Welkom bij week 5 van de challenge Orde in de Chaos. Maak je maar alvast klaar voor een transformatie omdat je huis op het punt staat om opgeruimder te zijn dan ooit. Elke week ontvang je een nieuwe uitdaging en je hebt 7 dagen om het te voltooien. Als je (nog) niet staat ingeschreven om herinneringen en extra tips voor de wekelijkse uitdagingen te ontvangen, kun je je hier aanmelden.

We doen niet alleen een voorjaarsschoonmaak, maar ruimen eerst op. Schoonmaken heeft namelijk geen zin in een rommelig huis, zonder systeem en overzicht. De challenge duurt 8 weken en kan in je eigen tempo voltooid worden. De manier waarop is iets anders dan in voorgaande challenges, maar het resultaat blijft hetzelfde: Een georganiseerd, schoon huis!

We starten vandaag met … jawel! de gevreesde keuken. De keuken is het middelpunt van het huis. Iedereen komt ergens op de dag in de keuken. Het wordt er daarom dus ook snel rommelig en vuil. De beste manier om de rommel te overwinnen, is om georganiseerd te worden.

Om het proces te beginnen en om een volledig georganiseerde keuken te krijgen, moet echt alles uit de ruimte worden gehaald, zodat je overzicht hebt en fris kunt beginnen.

Het is tijd om de rommel op te ruimen

Pak de keuken alleen aan wanneer je voldoende tijd hebt. Breng je kinderen naar opa en oma of stuur ze naar de buren, trek je meest comfi kleren aan en zet de muziek wat harder. Het is tijd om aan de slag te gaan!

Orde in de Chaos Challenge | week 5 - De keuken

Voorbereiding

 • Zoek een aantal goede voorraad dozen, bakken, manden en/of schalen bij elkaar. Je hebt ze nodig. 
 • Maak je tafel leeg want dit gaat je ‘stort- en sorteerplaats’ zijn.
 • Zet naast de tafel twee dozen: weggeven en weggooien.

Download hier het handige schema om te printen.

Orde in de Chaos Challenge | week 5 - De keuken
Orde in de Chaos Challenge | week 5 - De keuken
Orde in de Chaos Challenge | week 5 - De keuken

