In de puberteit maken jongeren een periode door waarin er veel verandert, zowel lichamelijk als geestelijk. Zowel voor de ouders als voor de jongeren is het geen makkelijke tijd. Want opeens moet je een andere manier zien te vinden om met elkaar om te gaan. En dat valt echt niet altijd mee!

Van mezelf kan ik mij herinneren dat ik geen lastige puber ben geweest. In ieder geval geen lastige puber voor mijn omgeving. Zo zat ik als introverte jongere gewoon niet in elkaar. Eigenlijk was ik meer lastig voor mezelf, door de onzekerheden die nu eenmaal bij de puberteit horen. In mijn latere leven heb ik mij vaak genoeg afgevraagd of het geen gemiste kans geweest was om voor mezelf op te leren komen. Natuurlijk is dat niet zo, al had ik toen wel graag gebruik willen maken van de kennis en ervaring die ik nu heb.

1. Afzetten tegen moeder

Voor zowel ouders als de pubers zelf zit de puberteit vol verrassingen. Want aan de ene kant kun je als ouder soms gekwetst worden door de woorden of de houding van je puberzoon of -dochter. Het is wennen dat je als moeder niet meer voor alles in vertrouwen wordt genomen. Sterker nog, hoe moeilijk is het als je kind zich vooral tegen jou afzet. Op zoek naar een eigen identiteit. Maar aan de andere kant kunnen er door diezelfde puber ook rake opmerkingen gemaakt worden. Deze opmerkingen kunnen je ook aan het denken zetten en zorgen er eventueel voor dat je weer eens met een frisse blik kijkt naar de ideeën die je tot nu toe had. Zelf vond ik dat vaak zeer verrassend toen mijn zoon in de puberteit was.

2. Nieuwe ontwikkelingsfase voor jongeren

Tussen de 10 en 14 jaar begint deze nieuwe ontwikkelingsfase, die puberteit heet. Het is een ontwikkelingsfase die met horten en stoten verloopt. Voor ouders is de pubertijd een onbekend terrein, daarom hebben ze dan ook vragen hierover, zoals:

  • Toekomstperspectief: hoe weet ik of mijn kind voor de juiste studierichting kiest?
  • Verandering van gedrag: verlies ik niet het contact met mijn kind?
  • Doet mijn kind geen domme dingen, zoals omgaan met verkeerde vrienden?
  • Heb ik mijn kind voldoende seksuele voorlichting gegeven?
  • Doe ik genoeg om mijn kind te helpen? Of juist teveel?

Natuurlijk bestaat er geen kant en klare gebruiksaanwijzing. Voor opvoeden is verantwoordelijkheid nodig, zelfvertrouwen en vertrouwen in je kind.

3. Vriendschap en puberteit

Doordat kinderen in de puberteit naar een andere school gaan, veranderen ook de vriendschappen. Ze hebben niet meer alleen contact met kinderen uit de buurt. Nieuwe vriendschappen en omgaan met jongeren uit andere milieu’s, zijn kenmerkend voor de puberteit. Dit betekent dat je als ouder moeilijk in de gaten kunt houden met wie je kind omgaat. Natuurlijk heb je er dan zorgen over of jouw kind niet te veel negatief beïnvloed wordt, door bijvoorbeeld drugs- of drankgebruik of door te gaan roken om erbij te willen horen. Het is belangrijk om jouw puber te steunen in het ontwikkelen van voldoende zelfvertrouwen, zodat jouw kind zich hierdoor niet laat beïnvloeden. Daarbij is het leren omgaan met verschillende mensen ook goed voor de ontwikkeling!

 4. De puber en zelfvertrouwen: verslaving

De puberteit is ook de tijd van het experimenteren met alcohol, roken en drugs. Helaas is er geen manier om voor jouw puber een wereld te toveren waarin er geen gevaren zijn. Risico’s blijven er altijd. Het is alleen de vraag hoe pubers leren omgaan met die risico’s.

Tijdens de puberteit bouwen jongeren een eigen identiteit op: wie ben ik, wat wil ik, wat vind ik belangrijk. Ze leren ook vaardigheden als luisteren, hun gevoelens uiten, nee zeggen en problemen oplossen. Alcohol geeft een surrogaat gevoel van zelfvertrouwen, blowen geeft ontspanning en het gevoel van stoer zijn als je rookt. Doordat pubers weinig zelfvertrouwen hebben (soms ook faalangst) kan het verleidelijk zijn om naar deze middelen te grijpen.

5. Puberteit: eigen identiteit

Om jongeren te steunen in het ontwikkelen van hun eigen identiteit tijdens de pubertijd, kunnen bachbloesems een fijne extra steuntje in de rug zijn. Voor dat extra beetje zelfvertrouwen!

  • Chestnut Bud helpt als pubers steeds dezelfde fouten maken en er niet van leren. Deze remedie doorbreekt steeds terugkerend gedragspatroon.
  • Crab Apple is voor de puber die zich schaamt voor zijn pukkelige huid of veranderende lichaam.
  • Hornbeam kun je geven bij vermoeidheid als gevolg van te lang televisie kijken, teveel lezen of te intensief leren.
  • Walnut helpt bij grote veranderingen in het leven. En dat is wat de puberteit ook is: een grote verandering.
  • Bachbloesem rescue voor alle spannende en stress situaties.

 

Jongeren in de puberteit: 5 lifehacks

Foto: Pixabay