Is het de bijzondere mix van licht, geuren en muziek? Waarom houden we zo van de kerstsfeer?

De kerstsfeer is ingewikkeld: ze reageert niet op een druk op de knop. Bij mij in ieder geval niet. Er zijn momenten in oktober dat ik ineens zo uitkijk naar kerst, dat ik spontaan peperkoek koop. En in december voel ik ineens niets meer. Plop, weg!

Ze verstopt zich graag in de agenda tussen mijn afspraken door of loopt weg door gebrek aan sneeuw. Ja, ze is gevoelig geworden sinds ik volwassen ben.

Heerlijke herinneringen

Als kind had ik haar de hele dag om me heen: koekjes bakken in de keuken, zingen op school tijdens het kerstverhaal en zodra de eerste kaars brandde, was ze (lees: hét kerstgevoel) niet meer te stoppen. Dat was pure vreugde! Het is jammer dat iedereen op een gegeven moment volwassen moet worden.

Daar is kerstsfeer

Maar er is één plek waar ik het weer kan vinden, dit warme gevoel: op de kerstmarkt. Strikt genomen zijn het maar een paar houten kraampjes rond een ijsbaan. Maar dat is precies wat geweldig is: de ijsbaan.

Eigenlijk kan ik niet schaatsen, maar één keer per jaar vergeten mijn man en ik dat even. In het weekend na Sinterklaas huren we schaatsen en rijden we een paar rondjes.

Nee, wij zijn niet het stel dat hand in hand over het ijs loopt terwijl ze elkaar diep in de ogen kijken. Ik ben diegene die zich krampachtig aan een stoel vasthoudt om niet op m’n gat te landen en mijn is diegene in een deuk ernaast.

Wij zijn die, die worden ingehaald door vierjarigen. Maar wij zijn ook degenen die het hardst lachen. Die, met rode wangen en glinsterende ogen, die na een half uurtje giechelend het ijs verlaten.

Glühwein, curryworst en pommes

Zodra we na onze ronde de eerste glühwein van het jaar drinken en curryworst met pommes (patat) eten, begint voor mij de kerst. Daarna delen we een zak geroosterde amandelen en kijken naar de schaatsers.

TIP: “Wat eten we met kerst?”

Als Bing Crosby zingt en we een oogje dichtknijpen, voelt het bijna alsof we niet in onze eigen stad zijn, maar in het besneeuwde New York. En even ben ik Meg Ryan en is mijn man Tom Hanks en we mailen elkaar.

Het is cheesy, ik weet het, maar ik vind het geweldig!

Kerstsfeer in Frankfurt
Kerstmarkt in Frankfurt

Ontstressen en genieten

Zelfs in stressvolle tijden, wanneer advent een ondergeschikte zaak wordt, triggert een bezoek aan de kerstmarkt iets in mij. Alsof ik door een deur loop en me onderdompel in een wereld waar geen belastingaangiften zijn, geen verkeerd bezorgde bestellingen en geen moeilijke klanten. Het dagelijkse leven blijft even buiten. Achter die deur is er alleen Kerstmis.

Elke geur, elke houten kraam roept tegelijkertijd herinneringen en verwachting in mij op. Dat is waar ik zo van hou. En natuurlijk ben ik hier niet de enige in.

“We herinneren ons graag situaties uit het verleden waarin we ons veilig voelden”

We zoeken ons hele leven naar dit gevoel, vooral met Kerstmis. De rituelen in december geven ons niet alleen warmte, maar ook structuur.

“Leuke herinneringen, vooral die uit onze kindertijd, geven ons zekerheid”

Iets dat best goed voor ons is, vooral in onzekere tijden als deze: de koekjes die we altijd bakken op 1 december, Sinterklaasavond, het kerstconcert op de vierde advent; alle kleine dingen die we al heel lang weten en altijd op deze manier hebben gedaan, brengen orde in chaos. We komen tot rust.

Kerstsfeer in Wenen
Kerstmarkt in Wenen

De kerstsfeer komt wel

Maar hoe gaan we ermee om als er dingen veranderen die we hetzelfde willen laten, net als altijd? Hoe is de kerstsfeer als je favoriete kerstmarkt niet opengaat? Laten we gelukkig en levendig blijven, ondanks Corona.