De keuken opruimen, schoonmaken en organiseren

 1. Maak alle keukenkasten leeg en sorteer het op je eettafel. Maak van alles een categorie: bakspullen, pannen, ovenspullen, schoonmaakspullen, koffie en thee, voorraaddozen, borden, etc.
 2. Bedenk bij alles wat je uit de keuken haalt of je het in het laatste jaar nog gebruikt hebt. Is dit niet het geval? Doe het dan in één van de twee dozen naast de tafel.
 3. Maak alle keukenkasten van binnen schoon. Vergeet niet de randen van zowel de deuren als de kast.
 4. Ga nu aan de overvolle eettafel zitten en tel hoeveel categorieën je hebt. Tel ook het aantal keukenkasten. Visualiseer in gedachten hoe jij de keuken gebruikt. Waar staat je koffiemachine en welke keukenkast is daar in de buurt. Is deze geschikt om al je koffiespullen in kwijt te kunnen? Waar is je kookplaat en welke keukenkast eronder is geschikt voor de pannen? Bedenk ook, nu je het overzicht hebt (het staat immers voor je op tafel) of de keukenkast groot genoeg is voor de betreffende categorie.
 5. Voordat je nu de spullen per categorie terugzet in de daarvoor bestemde kast, controleer je eerst of het nog een schoonmaakbeurt nodig heeft. Doe dit dan eerst. Ruim daarna je kasten weer in. Gebruik manden voor elke categorie, als dit mogelijk is en past. Meet desnoods eerst je kasten op als je nieuwe gaat halen.
 6. Volg nu alle stappen nog eens en dan met je lades.
 7. Maak nu je koelkast leeg. Zet alles weer op tafel of, als je plek hebt, op het aanrecht. Controleer de houdbaarheidsdatum, doe de kijk-ruik-proef-check.
 8. Maak de koelkast schoon. Vergeet niet het rubber. In de mail behorende bij de challenge van deze week staat een recept voor een zelfgemaakte desinfecteer. Ideaal hiervoor. Haal alles van de buitenkant van je koelkastdeur, het maakt de keuken rommelig.
 9. Plaats ook je koelkastproducten terug per categorie. Verplaats als het nodig is de legborden.
 10. Maak je oven, magnetron en kookplaat schoon. Als je wekelijks mijn huishoudschema volgt dan is dit niet veel werk, omdat het regelmatig terugkomt. In de mail behorende bij de challenge van deze week staat ook een recept voor zelfgemaakte ontvetter. Gebruik deze hiervoor.
 11. Zorg dat je aanrecht vrij is van eetbare producten. Ga dan met de ragebol, of iets soortgelijks, langs het plafond (vooral de hoeken boven de keukenkasten), de plinten, de muren, etc. om alle spinneraggen te verwijderen. Ook dit komt regelmatig terug in het huishoudschema.
 12. Maak de keukenlamp(en) schoon.
 13. Vervolgens maak je de bovenkant van de keukenkasten schoon. Hiervoor kun je ook weer de zelfgemaakte ontvetter gebruiken. En daarna de buitenkant van alle keukenkasten en lades.
 14. Maak nu de apparaten, die standaard op je aanrecht staan, schoon. Ontkalken hoeft niet, want dat doen we maandelijks volgens het huishoudschema.
 15. Maak het aanrecht leeg, ruim alles op wat er niet hoort, en maak je werkblad, de wandtegels, de spoelbak en de kranen schoon met de desinfecteer (recept in mail).
 16. Vergeet je de afzuigkap niet? Nee, want deze wordt regelmatig schoongemaakt via het huishoudschema. Als je deze nog niet volgt is het raadzaam ook de afzuigkap even onder handen te nemen nu.
 17. Vergeet je niet de deuren in de keuken? Ja en nee, want ook deze komen regelmatig aan de beurt volgens het huishoudschema. Zitten er vette vingervlekken op, neem ze dan even mee.
 18. Tenslotte stofzuigen en dweilen. Staat er een eethoek in je keuken, neem deze dan ook even mee. Hij komt ook periodiek terug op het huishoudschema, maar voor nu maakt het ’t plaatje compleet.
 19. Zet een kop thee of koffie, gooi je benen op tafel en geniet!
Orde in de Chaos Challenge | week 5 - De keuken
Orde in de Chaos Challenge | week 5 - De keuken

Handige tips

Je huis organiseren is vaak een tijdrovende en vermoeiende klus waar je enorm tegenaan kunt zien. Ondanks de wens om rommelvrij te leven, is het opruimen van onnodige spullen niet altijd eenvoudig.

Als je al eens tevergeefs hebt geprobeerd je huis schoon en georganiseerd te krijgen, doe dan mee aan deze challenge. Het blijft een evengrote klus, maar met meerdere mensen tegelijk krijg je veel meer motivatie.

De challenge duurt 8 weken en voor elke taak (als deze) krijg je een week de tijd. Meedoen kan altijd. Wanneer je je inschrijft krijg je extra motiverende en inspirerende tips toegestuurd per mail.

Je kunt op elk moment instappen in de challenge en deze begint altijd op een maandag. Je ontvangt meteen na inschrijving een mail met een aantal instructies. En daarna de eerste challenge op de eerstvolgende maandag.

Je vragen en ervaringen kun je delen via de speciale Facebookgroep, want samen sta je sterker.

Doe mee en het enige wat je hoeft te doen is de eerste stap te zetten.

Veel succes! Ik zie je volgende week terug voor de volgende challenge!

Challenge voorjaar 2019 – Orde in de Chaos

Week 1 – De badkamer

Week 2 – De slaapkamer

Week 3 – De kledingkast

Week 4 – De voorraadkast

Week 5 – De keuken

Week 6 – Het washok

Week 7 – De woonkamer

Week 8 – De auto

Orde in de Chaos Challenge | week 5 - De keuken
Wil je week 5 van deze challenge bewaren, of de tips hoe je de keuken organiseert? Pin dan deze afbeelding op je eigen bord.