Huishoudelijke apparaten hebben doorgaans een langere levensduur, maar kunnen af en toe niet meer naar behoren functioneren. Dat betekent niet meteen dat het apparaat dan stuk is en vervangen moet worden. Kosten en milieu besparen kun je door een paar simpele handelingen meestal zelf, mits je weet hoe. Ik geef je daarom een vijftal tips om er zelf voor te zorgen dat je apparaat weer naar behoren werkt.

5 Tips om hoge reparatiekosten en milieu te besparen

Een niet goed functionerend apparaat repareren is bij kleinere huishoudelijke apparaten over het algemeen milieuvriendelijker dan nieuw kopen. Als je langer met je apparaat doet, bespaart dat grondstoffen, energie en afval. Vooral apparaten met een laag energieverbruik zoals keukenapparatuur en elektrisch gereedschap zijn geschikt voor een tweede leven.

1 – Televisie

Is het beeld vervormd of klinkt het geluid niet goed? Maak je geen zorgen, de tv is meestal niet kapot. Er zit vaak een draadloze telefoon achter de storing. Ze zenden uit op dezelfde frequentie, die veel tv-zenders gebruiken en storen dus de ontvangst. Verplaats het telefoonstation eenvoudig naar een andere kamer.

2 – Vaatwasser

Je vaat wordt niet meer schoon? Dan helpt het om de sproeiarmen uit de machine te halen en onder stromend water schoon te maken. De sproeiopeningen kun je met een naald doorprikken en schoonmaken. Citroensap helpt tegen kalk. De zeef van de machine moet ook schoon zijn om het afwasproces goed te laten werken. Maak deze regelmatig schoon; ontdoe het van etensresten en vet, door het onder een hete kraan af te spoelen.

LEESTIP: In 5 simpele stappen je vaatwasser schoonmaken

3 – Koelkast

Is de temperatuur niet meer laag genoeg? De koelkast is dan waarschijnlijk oververhit. Dit kan gebeuren als de ventilatieroosters te stoffig zijn en daardoor de warme lucht niet meer kwijt kunnen. Je krijgt alles stofvrij met een flessenborstel en de lucht circuleert weer.
Nog steeds te warm? Reinig dan ook de rubbers van de deurafdichting. De koelkast sluit hierdoor mogelijk niet goed en daardoor kan het niet goed zijn werk doen om te koelen.

LEESTIP: In 4 snelle stappen de koelkast schoon en geurvrij

LEESTIP: 9 Tekenen dat je koelkast vervangen moet worden

4 – Oven

De oven weigert vaak als er een stroomstoring is geweest en de tijdinstelling verloren is gegaan. Dit is echter vereist voor het bakken, dus reset de klok gewoon. Hoe je dit kunt doen staat in de instructies van het apparaat. Vaak moeten meerdere toetsen tegelijkertijd worden ingedrukt.

LEESTIP: Oven en magnetron schoonmaken (zonder chemicaliën)

5 – Wasmachine

Het water loopt niet meer goed weg? Het helpt vaak om het pluizenfilter grondig te reinigen. Als de afvoer daarna nog steeds niet werkt, kan de afvalwaterslang worden geblokkeerd door vet- en wasmiddelresten.

Je kunt dit eenvoudig zelf verhelpen. LET OP: trek de stekker uit het stopcontact voordat je begint met reinigen.
Plaats een emmer onder de afvoer om te voorkomen dat water op de vloer druppelt. Schroef vervolgens de slang voorzichtig los en spoel deze goed door. Onder de douche is het handigst.

LEESTIP: Schoonmaaktips | Stinkende wasmachine

LEESTIP: Tijd voor een nieuwe wasmachine of droger? Let hier op!

Werkt het apparaat nog niet?

Zelf repareren is meestal het goedkoopst, tenzij de reparatie nog binnen de garantie valt. Maar als het je zelf niet lukt dan zijn er nog tal van andere opties. Zijn er bijvoorbeeld onderdelen van het apparaat stuk, dan kun je het internet nazoeken en de prijzen vergelijken.

Weet je niet hoe je het moet repareren?

Hulp bij het repareren van je huishoudelijke apparatuur kun je ook krijgen in een van de vele gratis toegankelijke Repair Café’s. Een prachtig initiatief waar op locatie reparatiedeskundigen samen met jou het apparaat weer functionerend maken. Alle gereedschap en materiaal om de reparaties uit te voeren is aanwezig. Het is overigens niet alleen een reparatie werkplaats voor huishoudelijke apparaten, maar ook voor bijvoorbeeld meubels, kleding, speelgoed en fietsen.

Een professionele reparateur inschakelen is meestal de duurste optie, maar soms noodzakelijk. Een tweetal tips als je dit gaat of moet doen:

1 – Controleer eerst de mogelijke garantie die je nog op het apparaat hebt.

2 – Vraag altijd vooraf een prijsopgaaf op papier.
De uiteindelijke rekening mag niet meer dan 10% afwijken van het afgesproken bedrag, tenzij de reparateur hiervoor toestemming heeft gevraagd.

BRON: Consumentenbond

Is het apparaat echt stuk?

Als het apparaat echt de handdoek in de ring heeft gegooid en je het met geen mogelijkheid weer aan de praat krijgt, dan moet je het helaas vervangen.

Niet weggooien!

Bij de aankoop van elektrische apparaten betaal je een verwijderingsbijdrage en met dit geld worden gebruikte apparaten gerecycled. Gooi dus nooit je elektrische apparaten zomaar weg.

Elektrische apparaten bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Door ze op de juiste manier af te danken kunnen ze milieuvriendelijk verwerkt en gerecycled worden. Het inleveren is gratis, want je hebt hiervoor namelijk al die verwijderingsbijdrage betaald.

Het inleveren kan bij de winkel waar je een nieuw vervangend apparaat gaat kopen (dit zijn ze verplicht) of bij de milieustraat in je Gemeente.

Kosten en milieu besparen op huishoudelijke apparatuur, pinafbeelding titel
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.



banner-win-enquete