Als we kinderen waren, zouden we protesteren. Omdat hun kleine wereld vooral van streek is als alles niet is zoals ze gewend zijn. Maar we zijn geen kinderen meer. Dus we moeten Kerstmis een kans geven.

Kerst vieren en gelukkig zijn, ondanks Corona

“De adventskrans, de kerstverlichting, de kerstboom, allemaal tekenen van kerst!”

We hebben het zo nodig

Als er dit jaar minder mensen tegelijkertijd naar de kerstmarkt mogen, vinden we dat in eerste instantie misschien stom. Omdat we na alle Corona maatregelen juist deze goede gewoontes zo nodig hebben.

Maar als we de maatregelen toestaan, kunnen ze zelfs een leuke regel worden; omdat het ons nu opvalt hoe aangenaam het is bij de braadworstkraam zonder die lange rij. Omdat het stil is in plaats van lawaaierig. Feestelijk in plaats van vol.

TIP: Adventskalender met 24 prijzen speciaal voor jou!

Nieuwe traditie

Misschien doen we ’s avonds nog een rondje, helemaal alleen en in alle rust, als de kraampjes al gesloten zijn, maar de geur van kaneel en suikerspinnen er nog hangt. De stilte vieren na een stressvolle dag. Misschien wordt het het begin van een nieuwe traditie?

Kerstsfeer in Keulen
Kerstmarkt in Keulen

Wij bezoeken elk jaar een aantal kerstmarkten, elk jaar een andere. Je kunt je dan ook voorstellen dat we al heel wat kilometers hebben afgelegd voor die bijzondere sfeer op een kerstmarkt. De ene is nog mooier en sfeervoller dan de andere. We (lees: Iris en ik) verheugen ons elk jaar, zo vanaf begin november, er enorm op.

Waar kunnen we nog heen dit jaar?

Veel kerstmarkten spelen zich af tussen oude stadsmuren. Dat geeft het die bijzondere charme.

Klein, fijn, gezellig en feestelijk

Kerstmarkten verlopen dit jaar iets anders dan normaal. De vijf hieronder hebben een bijzondere achtergrond en met een beetje geluk openen ze hun deuren wel dit jaar.*

In de stad

Kerstsfeer in Augsburg

Een van de oudste en mooiste markten tegen de achtergrond van het stadhuis.

Augsburger Christkindlesmarkt, Bayern
Info: www.augsburgerchristkindlesmarkt.com
Helaas geannuleerd

In de stal

Een lindenallee met vuurkorven, een barok herenhuis met 24 ramen, een koeienstal, een schuur en koetshuis vol met cadeautjes: Kerstmis op de landlord-manier.

Pronstorfer Weihnacht, Schleswig-Holstein
Info: Kaarten online te bestellen – www.gutpronstorf.de

In de tuin

Hoe krijgen we die kerstsfeer dit jaar? - kerstsfeer

Kerstverlichting op weilanden, een betoverend bos en een ijsbaan. Meer magie bestaat niet! Geen drukte, alleen winterwonder.

Christmas Garden Berlin
Info: www.christmas-garden.de

Op de binnenplaats

De kerstmarkt voor de vakwerkhuizen is op zich al prachtig. Maar mis het uitzicht op de binnenplaatsen niet – elk met een kleine kerstmarkt.

Advent in den Höfen, Quedlinburg, Sachsen-Anhalt
Info: www.adventsstadt.de

Quedlinburg is sowieso een klein stadje dat je eens moet bekijken, want ook zonder kerstmarkt is het er betoverend mooi.

In het ravijn

Een kerstdorp onder de bogen van een 40 meter hoge spoorbrug, verlicht in de mooiste kleuren – wauw!

Weihnachtsmarkt in der Ravennaschlucht, Baden-Württemberg
Info: Kaarten alleen online te bestellen, www.hochschwarzwald.de/weihnachtsmarkt

*Stand op 18-11-2020

Deze tips bewaren? Dat kan! Pin deze afbeelding op je eigen bord.

Hoe krijgen we die kerstsfeer dit jaar? - kerstsfeer

Bron: Plus magazine