De keuken is het hart van je huis en heeft je al vele diensten bewezen. Het fornuis heeft al vele maaltijden voor je klaargemaakt en daardoor heb je al vele etentjes kunnen opdienen. Niet alleen voor je eigen gezin, maar ook voor vrienden en andere familie. Het aanrecht heeft je al heel veel diensten bewezen en niet alleen om dat eten voor te bereiden. Je hebt er waarschijnlijk je kinderen opgezet toen ze jong waren, om hun handen of voeten te wassen. De keukenvloer is niet alleen een ruimte voor je eethoek, maar ook voor een hondenmand bijvoorbeeld. En de muren van je keuken hebben al heel wat verhalen gehoord, die aan de keukentafel werden verteld.

De keuken moet passen als een jas

De keuken weerspiegelt jou en je gezin, de manier waarop je erin werkt, jouw huishouden. Een goede opstelling kan deze ruimte maken of breken. Zo ook de organisatie van je keuken. Of je nu een grote of een kleine keuken hebt, het hoeft niet lastig te zijn om het georganiseerd en opgeruimd te houden. En dat hoeft niet ten koste te gaan van het uiterlijk van je keuken. Functionaliteit en design gaan prima samen.

Wil je weten hoe je je kruiden het beste kunt bewaren of verschillende manieren verkennen om je aanrecht, kasten, lades en de voorraadkast in te richten? Lees, én kijk vooral, verder hoe je met deze stijlvolle projecten en organisatorische tips nooit meer je kasten hoeft vol te proppen met Tupperware. Dat beloof ik je!

1. Hergebruik lege potten ín een lade

Toen ik deze zag dacht ik meteen: “Waarom ben ik daar zelf niet opgekomen!?” Ik vond hem briljant en daarom start ik deze serie hiermee.

keuken organisatie en ruimte creëren
Bron: Ashley Poskin

Leg de gebruikte en schoongemaakte potten zonder deksel op hun kan in een lade, steek je pollepels en ander groot bestek erin en alles blijft op hun plek liggen. Ik twijfelde nog of de potten niet gingen rollen in de la, maar zodra je ze vol stopt is dit niet het geval. Zo is het keukengerei netjes opgeruimd en is het geen ‘rommel’ la meer.

2. Kies potten die passen bij je interieur

Een manier om je keuken niet alleen praktisch, maar ook stijlvol te houden, is om voorraadpotten te kiezen die je echt mooi vind, die je in het zicht zet. Dus geen Tupperware met bloem en rijst op je aanrecht, maar mooie potten.

3. Doe boodschappen ‘verpakt’ in de koelkast

Als je ook je koelkast een vleugje stijl mee wil geven, zet er dan voorraadbakken, manden en boxen in. Geef toe, het oogt een stuk netter en overzichtelijker. Bovendien krijg je veel meer ruimte in je koelkast; een mand met alle broodbeleg neemt net zoveel ruimte in op een plank dan één enkel item.

keuken organisatie en ruimte creëren
Bron: Dusk2illdawn

LEESTIP: In 4 snelle stappen de koelkast schoon en geurvrij

16 Efficiënte ideeën voor keuken organisatie en ruimte creëren - keuken organisatie

4. Verdubbel het aantal planken

Met ruimtewinners als deze draadroosters kun je de verticale ruimte in je keukenkasten vermenigvuldigen, waardoor je veel meer ruimte krijgt om je servies op te bergen.

keuken organisatie en ruimte creëren
Bron: Sugar & Cloth

5. Maak gebruik van Lazy Susan

We hebben allemaal dingen die we altijd op het aanrecht willen bewaren, zoals zout, kruiden, olie, suiker, etc. Ze nemen echter wel veel kostbare ruimte in beslag. Verzamel daarom al deze items op een Lazy Susan. Dit is een draaiplateau en is er veel soorten en maten. Een super oplossing om rommel op het aanrecht te voorkomen.

16 Efficiënte ideeën voor keuken organisatie en ruimte creëren - keuken organisatie
Bron: Taryn Williford

Als je het iets meer decoratief wilt kun je kiezen voor een mooi plateau of dienblad. Het draait niet, maar ziet er zeker mooi uit.

LEESTIP: 8 Schoonmaaktips voor de probleemzones van je keuken

6. Gebruik een draaiplateau in je kast

Nog een slimme toepassing voor een Lazy Susan is om het in je keukenkast te zetten, vooral in lastige hoeken waar je moeilijk bij kunt. Voor kruiden is dit bijvoorbeeld een ideale oplossing. Je hoeft alleen maar aan het plateau te draaien om het juiste te vinden, zonder dat je alle potjes opzij moet schuiven.

Zet om dezelfde reden ook een Lazy Susan in je koelkast!

7. Hang inspiratie en motivatie op

Je kunt in plaats van een groot prikbord, ook pannen-onderzetters van kurk bij Xenos halen en deze als kleine, ronde prikborden gebruiken. Maak vervolgens een aantal leuke en inspirerende printables en hang ze erop. Ook ideaal voor belangrijke aantekeningen, boodschappenlijstjes, kaarten, kindertekeningen en andere herinneringen.

8. Maak het zoals je het nodig hebt

Laden zijn gemaakt voor opslag en organisatie, maar dat betekent niet dat ze altijd goed aansluiten op je behoeften. Je kunt (de indeling van) een lade zo veranderen dat de ‘rommel’ lade in een efficiënte, gestroomlijnde opstelling kan veranderen.

