Draag jij alle kleding die in je kast hangt? Als je dat niet doet waarom hangt het er dan?
Ontruim je kledingkast en sorteer alles wat je nooit of niet regelmatig draagt. Hang terug wat je wekelijks aan hebt en kijk eens wat een ruimte!
Mijn ervaring is dat wanneer er alleen dat in je kast hangt wat je ook daadwerkelijk draagt het een zeer overzichtelijke, ruimtelijke en opgeruimde kledingkast oplevert. Efficiënt de kledingkast opruimen doe je zo.

Ken je kleuren en combineer

Ik moet eerlijk toegeven dat ik veelal altijd de kleuren droeg die ik vond in de kringloop, die pasten en de kleuren van de coupons die ik voor een prikje kocht op de markt.
Gaandeweg kwam ik erachter dat dit niet praktisch is. Telkens weer kwam ik erachter dat het combineren onmogelijk was.

Ik ben eens gaan onderzoeken wat mijn kleuren zijn. En nu twijfel ik nog altijd een beetje, maar ik houd het merendeels op een lente-type, en draag nu niet meer anders. Het dragen van je eigen kleuren maken het geheel jeugdiger en sprekender. Het grote voordeel is natuurlijk dat het shoppen er een stuk makkelijker van wordt. Ik scan alle rekken in de winkels op ‘mijn kleuren’ en dat scheelt een hele hoop tijd en ergernis.

TIP: Koop nooit kleuren die je maar met 1 ander kledingstuk kunt combineren. Koop in dezelfde tinten zodat alles te ‘mixen en matchen’ valt.

Vergeet de details niet

Heel belangrijk is het om ook de accessoires aan je garderobe en je eigen kleuren aan te passen. En ze zijn nodig!
Wanneer je goed combineert en de accessoires regelmatig verwisselt lijkt het of je altijd andere kleding aan hebt.
Als je bijvoorbeeld maar 6 tops hebt maar wel 3 sjaals en 2 kettingen die bij alle tops passen kun je al (meer dan) 30 combinaties maken!
Het zijn verlengstukken van je garderobe en je kunt zelfs je eigen maken.

Het hebben van een minimalistische garderobe bespaart niet alleen veel geld, maar het helpt ook je leven te versimpelen. Het is een stuk makkelijker kiezen ’s ochtends en alles wat nu in je kast hangt past je, zit lekker én staat je perfect!

Kledingkast opruimen en schoonmaken

Nu je weet wat je moet houden en wat er weg kan, is het tijd om jouw kledingkast op te ruimen en in te delen, zodat je efficiënt je kleding kunt inruimen en ’s ochtends geen uren ervoor hoeft te staan.

Stap 1

Zet 4 bakken, dozen of manden neer. In het overzicht laten ze drie stapels zien, maar ik ben een voorstander van vier.
Maak de gehele kast leeg en sorteer deze over de manden/dozen.

 1. Terug:  Dit moet straks terug in de kast. Let hierbij op het voorgaande; past het bij jou? Is het jouw kleur? Kun je het combineren?
 2. Opbergen:  Dit is kleding die je nu niet draagt, maar wel wilt houden. In de winter is het zomerkleding, in de zomer is dat winterkleding.
 3. Verkopen/weggeven:  Dit is kleding die je het laatste jaar niet meer hebt gedragen of kleding die je niet meer past.
 4. Wegdoen:  Vieze kleding, kleding met gaten of verschenen kleding.

Stap 2

Maak alle lades, roedes en planken schoon. Vergeet onderin de kast niet, de bodemplank en bovenop de kast.

Stap 3

Leg de kleding terug die ‘terug’ moet. Leg het op kleur, dit is overzichtelijk, maakt dat je het makkelijker terug kunt vinden en bovendien bepaal je hiermee de structuur van je kast; je weet waar je het terug moet leggen.

Tijdens de voorjaarsschoonmaak maakten we de kledingkast op deze manier schoon en op orde.

