Vanaf het moment dat mijn kinderen besef kregen van geld waren ze er gek op. Niet om het uit te geven, maar juist om het te sparen. Hoe dikker die portemonnee en hoe zwaarder de spaarpot, hoe trotser ze waren. Hoe mijn kinderen met geld omgaan en de waarde ervan kennen komt niet vanzelf. Je moet ze het leren. Ik vertel je in dit artikel hoe ik dat heb gedaan.
Nog steeds gooien ze geen geld over de balk. Al moet ik zeggen dat in de leeftijd waarin ze nu komen kleren wel een grote hoofdrol gaan spelen. Ze werken er nu zelf voor en nemen graag diensten over van anderen die minder zin hebben aan geld verdienen, zodat ze én kunnen zorgen dat de spaarrekening aangevuld wordt én zich af en toe in het nieuw kunnen steken. Maar er wordt geen cent teveel uitgegeven. Elke folder, elke online aanbieding en elke sale wordt nauwkeurig onder de loep genomen. Ze zijn, net als ik, dol op koopjes.
Een goede eigenschap
Ik vind dat een goede eigenschap; ze weten dat ze moeten werken voor geld en moeten sparen als ze iets willen. Ze kennen de waarde van geld. Zeker nu de interesse voor andere dingen om de hoek komt kijken, zijn ze gemotiveerder om geld te verdienen.
Die motivatie komt niet zomaar. Vanaf dat ze klein waren heb ik ze geleerd dat ze iets moeten doen om beloond te worden. En in eerste instantie had dat niets met geld te maken, dat kwam pas later. Wanneer ze iets wilden schreef ik op wat het kostte, wat ik er bij deed en wat ze vervolgens zelf moesten sparen om het te kunnen kopen. Voor duurdere dingen werd een potje gemaakt met een plan, zodat van bijvoorbeeld elke euro die ze verdienden of kregen, twintig cent naar dat doel ging.
Ik heb wat ideeën opgeschreven op welke manieren je kinderen kunt leren sparen.
Visueel maken
Wat het beste werkt, vooral voor kleine kinderen, is het visueel maken van hun doelen. Stel dat je kind wil sparen voor een speelgoedauto. Deze auto heeft een bepaalde prijs en je weet hoeveel het kind wekelijks in een potje kan stoppen. Wanneer je die in porties verdeeld in een schema met vakjes kan je kind elke keer eentje inkleuren en ziet het hoe lang het nog duurt voordat het doel is bereikt.
Gebruik verschillende potjes
Je kind heeft vast meerdere doelen om voor te sparen. Via reclame folders of via vriendjes wordt het enthousiast gemaakt voor allerlei hebbedingetjes. Knip het plaatje van het spaardoel uit en plak het op een potje, samen met het schemaatje om in te kleuren. Zo wordt het een spel voor je kind om te sparen.
Beloon je kind
Als je kind een tijdje geen geld heeft uitgegeven kun je het belonen door zelf wat extra in zijn of haar potjes te doen. Je maakt je kind extra blij door hem of haar zelf een vakje in te laten kleuren.
Geef het goede voorbeeld
Laat je kind zien dat je zelf ook potjes hebt waarin je spaart voor een bepaald doel. Het motiveert kinderen omdat ze, juist op die jonge leeftijd, hun ouders willen nadoen. Vertel ook dat geld niet in die muur groeit als je gaan pinnen. Maak duidelijk dat je met dat pasje alleen geld uit de muur krijgt als je het eerst verdiend hebt.
Groei mee
Als je kinderen wat ouder zijn is een spaarsysteem met potjes en vakjes om te kleuren geen optie meer. Je kunt dan overwegen om een bankrekening voor hem of haar te openen, waarbij ze bovendien ook nog rente ontvangen. Hiermee wordt het sparen nog aantrekkelijker en wordt het nog meer meer gemotiveerd. Ga samen met je kind op zoek naar een spaarrekening met een goede rente.
