Het versturen van kerstkaarten via de post is al een tijdje niet meer zo in trek. De meeste kaarten worden virtueel verzonden; via de mail, via Whatsapp of zelfs openbaar op Facebook. Ik prefereer nog altijd een persoonlijk en geschreven kaartje in de brievenbus.

Beide varianten kun je een stuk persoonlijker maken door een foto van jezelf of je gezin toe te voegen. Vandaag deel ik een aantal tips hoe je ervoor zorgt dat het de mooiste foto van het jaar wordt!

7 Tips voor de kerstkaart foto
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

1 – Beslis hoe je kerstkaart eruit komt te zien

Het ontwerp van je kerstkaart is van invloed op de foto die je ervoor gebruikt. Of andersom. Als je bijvoorbeeld kiest voor een kaart met veel gouden glitters erop, kies dan ook gouden sieraden voor op je foto.

Bepaal daarom eerst hoe je kerstkaart eruit komt te zien en pas je outfit daarop aan.

TIP LEES
TIPS EN INSPIRATIE VOOR ZELFGEMAAKTE KERSTKAARTEN

2 – Beslis waar de foto wordt genomen

Wil je een foto buiten of binnen gaan nemen voor de kerstkaart? Laat je fantasie de vrije loop. Een idee is om het hele gezin in een kerst onesie te steken en op het bed te ploffen. Doe een kussengevecht met elkaar of spring een keer.

Een ander idee is om buiten een foto te nemen, wat nep sneeuw laten waaien en bijvoorbeeld een kerstmuts op te zetten.

Wil je dit alles niet, dan is het een idee om je mooiste kleren te dragen, die nieuwe glitterjurk bijvoorbeeld en in je huis een mooie plek te zoeken. Wees in ieder geval comfortabel met wat je aan hebt.

3 – Maak praktische keuzes

Kun je die jurk echt dragen als het buiten vriest en je ’s nachts een extra joggingbroek in bed draagt? Warm blijven terwijl je buiten bent is essentieel voor een natuurlijke glimlach. Niemand ziet er goed uit met een glimlach die door de kou een grimmige grijns lijkt.

4 – Kleur is de sleutel

Het maakt niet uit welk type ‘gezinsfoto-outfit’ je kiest (op thema gebaseerd, feestelijk of casual), kleuren spelen een cruciale rol bij het behouden van foto-harmonie. Je kunt ervoor kiezen om een kleur te laten zien (zoals rood) en die kleur te laten opvallen in de outfits van je gezin. Net als je make-up, wil je dat kleur je algehele look verbetert, niet overheerst.

Als je één of meerdere gezinsleden op je foto wilt laten opvallen, een pasgeborene bijvoorbeeld, kleed hem of haar dan in een felle kleur of iets met een opvallend patroon.
Het kiezen van leuke outfits voor de allerkleinsten is nu nog aan jou en dat maakt het heel fijn; je hoeft nog niet te onderhandelen met ze. De collectie van Quapi is zo opgebouwd dat je super simpel kan combineren met vrolijke kleuren en prints.

7 Tips voor de kerstkaart foto

5 – Houd het neutraal

Hoewel kleur een geweldige manier is om samenhang in een groepsafbeelding te brengen, helpen neutrale kleuren je foto te aarden. Te veel verschillende kleuren kunnen de ontvangers van je kerstkaarten afleiden van waar het omdraait, namelijk je gezin.

Als je het liefst een foto maakt met een drukke achtergrond, bijvoorbeeld de kerstboom, trek dan met z’n alleen neutrale outfits aan. Jouw rode lippen en een zwarte top staan prima bij de zwarte trui en spijkerbroek van je partner. En je maakt het helemaal af als je de kleine rode schoenen aan doet bijvoorbeeld. Dit kan natuurlijk ook met wat zachtere kleuren.

Wil je niet allemaal dezelfde kleuren aan, blijf dan binnen hetzelfde kleurenpalet met elkaar. Je kunt gaan voor bijvoorbeeld een traditionele kerstlook met kleuren als bosgroen, roestbruin en wat rood. Of voor een frisse look met pastelblauw, zilver, lichtgrijs (tegen een besneeuwde achtergrond); alsof je in een winterwonderland bent.

Teveel verschillende kleuren veroorzaakt chaos op een foto.

6 – Blijf dichtbij jezelf

Als al die friemels en frutsels, of al dat eigenzinnige niet jouw ding zijn, dan ga je gewoon voor de klassieke zwart-wit foto. Maar omdat er op zo’n foto geen verschillende kleuren te zien zijn, wil het niet zeggen dat je dan alles kunt dragen om goed te laten lukken.

Om te voorkomen dat je als een geest op een foto gloeit, moet je afzien van sterke contrasten van donker en licht. Dit betekent “nee” zeggen tegen zwarte tops met een stralend witte broek, tenzij je het niet erg vindt dat je benen op tandpasta lijken.

Bovendien wil je dat de kleur van je outfit wat nuances weergeeft. Het voordeel van een variatie aan tonen is dat het visueel meer toevoegt aan je familiefoto. Kleurtonen zijn cruciaal voor het creëren van diepte in zwart-wit foto’s.

7 – Vergeet je meest favoriete gezinslid niet

Alle harige gezinsleden verdienen ook een plekje in de schijnwerpers. Je snapt natuurlijk dat we onze huisdieren niet moeten vergeten. Ze zijn er in alle soorten en maten. Hoewel ik geen voorstander ben van dieren in kleding, is het tijdens zo’n kortdurend, feestelijk moment niet erg en best leuk. Doe de hond en de kat een feestelijke strik om als ze ook bij op de foto komen. Ze horen er tenslotte ook bij!

Vang het karakter van je gezin

Het belangrijkste bij het kiezen van je outfits voor gezinsfoto’s deze kerst is uiteindelijk, dat het een eerlijke weerspiegeling is van wie jullie zijn. Probeer de vreugde en het karakter van je gezin te vangen op de foto. Als dat je prioriteit is, zullen de oprechte glimlachen van je gezin perfect matchen met alle outfits.