Wie heeft er tegenwoordig geen koelkast? Ik ken er niemand. Ik heb er zelfs twee; eentje voor de dagelijkse dingen en eentje voor drinken, groente en fruit. Normaal gesproken gaat een koelkast ongeveer tien jaar mee, soms zelfs vijftien. Maar uiteindelijk komt er een keer een eind aan de levensduur en moet je de koelkast vervangen. En een koelkast is niet pas aan vervanging toe wanneer hij helemaal niets meer doet. Hij gaat in sommige gevallen al veel eerder stuk, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten.

1. De achterkant wordt heet

Doordat de motor van de koelkast achterin zit is hij daar altijd warmer dan aan de voor- of zijkanten. Maar als de achterkant echt hitte uitstraalt dan vindt de motor het allemaal niet meer zo fijn. Dan kun je overwegen een monteur te laten komen om het te checken. Doe dit wanneer de koelkast niet ouder is dan zeven jaar. Is hij al ouder dan is het beter en voordeliger om een nieuwe aan te schaffen. Het repareren van een defecte motor kan behoorlijk duur zijn en voor hetzelfde of minder geld heb je waarschijnlijk een nieuwe koelkast.

2. Voedsel bederft voordat de datum is verstreken

Heb je wel eens per ongeluk zure melk gedronken? -vroeg ze met een heel vies gezicht- Niemand die dit vrijwillig gaat proeven.  Een verouderde koelkast met te weinig vermogen kan ervoor zorgen dat voedsel bederft voor de vervaldatum. Als dit gebeurt, controleer dan de eerst de thermostaat om te checken of deze op de juiste stand staat. Als daar niets mis mee is, dan is je koelkast waarschijnlijk stuk en moet je investeren in een nieuwe.

Lees ook: In 4 snelle stappen de koelkast schoon en geurvrij

3. De koelkast zweet

Het klinkt vreemd, maar overmatige condensatie geeft aan dat je koelkast onvoldoende koelmogelijkheden heeft. Als het vocht alleen op de buitenkant zit, controleer dan de deurdichting. Als er ook condensatie aan de binnenkant van de koelkast voorkomt dan is de inwendige temperatuur van het apparaat niet koud genoeg. Het kan dan niet genoeg koelen om het voedsel vers te houden. En ook dan wordt het tijd voor een nieuwe.

4. Hij maakt lawaai

Alle koelkasten maken een zacht zoemend geluid, maar als het erger wordt of het begint je ineens op te vallen, kan het zijn dat de motor moeite heeft om goed zijn werk te doen. Om dit te testen kun je de stekker even uit het stroom halen en na een tijdje weer in het stopcontact doen. Als de zoem niet stopt dan is het ook tijd voor een tochtje naar je witgoed specialist.

5. Hij is te stil

Als je koelkast helemaal geen geluid meer maakt is het ook niet goed. Als dit dan ook nog in combinatie met een niet, of niet volledig gekoelde inhoud is, dan wijst dit op een beschadigde compressor. Dit kun je op dezelfde manier testen als hierboven. Als het probleem zich nog voordoet, is het tijd om een reparateur te bellen of een nieuw model uit te zoeken.

koelkast vervangen

6. De reparatiekosten lopen de spuigaten uit

Wanneer een koelkast het einde van zijn levenscyclus bereikt, zal er steeds meer onderhoud aan gepleegd moeten worden. In plaats van steeds meer te betalen voor reparaties, kun je overwegen te investeren in een gloednieuw apparaat. Op de lange termijn bespaar je geld met een betrouwbaarder model.

7. De koelkast is ouder dan 10 jaar

Hoewel sommige koelkasten langer dan tien jaar efficiënt werken verbruiken oudere modellen gewoonlijk veel meer stroom. En als je denkt dat dit het geval is, en/of als je koelkast al ouder is dan die tien jaar, vervang het dan. Let daarbij op het energielabel wanneer je een nieuwe koopt. Het kan je echt veel geld besparen. Niemand zit op een hoge energierekening te wachten immers.

Lees ook: Energie besparen met je koelkast doe je zo

8. Hij vriest aan de binnenkant

Een koelkast kan soms een beetje vriezen aan de binnenkant, maar als er echt dikke stukken bevroren water aan de binnenkant van je koeler zitten dan is het gebeurd. Het apparaat heeft dan waarschijnlijk geen schuld en is ook dermate verouderd. Maar ook zeer inefficiënt. Het upgraden naar een nieuwe zal je energiekosten doen dalen en je flink geld besparen.

9. Verhoogde energiekosten

Dit punt is een verlenging op het voorgaande. Een verouderde koelkast gebruikt namelijk overmatig veel elektriciteit. Het is aanzienlijk meer stroom nodig om de ingestelde temperatuur te behouden. Controleer daarom altijd je koelkast op een van deze punten zodat het oude ding je niet nog meer geld gaat kosten.

Heb jij één of meerdere van bovenstaande mankementen aan je koelkast?
koelkast vervangen
Pin de tips op je eigen borden