In deze serie wil ik je vertellen hoe ik mezelf heb geleerd hoe je met minimale middelen en je eigen creativiteit van jouw huis een thuis kunt maken. Met als doel hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw huis een reflectie wordt van jouw persoonlijkheid. In dit deel: Maak van je huis een geheel.
5-delige miniserie: Van je huis een thuis maken
Vijf weken lang kun je hier een deel uit deze miniserie lezen.
Kopieer niet klakkeloos een plaatje
In deel 2 heb ik uitgelegd hoe je je eigen woonstijl kunt herkennen en ontdekken. Nu zou je deze stijl toe kunnen passen in je eigen huis; kleurtjes op de wanden, nieuwe meubels en accessoires aanschaffen en klaar. Maar zo werkt het niet helemaal!
Je wilt immers van je huis jóuw thuis maken en niet die van een ander. Dus ook niet die van het mooie plaatje.
Wat een heel belangrijke factor hierin is, is kleur. Kleur is heel persoonlijk. Ook is het van belang dat je weet hoe kleur werkt. Dezelfde kleur staat niet in ieder huis even goed. Door kleuren voor de inrichting van je huis goed te kiezen bespaar je teleurstelling en geld.
Om te weten welke kleuren het beste in jouw interieur passen moet je dus weten hoe kleuren werken.
Uitleg over kleuren
Er zijn drie primaire kleuren; cyaan, magenta en geel. Deze drie kleuren kun je niet maken door kleuren te mengen. Alle andere kleuren maak je door de bovenstaande primaire kleuren in verschillende verhoudingen te mengen. Bijvoorbeeld groen maak je door blauw en geel te mengen en paars door rood en blauw te mengen. Oranje krijg je weer door rood en geel te mengen.
Dit noemen we secundaire kleuren; kleuren die ontstaan door twee van de drie primaire kleuren met elkaar te mengen.
Tertiaire kleuren krijg je door het mixen van twee kleuren die naast elkaar liggen.
Hoe kies je kleuren die in jouw huis passen
Je wilt een bepaalde sfeer, een bepaald gevoel, een stemming in je huis brengen. Om dit te bereiken moet je je huis eerst die stemming geven. Ik leg het uit.
Kleur bepaald een stemming, het kan de stemming en de sfeer beïnvloeden in een kamer. Als je bijvoorbeeld een frisse kamer wilt, dan kies je niet voor oranje. Wil je warmte en comfort, dan kies je niet voor hardblauw. Dit gaat over warme en koude kleuren.
Warme kleuren zijn rood, oranje, de gele kant van het kleurenwiel.
Koele kleuren zijn blauw, groen, de paarse kant van het kleurenwiel.
Combineer kleuren en creëer sfeer
Door een combinatie van deze kleuren te kiezen bepaal je de stemming en de sfeer in een ruimte. Bijvoorbeeld: Je hebt een oude, eiken kast staan, oranje-achtig van kleur. Als je de muur achter deze kast in een niet passende kleur schildert, verdwijnt de stemming van de kamer waarin ‘ie staat.
De oplossing is om dus juist een tegenovergestelde kleur te kiezen die prima samengaat en een aanvulling op, in dit geval, oranje is. En dat is blauw. Dat wil niet zeggen blauw-blauw. Maar kies een verfkleur in een blauwtint voor de muur achter de kast en de samenhang is terug.
Het is ook heel belangrijk om een kleurenpalet te kiezen voor je hele huis en niet per kamer. De keuken in het groen, de kamer in geeltinten en vervolgens de hal in het paars, geeft geen sfeer aan. Eerder een kermis-achtige uitstraling.
Om stemming en sfeer in je huis aan te brengen moet je een samenhangend kleurenschema creëren. De kleuren moeten van kamer naar kamer ‘stromen’.
Kies je kleuren
In onderstaande vijf stappen leg ik je uit hoe ik de perfecte kleuren voor mijn interieur heb gekozen.
Stap 1 – Bepaald welke kleuren ik leuk vind en welke kleuren ik absoluut niet mooi vind.
Stap 2 – Bepaald welke stemming in welke kamer wil.
