, je wilt iets wat je nu nog niet kunt betalen
- Je wilt geen risico lopen als er iets gebeurt
- Je wilt je financiële huishouden op orde houden
Hoe dan ook, de spaarrekening is een sobere, maar ook een veilige oplossing. Een evenwichtige keuze dus.
♥ LEESTIP: Zo leer je kinderen met geld omgaan en sparen
Hoe werkt sparen
Je laat je geld vóór je werken. Je geeft je geld in onderpand aan een bank en die gebruikt het om het aan anderen weer uit te lenen. En daar ontvang jij een vergoeding voor, in de vorm van rente. Simpeler kan ik het niet uitleggen.
Zo kun je het beste sparen
- Spaar 10% van al je inkomsten
- Wanneer je het bedrag niet ineens kunt missen, doe het dan in stukjes, elke week een klein bedrag
- Stel het automatisch in zodat je het niet vergeet en je het niet bewust meekrijgt (maar je spaarrekening groeit wel)
- Maak meerdere spaardoelen; een buffer voor nu (als er iets stuk gaat), een wens voor binnenkort (iets wat je graag wilt) en een reserve voor later (wanneer er minder inkomsten zijn)
- Vergelijk spaarrekeningen. Kijk niet alleen naar de hoogste rente maar let ook op de voorwaarden.
- Wees creatief! Is er iets dat je graag wilt of moet je een grote uitgave doen ter vervanging van iets, verzin dan een goedkoper alternatief.
♥ LEESTIP: 7 tips om geld te besparen op kleding
Welke manier past bij jou?
Er zijn veel verschillende manieren om geld te sparen en om vast te stellen wat voor jou de beste manier is kun je jezelf eerst de volgende vragen stellen:
- Kun je regelmatig sparen?
- Kun je het geld geruime tijd missen?
- Kun je het risico lopen dat je geld misschien minder waard wordt?
- Waarvoor wil je sparen?
Is sparen nog wel zinvol?
De hamvraag van nu is: is het nog wel zinvol om te sparen met deze historisch lage spaarrente. Recent daalde de gemiddelde rente voor particulieren naar 0%!
Sparen is nog altijd populair en dat is te zien in de statistieken die nog steeds een opgaande trend vertonen. Maar juist dát gegeven is één van de oorzaken waarom de spaarrentes zo laag, of nihil zijn.
Volgens sommige economen is het sparen toch nog zinvol; sparen is een veilige en verstandige keuze. Het lijkt hen dan ook onwaarschijnlijk dat er op de particuliere spaarmarkt afgekoerst gaat worden naar een negatieve rente.
♦ SHOPTIP: Besparen op je boodschappen
Hoe wordt de hoogte van de rente bepaalt
De hoogte van de spaarrente wordt bepaalt aan de hand van
- De mate waarin spaargeld wordt uitgeleend.
Banken lenen jouw spaargeld uit. Wanneer er meer vraag is naar leningen heeft een bank meer geld nodig. Wanneer ze een hogere rente geven op spaargeld, komen er meer spaarders en automatisch meer spaargeld. - De professionele geld- en kapitaalmarkt en de invloed van de ECB.
Geld dat banken uitlenen komt niet alleen van jouw spaargeld, maar ook van pensioenfondsen, andere banken en de overheid. De rente wordt daardoor ook bepaald door de markt en de rente die de ECB (Europese Centrale Bank) hanteert. Een wijziging hierin beïnvloedt de rente. - De concurrentie tussen de banken onderling.
De hoogte hangt ook af van de concurrentie tussen banken. De ene bank geeft je meer rente maar minder service, of andersom, dus … - De mate waarin de banken hun dienstverlening aanbieden
- Het type spaarrekening.
Het soort spaarrekening dat je kiest en de spaarvorm hebben ook invloed. Kun je het bijvoorbeeld langere tijd laten staan dan kun je een bonusrente ontvangen.
Sparen heeft zin
Sparen heeft altijd zin. In mijn optiek moet je niet sparen vanwege de rente, het is natuurlijk mooi meegenomen, maar sparen doe je in eerste instantie voor jezelf.
Een buffer is voor nu, maar ook fijn voor later. Het geeft je een tevreden en veilig gevoel en je kunt met een gerust hart de financiële toekomst tegemoet.