Even geen idee wat te eten? Een pasta is zo klaar en smaakt heerlijk, ook de meest klassieke pasta gerechten. Download hier je recept, print hem uit en bewaar hem in je persoonlijke kookboek.

Spaghetti aglio e olio

Een hele simpele pasta met in de hoofdrol olie en knoflook. Dit gerecht is super snel klaar.

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio

5 van 1 stem
Totale tijd 20 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen
calorieën 493 kcal

Ingrediënten
  

  • 400 g spaghetti
  • 1 bosje bladpeterselie
  • 1 Spaanse peper vers
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 5 teentjes knoflook in dunne plakjes
  • 1 Spaanse peper gedroogd
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water met zout.
  • Hak de peterselie fijn en houd 1 el apart. Verwijder het zaad van de Spaanse peper en snijd hem in blokjes of dunne reepjes.
  • Verhit de olie langzaam in de pan en bak de Spaanse peper 2 minuten. Bak de plakjes knoflook ca. 1 minuut mee. Laat ze niet bruin worden, anders worden ze bitter. Verkruimel de gedroogde Spaanse peper en voeg hem toe.
  • Giet de spaghetti af, laat hem uitlekken en roer de peterselie en het mengsel uit de pan er grondig door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Strooi de achtergehouden peterselie erover.

Spaghetti met kaassaus

Mocht de saus iets te dik worden, voeg dan een klein beetje extra melk erbij. En klaar is de kaasaus!

Spaghetti met kaassaus

5 van 1 stem
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4
calorieën 695 kcal

Ingrediënten
  

  • 400 g spaghetti
  • 1 el boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 el bloem
  • 3.75 dl melk
  • 50 g gruyère
  • 50 g Goudse kaas
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 50 g pijnboompitten
  • 1 el tijm vers
  • versgemalen peper
  • versgeraspte nootmuskaat
  • zout

Instructies
 

  • Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water. Giet hem af en laat hem uitlekken.
  • Verhit de boter in een pan en bak de ui glazig. Stuif de bloem erover en bak hem zachtjes mee. Roer de melk erdoor en kook de saus 5 minuten op laag vuur; roer geregeld.
  • Rasp de gruyère, de Goudse kaas en 40 gram van de Parmezaanse kaas en laat ze in de sauss op laag vuur smelten. Breng de saus op smaak met een flinke snuf zout, peper en nootmuskaat.
  • Rooster de pijnboompitten lichtjes in een droge koekenpan. Meng in een schaal de spaghetti met de saus, bestrooi met de pijnboompitten, resterende Parmezaanse kaas en de verse kruiden.

Spaghetti carbonara

Dit is één van de makkelijkste (en lekkerste) Italiaanse pasta’s.

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

5 van 1 stem
Totale tijd 20 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4
calorieën 703 kcal

Ingrediënten
  

  • 50 g ontbijtspek
  • 100 g gekookte ham
  • 2 el boter
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 400 g spaghetti
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 40 g pecorino
  • 3 eieren
  • 1 dl room
  • zout
  • peper

Instructies
 

  • Snijd het spek en de ham in kleine blokjes. Verhit de boter in een pan en bak het spek aan. Voeg de knoflook toe en bak hem ca. 3 minuten mee.
  • Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet hem af en laat hem uitlekken. Voeg de pasta bij het spek in de pan en roer goed.
  • Rasp de Parmezaanse kaas en pecorino. Klop de eieren met de room en de helft van beide kaassoorten; voeg zout en peper toe. Roer de gekookte ham erdoor. Schep dit mengsel op de spaghetti en schep om, tot de eieren beginnen te stollen.
  • Schep de resterende kaas door de spaghetti en serveer meteen.

Spaghetti bolognese

Een klassieker is natuurlijk de spaghetti bolognese. Met dit heerlijke recept zit je altijd goed.

pasta recepten - spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

5 van 1 stem
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4
calorieën 733 kcal

Ingrediënten
  

  • 75 g ontbijtspek
  • 1 wortel geschild
  • ½ stengel bleekselderij
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 400 g gehakt
  • 1 dl rode wijn
  • 1 dl melk
  • 1 tl verse oregano fijngehakt
  • 400 g tomaten ontveld, uit blik
  • 1 el suiker
  • 400 g spaghetti
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • peper en zout
  • verse tijm of basilicum ter garnering

Instructies
 

  • Snijd het spek, de wortel en bleekselderij in blokjes. Verhit de olie en bak het spek uit. Voeg eerst de ui, knoflook en groenten toe en dan het gehakt. Bak het geheel al omscheppend.
  • Schenk de rode wijn erbij en breng alles aan de kook. Laat de wijn koken tot het vocht is verdampt. Voeg zout en peper toe. Roer de melk erdoor en laat de saus indikken. Voeg de oregano, tomaten en suiker bij de saus, roer goed en kook hem 30 minuten op laag vuur.
  • Kook intussen de spaghetti beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet hem af en laat hem uitlekken. Verdeel hem over de borden en schep de saus erop. Strooi de Parmezaanse kaas erover en garneer met tijm of basilicum.
Trefwoord spaghetti

Pasta Pesto

De heerlijke smaak van pesto, gemaakt met verse basilicum! 

Pasta Pesto

5 van 1 stem
Totale tijd 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4
calorieën 458 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 g amandelen gehakt
  • 2 el pecorino geraspt
  • 2 el olie
  • ½ Spaanse peper gedroogd
  • 1.25 dl bouillon
  • 400 g tagliatelle
  • zout
  • peper

Instructies
 

  • Trek de blaadjes van de peterselie en het basilicum. Hak de kruiden, knoflook en amandelen fijn in een keukenmachine. Roer vluchtig de pecorino, olie en verkruimelde Spaanse peper erdoor. Voeg de bouillon toe en breng de pesto op smaak.
  • Kook intussen de pasta beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet hem af, laat hem uitlekken en bewaar ca. 1 dl van het kookvocht. Vermeng de pasta met de pesto en voeg eventueel wat van het kookvocht toe.