Stap 3 – Bepaald aan de hand van mijn (Pinterest) moodboarden tot welk kleurenpalet ik me het meest aangetrokken voel
Stap 4 – De hoofdkleur gekozen
Stap 5 – Drie nevenkleuren gekozen
Dit klinkt heel simpel, maar dat was het zeker niet. Ook ga je niet meteen je hele huis van binnen opnieuw in de verf, behang of saus zetten. Dit gebeurt in stappen. We hebben immers afgesproken dat het betaalbaar moet blijven.
Kies jouw hoofdkleur
Begin met het kiezen van je hoofdkleur. Deze kleur kun je het beste neutraal houden. Hiermee kun je nooit fout gaan en bovendien is het aanpasbaar als je wilt veranderen. Kies een kleur die (bijna) overal bij past.
Een neutrale kleur hoeft niet altijd een wit, off-white of beige kleur te zijn. Er zijn heel veel tinten die neutraal kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld een grijstint; medium grijs, duifgrijs, warm grijs, koel grijs of zelfs blauw/grijs.
Houd rekening met je bestaande interieur
Voordat je überhaupt een kleur kiest is er één heel belangrijk ding om te overwegen; de kleuren die al in je huis aanwezig zijn!
De kleuren van je meubels, kasten, etc. Die gaan we niet vervangen en bepalen dus ook een kleuraccent in je interieur straks.
Waar je ook rekening mee moet houden is de lichtinval in je huis. Is dit licht warm of koel?
Een kamer op het noorden bijvoorbeeld, met een helder wit licht, geeft een koele kleur weer. Terwijl dezelfde witte kleur in een kamer op het zuiden een warme tint weergeeft. Dit moet je echt in overweging nemen bij het kiezen van je kleuren. Wat er dus kan gebeuren is dat als je een koude kleur combineert met ‘koud’ licht, dit in een blauwe ondertoon resulteert.
Dus heb je veel kamers op het noorden, kies dan een neutrale kleur met een warme ondertoon. Andersom geldt: heb je veel kamers op het zuiden kies dan een koude, neutrale kleur.
Wil je dit deel bewaren om later terug te lezen? Dat kan! Bewaar deze afbeelding op je eigen Pinterestbord
Foute kleurkeuze voorkomen
Om bovenstaande fout te voorkomen moet je eerst gaan testen. Schilder een aantal kleuren op je muur die je mooi vindt. Doe dit op alle muren in een kamer om te zien hoe de kleur er op de verschillende plekken uitziet. En ook op verschillende momenten op de dag. De lichtinval is niet altijd gelijk gedurende een dag.
Let dan op de ondertoon van de kleuren die je hebt aangebracht. De makkelijkste manier om de ondertoon van een kleur te ontdekken is kijken naar de donkerste kleur op de kleurenkaart. Het kan soms lastig zijn, maar als je het vergelijkt met andere kleuren (probeer wit en de primaire kleuren) zul je op z’n minst kunnen zien of het een warme of koele kleur is.
Kies jouw accent kleuren
Nu je je neutrale hoofdkleur hebt gevonden, kies je je accent kleuren. Dit kunnen er meerdere zijn, maar kies niet meer dan drie om er eenheid in te houden. Houdt rekening met het kleurenwiel bij het kiezen van je accent kleuren.
Meer kleur in je huis?
Natuurlijk kun je veel meer kleuren nemen als je dol bent op kleur. Maar zorg dat de hoofd- en accentkleuren die je hebt gekozen de boventoon houden. Voeg accessoires toe in kleuren die bij deze kleuren passen. Door je gekozen kleuren in elke kamer terug te laten komen maak je van je interieur een geheel.
Houd je niet van kleur?
Neem dan één of twee rustige kleuren als accent. Ook kun je het heel monochroom houden. Dan kies je alleen kleuren met dezelfde tint. Als je van paars houdt, kies dan kleuren die van bijna wit-lila naar diep paars gaan. Zo houd je eenheid en, door die ene kleur, rust.
Als je weinig kleur in je interieur wilt gebruiken, kan het zijn dat het geheel te ‘vlak’ blijft. Dan is het zaak om door middel van de texturen van meubels en accessoires de ruimte een meer verfijnde en samenhangende uitstraling te geven. Elke kamer zou minimaal drie verschillende texturen moeten hebben.