Hulpmiddelen om je kledingkast opruimen

Tips voor de inrichting van de kledingkast

 • Creëer meer ruimte in je kledingkast door kleding voor een ander seizoen op te ruimen in kledingboxen en zet deze bovenop de kast, op zolder of onder je bed
 • Leg je favoriete kleding op ooghoogte in je kledingkast.
 • Leg minder favoriete kleding onder ooghoogte en kleding die je bijna nooit draagt bovenin de kast.
 • Een snelle oplossing voor veel opslag zijn stapelbare of open lades en manden. Deze kun je in een hoek van de kast plaatsen voor bijvoorbeeld sokken. Of een tijdelijke stoffen kledingkast. Of manden die je aan de plank kunt hangen voor bijvoorbeeld ondergoed.
 • Benut elke centimeter van je kledingkast of opbergruimte door bijvoorbeeld canvas kasten op te hangen of een kleding organizer. Het gebruikt maar een klein stukje van de kledingrail, maar je kunt er vijf maal zoveel in kwijt.
 • Met schap verdelers blijven je kleren beter op de plek liggen en bespaar je ruimte doordat je hoger kunt stapelen en kleding dichter tegen elkaar aan kunt leggen.
 • Maak gebruik van je totale muur. Kasten of planken tot het plafond bijvoorbeeld bieden maximale opslagruimte en zijn bereikbaar met een verrijdbare winkelkruk of opstapje. Gebruik deze ruimte dan ook voor spullen.
 • Met een rek aan je deur maak je gebruik van de lege ruimte achter je deur. Dit kan een rek voor schoenen zijn, maar het is ook ideaal voor bijvoorbeeld riemen, tassen en sjaaltjes.

Tips voor accessoires opruimen

 • Haal sjaaltjes door een gordijnring en hang deze op een hanger bij elkaar weg.
 • Monteer een gaatjes bord aan de binnenkant van je (kast)deur of aan je muur om allerlei accessoires aan te hangen, zoals kettingen en sjaaltjes.
 • Bevestig haken aan de binnenkant van je kast voor je tassen.

Tips voor schoenen opruimen

 • Gebruik dozen om je schoenen in op te ruimen.
 • Door je schoenen in dozen te stapelen kun je ze zonder teveel bergruimte opruimen. Schoenendozen met een venster zijn hier ideaal. Als alternatief en een goedkopere optie; een schoenenzak die je in de kast kunt hangen. Deze kun je voor meer gebruiken dan alleen schoenen, bijvoorbeeld lingerie of panty’s.
 • Zet in je laarzen een opgerold weekblad of een lege huls van keukenpapier om indeuken en slijtage te voorkomen.

Welke hanger bij welke kleding

Om je kleding netjes te houden moet je de juiste hangers gebruiken; hangers met gewatteerde uiteinden voor delicate kleding en stevige, houten hangers voor bijvoorbeeld jasjes.

Houten hanger:  Gebruiken voor pakken en jassen die in vorm moeten blijven
Plastic hanger:  Gebruiken voor shirt en blouses met knopen
Zachte hanger:  Gebruiken voor delicate stoffen

Wat je wel kunt doen

 • Wanneer je een kleine slaapkamer hebt kun je overwegen een kleiner dressoir in je kledingkast te plaatsen. Hierdoor gebruik je de ruimte onderin de kledingkast ook.
 • Overweeg een spiegel aan de deur te hangen.

Wat je niet moet doen

 • Hang geen ongewassen kleding terug in je kast.
 • Koop niet meer kledingboxen dan je nodig hebt.

Maak een eind aan de chaos in je kledingkast

Om je kledingkast netjes te houden moet je eens per drie tot vier maanden opruimen. En dat betekent dat je alles opnieuw bekijkt, past en eventueel wegdoet. Denk hierbij aan een goed doel of de voedselbank.

Foto: Priscilla Du Preez 
Kledingkast opruimen - ultieme tips
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.