16 Efficiënte ideeën voor keuken organisatie en ruimte creëren - keuken organisatie
Bron: The End of the Gravel Drive
KokenKoken

9. Voeg lades toe

Heb je diepe keukenkast en/of te hoge kasten, waar je nauwelijks bij kunt zonder opstapje? Dan is het toevoegen van een diepe ‘lade’ een echte oplossing. Je kunt er heel veel in kwijt zoals placemats, tafellakens, kerstkleden, servetten. Ik heb het zelf voor mijn hoge kasten. Ideaal! Trek de lade naar voren of eruit, pak wat je nodig hebt, en je duwt zo alles weer terug. Geen opstapjes meer voor mij in de keuken.

16 Efficiënte ideeën voor keuken organisatie en ruimte creëren - keuken organisatie
Bron: Sugar & Cloth

10. Voeg haken toe waar je kan

Aan de wanden, binnenin de keukenkasten, onder de planken, overal waar het mogelijk is kun je haken ophangen. Op deze manier creëer je ruimte in de lucht. Al die prachtige kopjes en mokken staan anders maar achter een gesloten deur en bovendien heb je weer ruimte over als je ze eruit neemt en aan haken hangt.

16 Efficiënte ideeën voor keuken organisatie en ruimte creëren - keuken organisatie
Bron: Melissa DiRenzo

11. Berg keukentextiel verticaal op

We zijn allemaal gewend om stapels te maken van gevouwen textiel, dat is ons zo geleerd. En het lijkt misschien een uitstekende manier op de handdoeken en theedoeken op orde te houden, maar je bespaart jezelf veel werk als je ze in plaats daarvan verticaal opbergt.

LET OP: Er gaat natuurlijk veel ruimte verloren wanneer de lade veel dieper is dan de afmeting van een gevouwen theedoek. Om dit op te lossen kun je twee dingen doen: Vouw de theedoeken anders, zodat ze groter blijven, maar er wel meer op een rij kunnen in die diepe la. Of neem een minder diepe lade om je keukentextiel in te bewaren.

12. Gebruik overal een spanstang

Een bakblik nodig? Het is niet zo eenvoudig om je bakplaat vanonder al je bakblikken uit een diepe lade te vissen. Spanstangen kun je voor allerlei doeleinden gebruiken. Span ze rechtop in een kastje en zet je bakblikken of je deksels ertussen, of span een stang horizontaal in een keukenkastje en je kunt er van alles aanhangen of zelfs op zetten.

13. Haal het spul uit de kasten

Eén van de regels voor een succesvol keuken organisatie systeem is om overvolle keukenkasten te voorkomen. Als je weinig ruimte in je kasten hebt, overweeg dan om wat spullen uit je kasten te halen en ze ergens anders in je keuken (of in je bijkeuken) op te bergen.

16 Efficiënte ideeën voor keuken organisatie en ruimte creëren - keuken organisatie
Bron: Andrea Sparacio

Potten en pannen bijvoorbeeld kun je ook ophangen en daarmee maak je veel en waardevolle kastruimte vrij. De soeppan aan de wand ziet er ook nog eens heel stijlvol uit!

Hieronder nog meer voorbeelden

14. Gebruik magneten

Je kunt onderaan je keukenkastjes een ijzeren strip bevestigen en de deksel van leuke potjes voorzien van een magneet, zodat je de potjes onder je kastjes kunt ‘plakken’.

Ditzelfde kun je doen aan de achterwand van een keukenkastje, zodat je daar bijvoorbeeld de hulpmiddelen van je keukenmachine kunt bewaren.

En zo kun je op de achterwand van je aanrecht een serie messen bewaren.

15. Gebruik plakhaken

Plakhaken zijn ideaal voor de binnenkant van je keukenkastdeurtjes. Deze ruimte wordt vaak vergeten, maar je kunt er echt van alles nog kwijt.

16. Gebruik labels

Om overzicht te krijgen in je voorraadkast gebruik je labels voor al je voorraadpotten. In één oogopslag zie je wat er in zit, maar je ziet ook meteen welke pot leeg is en wat er dus op je boodschappenlijstje moet.

Keuken organisatie – de ultieme gids

In Keuken Organisatie – de Ultieme Gids vind je gratis labels in meerdere formaten, voorgedrukt en leeg. En dat is niet alles. In dit e-book geef ik je nog een aantal extra keukentips om de keuken georganiseerd te krijgen. Maar ook bijvoorbeeld ook je voorraadkast aan te pakken (ook als je die niet hebt) en vind je er nog meer printables.

Houd je meer van andere tips voor in de keuken, zoals kooktips, nieuwe recepten, informatie over levensmiddelen die kwaaltjes kunnen voorkomen en hoe je voedsel op de juiste manier moet invriezen?

Dan is de 52 weken mailserie iets voor jou!

Met deze mailserie ontvang je een jaar lang elke week, dus 52 keer, een mail met nuttige tips die je in en rondom je keuken kunt gebruiken.
Allerlei onderwerpen over eten, koken en de keuken komen voorbij in deze mailserie met keukentips.

Van praktische tips voor in de keuken tot nieuwe recepten met verse groente uit je eigen tuin, en hoe je dat dan weer doet!

keuken organisatie en ruimte creëren
Tips bewaren? Pin deze afbeelding op je eigen bord!

Heb jij nog een paar aanvullende tips voor meer organisatie in de keuken?
banner-win-enquete