Prioriteiten stellen
In deze fase worden de spaardoelen van je kinderen ook anders. Help het om een lijst op te stellen en hierbij de bedragen of het inkomen dat nodig is om het doel te behalen. Je kunt voorstellen om te sparen voor een mooie laptop voor de studie, maar ook voor een reis na de studie. Maak ze er ook op attent dat ze later ook geld nodig zijn om op zichzelf te kunnen wonen. Dat laatste is natuurlijk nog niet meteen aan de orde en daar kun je rekening mee houden als je een prioriteitenlijst opstelt. Dit is een begin van een financieel plan en de manier van denken helpt je kind op langere termijn.
Praat over geld
Maak het geen taboe. Praat thuis openlijk over geld met je partner waar de kinderen bij zijn. Ze mogen best weten dat er even geen geld is voor bijzondere uitgaven omdat er geld opzij gelegd moet worden voor een grote reparatie. Of dat je extra moet sparen om straks met je pensioen uit te kunnen komen. Op die manier leren ze dat sparen niet iets tijdelijks is, maar levenslang.
Zoek samen de aanbiedingen
Iedereen weet dat je in de uitverkoop of met een aanbieding geld kunt besparen. Maar je kinderen moet je dat leren. Ga samen op zoek naar leuke aanbiedingen en maak vergelijkingen online.
♥ LEESTIP: 12 belangrijkste veranderingen als je kind 18 jaar wordt
Laat je kind fouten maken
Het laatste punt doet zeer als ouder, maar is een goede leerschool voor je kind. Mijn zoon had amper een week werk toen hij voor zichzelf had besloten dat hij een andere mobiele telefoon inclusief provider wilde. Hij had op internet de goedkoopste deal voor de gewenste telefoon gevonden. Het abonnement was een stuk duurder dan dat wij voor hem betaalden, maar hij stelde voor dat hij zelf het verschil betaalde. We hebben hem erop gewezen dat het dan wel van belang was dat hij tenminste twee jaar bleef werken, want zo lang duurde het mobiele contract. Dat was volgens hem geen probleem.
Nadat hij de telefoon had ontvangen bleek het werk toch niet zo leuk en deelde hij ons mee dat hij ermee wou stoppen. Maar, zo had hij al gecheckt, het mobiele apparaat kon binnen 10 werkdagen retour. Hij was dus al voorbereid op onze reactie en we hoefden niets meer te zeggen.
Zo gezegd, zo gedaan. Binnen een paar dagen ontving hij een mail van de leverancier dat ze een beschadiging op het toestel hadden gevonden en dat hij 10% van de aankoop moest betalen. Wij hebben hem dit zelf laten betalen. Immers, wie niet horen wil moet voelen. Het gevolg hiervan is dat hij nu wel drie keer nadenkt over iets dat hij wil aanschaffen.
Jong geleerd is oud gedaan
Leer kinderen met geld omgaan en sparen, en daarmee voor te bereiden op de financiële verantwoordelijkheid in de grote mensenwereld. Neemt niet weg dat je zelf natuurlijk wel het goede voorbeeld moet geven. Kinderen nemen nu eenmaal onze gewoonten over, dus doe het zoals jij wilt dat je kinderen het later ook zullen doen.
♥ LEESTIP: Hoe en waarom je moet budgetteren | met gratis download
Welke manier gebruik jij om je kinderen te leren met geld om te gaan en te laten sparen?
ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK
Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.
Maak je keuze hieronder
(uiteraard hoef je niet te kiezen, beide mag ook)
BIJNA ONDERWEG!
Er is een mail naar je onderweg. Bevestig via de link in die mail dat jij het was die je inschreef voor (één van) de nieuwsbrief.
Vergeet niet je spam te checken!
Helga Post®
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Wat een goede tip over het sparen voor kleintjes. Die ga ik onthouden, want het inkleuren van vakjes vinden ze vast niet erg 😉
[…] Zo leer je kinderen met geld omgaan en sparen […]
[…] Zo leer je kinderen met geld omgaan […]
Mijn kinderen kunnen prima sparen. Maar ik wil ze ook leren om overwegingen te maken wanneer ze geld uitgeven. (Luxe)Probleem is dat mijn dochter (10) heel graag ergens voor wil sparen maar ze kan niets bedenken. Dat vind ik lastig. Ik neem wel aan dat het vanzelf verandert als ze over 2 jaar naar de middelbare school gaat.
[…] ZO LEER JE KINDEREN MET GELD OMGAAN EN SPAREN […]