Ken je het nog? Ouderwets koffie zetten door ‘op te schenken’? Water koken, het filter in de filterhouder doen en daarin de gemalen koffie. Zodra het water kookt schenk je het ‘op’, in het filter over de koffie en komt het heerlijke aroma vrij … echte nostallgie, koffie opschenken? Toen de moderne koffiezetter kwam was dit al snel teveel werk en met alle nieuwe koffiemachines van nu, zie je het nauwelijks nog iemand doen.

Zo maak je intense koffie

Om de intense smaak van koffie te krijgen, moest je eerst wat kokend water over de gemalen koffie schenken, zodat deze kon ‘wellen’. Het zorgde ervoor dat je meer smaak aan de koffie onttrok, dan dat je meteen ‘opschonk’.

Voor wie nog steeds op deze manier koffie zet of dat weer zou willen, heeft Melitta een slim filter bedacht.

Shop Topper: 'Koffie opschenken', old school koffie zetten - koffie opschenken

Opschenken is nu een trend

Met de uitvinding van de koffiefilter bracht Melitta Bentz in 1908 een revolutie teweeg in het genieten van koffie. En de reis van de handfiltratie gaat door. Overal ter wereld hebben barista’s de Pour Over-trend zelf weer ontdekt en genieten ze van de rustgevende bereiding in de dagelijkse hectiek. Bewust opgieten van de koffie en het rituele proces bieden onthaasting.

LEESTIP: Apparaten ontkalken doe je zo

Wat is blooming

Bij deze bijzondere koffiebereiding is blooming het belangrijkste: de koffie wordt eerst met een beetje water bevochtigd en welt gedurende een halve minuut, voordat het water verder wordt opgegoten. Zo kunnen de brandingsgassen op een ideale manier ontsnappen, wordt de koffie-extractie verbeterd en kunnen de smaakstoffen zich volledig ontplooien. Het resultaat is een koffiearoma met een volle smaak.

Shop Topper: 'Koffie opschenken', old school koffie zetten - koffie opschenken

Slimme knop op het filter

De nieuwe Melitta® Amano Pour Over is uitgerust met een slimme knop. Hiermee sluit je de uitloop af waardoor het koffiebed tijdens de eerste keer opgieten optimaal worden bevochtigd en perfect wordt voorbereid voor verdere extractie. Dit wordt ook wel blooming genoemd: het koffiearoma kan zich zo maximaal ontplooien.

De handmatige pour-over-koffiezetter van Melitta is niet alleen functioneel maar ziet er ook prachtig uit. Het iconisch silhouet van filterhouder tot glazen kan is stijlvol vormgegeven. De Melitta Amano werd dan ook bekroond met de Red Dot Award voor zijn innovatieve design.

Gelijkmatige extractie

De uitneembare filterhouder 1×4® van hoogwaardig Tritan zorgt met zijn speciale filterribben voor een optimale koffiesmaak. Dankzij deze ribben ontstaan twee gescheiden uitloopgedeelten die zorgen voor een gelijkmatige extractie en een koffiearoma met volle smaak. De dubbele uitloop waarborgt dat de koffie gelijkmatig wordt bevochtigd. Daarnaast functioneert de afsluitbare uitloop als geïntegreerde druppelstop, waardoor de koffie niet meer nadruppelt.

BRON: VandevorstPR