“Wat eten we met kerst?” Het kerstmenu met voor-, hoofd- en nagerecht

Wat staat er dit jaar op het kerstmenu? Wij nemen wat kerstbomen, een paar appels en een peer in schijfjes.

Met kerst zijn alle gezinnen compleet, ook de familie Post. Om het iedereen naar de zin te maken en te laten smullen, zoeken we gerechten met onze favoriete ingrediënten. Zo staat er voor iedereen iets lekkers op het kerstmenu.

Het voorgerecht: Sparren met zalmcrèmevulling

Dit heb je nodig voor 8 sparren:

Voor het deeg
1 bosje peterselie, blaadjes afgescheurd
4 el koolzaadolie
2 eieren
60 g bloem
1 theelepel bakpoeder
1 snufje zout

Voor de vulling
120 g gerookte zalm, in kleine stukjes gesneden
150 g roomkaas
3 el gehakte bieslook
Zout en peper

En ook
Koekjessnijder in de vorm van een kerstboom

TIP: De groene kleur in het beslag komt van de peterselie. Het recept werkt ook met kervel of koriander.

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Pureer de peterselieblaadjes samen met de olie. Scheid de eieren.

Klop het eiwit stijf en roer er geleidelijk de eidooiers, bloem, bakpoeder en het zout door. Roer voorzichtig de peterseliepuree erdoor.

Verdeel het deeg dun op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ongeveer 8 minuten. Haal het bakpapier eraf en steek 16 sparren uit.

Meng de zalm met de roomkaas en de bieslook, breng op smaak met peper en zout. Verdeel de zalmcrème over 8 sparren, plaats er daarna een tweede dennenboom bovenop.

TIP: De dennenbomen zijn geschikt om in te vriezen, dus je kunt ze vooraf maken.

Het hoofdgerecht: Gehaktbrood met appel en savooiekool

Dit heb je nodig voor 8 personen:

Voor het gebraad
2 grote groene savooiekoolbladeren
2 uien, in kleine stukjes gesneden
1 stevige appel, geschild en in blokjes gesneden
150 ml Calvados
2 el gedroogde eekhoorntjesbrood
200 g spekblokjes
450 g varkensgehakt
1/2 theelepel kaneel
2 eieren
Zout en peper

En ook
15 plakjes Schwarzwälder Schinken (ham, verkrijgbaar bij Lidl)
Boter om te bakken en in te vetten
3 eetlepels appel- of abrikozenjam

Goed om te hebben
Vleesthermometer

En zo maak je het

Kook de savooiekoolblaadjes 5 minuten in gezouten water, verwijder de grove bladnerven. Fruit de uien in 2 eetlepels boter goudbruin, laat afkoelen. Bak in deze pan de appelstukjes in 1 el boter en blus af met 50 ml Calvados, laat afkoelen. Meng de gedroogde champignons tot poeder.

Meng het gehakt met de spekblokjes, uien, appelstukjes en champignonpoeder. Roer 100 ml Calvados, kaneel, eieren, zout en peper erdoor. Verwarm de oven voor op 100 graden hete lucht.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de plakjes Schwarzwälder ham er kruislings op. Bestrijk met vleesmengsel en bedek met een laag savooiekoolbladeren. Druk aan met je handen.

Leg er nog een laag vlees op en bedek met savooiekool. Nog een laatste laag vleesmengsel, vorm alles tot een rol en omwikkel met de ham.

Bak het gehaktbrood 50 minuten. De kerntemperatuur in het midden van het vlees moet 85 graden bedragen. Bestrijk het met appel- of abrikozengelei terwijl het nog warm is.

Het nagerecht: Torentje van peer en geitenkaas met stokbrood

Voor 8 torentjes heb je nodig:

Voor de torentjes
4 grote, rijpe peren (bijv.Williams Christ)
1 stokbrood
1 rol franse Geitenkaas (150 g)
3 el honing
50 g hazelnoten
Zout en zwarte peper

Ook handig
kleine houten spiesjes of satéprikkers

“Ik houd niet van geitenkaas, het stinkt!”

Lees hier waarom het stinkt en dat geitenkaas heel gezond is.

En zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Snijd de peren horizontaal in plakjes van ongeveer 1,5 cm dik. Verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de geitenkaas en het stokbrood in elk 16 stukken. Hak de hazelnoten in kleine stukjes.

Leg 8 grote stokbroodplakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elk een plakje peer en een plakje geitenkaas. Dan nog een plak stokbrood, een plak geitenkaas en als laatste de bovenkant van een peer.

Het geheel wordt bij elkaar gehouden met behulp van de houten spiesjes. Besprenkel de torentjes met wat honing en strooi de gehakte hazelnoten erover. Breng op smaak met peper en zout.

Zet de bakplaat 10 minuten in de oven zodat de kaas licht smelt en het stokbrood krokant wordt. Serveer dan snel.

Download de recepten en print ze uit

Hieronder kun je elk afzonderlijk recept downloaden om te printen en te bewaren. Zet de ingrediënten op je boodschappenlijst, zodat je op tijd alles binnen hebt voor je kerstdiner.

Ben jij goed voorbereid op de feestdagen?

Schrijf je in voor Weekend Leesvoer en ontvang GRATIS de Feestdagen Planner 2020.