Kleur is maar een onderdeel
De kleuren die je kiest zijn slechts een aspect van je eigen inrichting. Het interieur, je meubels, de accessoires, zijn net zo belangrijk. In een voorgaand deel van deze miniserie heb ik het gehad over verschillende stijlen qua inrichting. Of meerdere stijlen. Het kiezen van twee stijlen en die met elkaar mixen vergt iets meer nadenkwerk, maar het is te doen.
Er zijn niet echt regels voor om twee stijlen door elkaar te gebruiken. En dat is ook niet nodig, het moet immer jóuw thuis worden. Experimenteer ermee en zorg dat het goed voelt voor jou. Er is geen goed of fout.
Houdt echter wel rekening met de afmetingen van je ruimte’s. Prop het niet te vol. Voorheen schreef ik al dat ik altijd mijn plattegronden gebruik om mijn meubels te plaatsen, voordat ik ermee begin te schuiven.
Maak een plattegrond en meubels op schaal
Om je kamers functioneel te houden is het van belang ze doordacht in te richten. Maak op schaal een plattegrond van je ruimte en plaats hierin, ook op schaal, je meubels. Schuif ermee zodat je de meest ideale inrichting hebt gecreëerd, voordat je met je meubels gaat schuiven. Maar dit geldt ook voor nieuwe meubels. Zo’n schets maken helpt je bij het visueel maken van je nieuwe plannen.
Tips voor het inrichten op schaal
Houd rekening met het volgende wanneer je op schaal je kamers gaat inrichten:
1 – Zorg dat je minimaal een meter ruimte houdt tussen je meubels als doorloop.
2 – Als je een kamer binnenkomt moet je minimaal 3 meter ruimte houden voordat je een meubelstuk tegenkomt.
3 – Plaats stoelen en banken niet te ver uit elkaar. Je moet er rekening mee houden dat je op een normale manier kunt converseren met elkaar.
4 – Zorg ervoor dat je je meubelstukken op schaal, met dezelfde verhouding als je plattegrond, natekent. Het zou anders een vertekend beeld geven. Op papier past het maar in werkelijkheid niet bijvoorbeeld.
5 – Probeer zoveel mogelijk van de wand af te plaatsen. Je kamer moet hiervoor wel groot genoeg zijn uiteraard. Het maakt een ruimte groter wanneer je niet alles tegen de wanden plaats.
6 – Door een vloerkleed onder een zithoek te leggen, verbind je de verschillende meubelstukken met elkaar. Koop een vloerkleed echter niet te klein. Je meubels moeten er wel op passen, of op z’n minst de voorpoten. Als dit niet het geval is kan het vloerkleed gaan schuiven of je kunt erover strompelen.
7 – Wil je je kamer nog groter laten lijken, maak dan verschillende zones. Bijvoorbeeld een hoek voor je eettafel, een zitgedeelte en een ‘kantoor’ gedeelte.
Om het je makkelijker te maken heb ik een Ruimte Planner voor je gemaakt. Hiermee krijg je een idee hoe je je kamers op schaal in kunt richten. Je kunt het hier gratis downloaden. Veel succes!
Wordt vervolgd …
Lees ook:
Helga Post®
Related posts
4 Comments
Comments are closed.
[…] Kies de juiste kleur voor je interieur | miniserie deel 3 […]
Bedankt voor deze uitgebreide post! Het kan best lastig zijn om een eigen stijl te vinden en ik heb zelf vaak de neiging om ideeën van een plaatje over te nemen. Toch heb ik gemerkt dat beter is om te wachten met het gelijk aanschaffen van nieuwe meubels. Gaandeweg vind je vanzelf dat perfecte kastje!
[…] Kies de juiste kleur voor je interieur […]
[…] uit welk type ‘gezinsfoto-outfit’ je kiest (op thema gebaseerd, feestelijk of casual), kleuren spelen een cruciale rol bij het behouden van foto-harmonie. Je kunt ervoor kiezen om een kleur te laten zien (zoals rood) […]