Deze recepten bewaren voor later?

Pin dan onderstaande afbeelding op je eigen borden, zodat je de recepten later terug kunt vinden.

De kerstmenu recepten

Sparren met zalmcrème-vulling

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 8 min
Totale tijd 23 min
Gang Borrelhapje
Porties 8 sparren
calorieën 172 kcal

Equipment

  • Koekjessnijder in de vorm van een dennenboom

Ingrediënten
  

Voor het deeg

  • 1 bosje peterselie blaadjes afgescheurd
  • 4 el koolzaadolie
  • 2 eieren
  • 60 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout

Voor de vulling

  • 120 g gerookte zalm klein gesneden
  • 150 g roomkaas
  • 3 el bieslook fijn gehakt
  • zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht. Pureer de peterselieblaadjes samen met de olie. Scheid de eieren.
  • Klop het eiwit stijf en roer er geleidelijk de eidooiers, bloem, bakpoeder en het zout door. Roer voorzichtig de peterseliepuree erdoor.
  • Verdeel het deeg dun op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ongeveer 8 minuten. Haal het bakpapier eraf en steek 16 sparren uit.
  • Meng de zalm met de roomkaas en de bieslook, breng op smaak met peper en zout. Verdeel de zalmcrème over 8 sparren, plaats er daarna een tweede dennenboom bovenop.
Trefwoord peterselie, roomkaas, zalm

Gehaktbrood met appel en savooiekool

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 50 min
Totale tijd 1 uur 20 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 8 personen
calorieën 335 kcal

Equipment

  • Vleesthermometer

Ingrediënten
  

  • 2 grote, groene savooiekoolbladeren
  • 2 uien fijn gesneden
  • 1 stevige appel geschild en in blokjes gesneden
  • 150 ml Calvados
  • 2 el eekhoorntjesbrood gedroogd
  • 200 g spekblokjes
  • 450 g varkensgehakt
  • 0,5 tl kaneel
  • 2 eieren
  • 15 plakjes Schwarzwälder Schinken ham, verkrijgbaar bij Lidl
  • boter om in te bakken en in te vetten
  • 3 el appel- of abrikozenjam
  • zout en peper

Instructies
 

  • Kook de savooiekoolblaadjes 5 minuten in gezouten water, verwijder de grove bladnerven. Fruit de uien in 2 eetlepels boter goudbruin, laat afkoelen. Bak in deze pan de appelstukjes in 1 el boter en blus af met 50 ml Calvados, laat afkoelen. Meng de gedroogde champignons tot poeder.
  • Meng het gehakt met de spekblokjes, uien, appelstukjes en champignonpoeder. Roer 100 ml Calvados, kaneel, eieren, zout en peper erdoor. Verwarm de oven voor op 100 graden hete lucht.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de plakjes Schwarzwälder ham er kruislings op. Bestrijk met vleesmengsel en bedek met een laag savooiekoolbladeren. Druk aan met je handen.
  • Leg er nog een laag vlees op en bedek met savooiekool. Nog een laatste laag vleesmengsel, vorm alles tot een rol en omwikkel met de ham.
  • Bak het gehaktbrood 50 minuten. De kerntemperatuur in het midden van het vlees moet 85 graden bedragen. Bestrijk het met appel- of abrikozengelei terwijl het nog warm is.
Trefwoord appel, savooiekool, Schwarzwälder schinken, spek

Torentje van peer en geitenkaas met stokbrood

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 20 min
Gang Nagerecht
Porties 8 torentjes
calorieën 314 kcal

Equipment

  • Satéprikkers of houten spiesjes

Ingrediënten
  

  • 4 grote, rijpe peren bijv. Williams Christ
  • 1 stokbrood
  • 1 rol Franse geitenkaas 150g
  • 3 el honing
  • 50 g hazelnoten
  • zwarte peper
  • zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht. Snijd de peren horizontaal in plakjes van ongeveer 1,5 cm dik. Verwijder het klokhuis met een appelboor. Snijd de geitenkaas en het stokbrood in elk 16 stukken. Hak de hazelnoten in kleine stukjes.
  • Leg 8 grote stokbroodplakken op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg op elk een plakje peer en een plakje geitenkaas. Dan nog een plak stokbrood, een plak geitenkaas en als laatste de bovenkant van een peer.
  • Het geheel wordt bij elkaar gehouden met behulp van de houten spiesjes. Besprenkel de torentjes met wat honing en strooi de gehakte hazelnoten erover. Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de bakplaat 10 minuten in de oven zodat de kaas licht smelt en het stokbrood krokant wordt. Serveer dan snel.
Trefwoord baguette, geitenkaas, hazelnoten, honing, peer

Bron: Plus Magazine

Related Articles

Wat kook jij vandaag? – januari 2021 – week 1

Met onze receptideeën kun je voor elke dag gezonde, uitgebalanceerde, goedkope en geweldige recepten krijgen.
Soms kan het vervelend zijn om elke dag heerlijke gerechten te blijven bedenken voor een gezonde en gevarieerde maaltijd. We willen je hier graag bij helpen, en voorzien je daarom elke maand voorzien van heerlijke recepten in de categorie: Wat kook jij vandaag?