Het is een krappe maand voor de meesten; januari, en meestal een maand waarin je je goede voornemens wilt waarmaken. Als je dan al krap bij kas zit en moeite hebt om de maand rond te komen, gaan die goede voornemens snel de laan uit. Het lukt gewoon even niet.

Nu komt er ook nog bij dat het leven alsmaar duurder wordt; de gasprijzen zijn gestegen, de boodschappen worden alsmaar duurder en we hebben net duurcember gehad.

Hoe fijn is het dan om te kunnen besparen op je boodschappen. Wil je gezond of gezonder eten in januari, of is dat juist je goede voornemen, haal dan betaalbare wintergroenten.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Eet seizoensgroenten, die zijn altijd het goedkoopst

Vooral peulvruchten. Ze zijn voedzaam, zitten vol goede voedingstoffen en ze zijn dus zeer betaalbaar. Vooral als je zelf de tijd neemt om ze te wellen. Een simpel voorbeeld: Eén kilo bruine bonen is goedkoper dan vijf blikken.

Seizoensgroenten januari

Seizoensgroenten zijn groenten die we in een bepaalde tijd van het jaar oogsten op Nederlandse bodem. Daardoor hebben de groenten vaak een lage milieubelasting en zijn ze ook lekker duurzaam.
Hieronder hebben we seizoensgroenten van januari en februari op een rij gezet.

 • Aardpeer
 • Bleekselderij
 • Boerenkool
 • Chinese kool
 • Knolselderij
 • Koolraap
 • Pastinaak
 • Pompoen
 • Rammenas
 • Rettich
 • Savooiekool
 • Schorseneren
 • Spruiten
 • Veldsla
 • (Winter)postelein
 • Winterpeen

Je kunt de verse seizoensgroenten van januari lekker afwisselen met groentesoorten die het hele jaar rond een duurzame keuze zijn, zoals prei, rode biet, rode kool, spitskool, ui, witlof en witte kool.

[affiliate_products product_number=”1″]
[/affiliate_products]

Voedselverspilling is zó zonde

♥ SHOPTIP: Zero Waste – voedselverspilling

Let ook eens op de ‘lelijke’ groente. Iedereen met een moestuin weet dat wortels niet altijd keurig recht zijn en dat aardappels soms rare uitstulpingen hebben. Maar kijk eens naar het groente schap bij jou in de supermarkt: alle vruchten, knollen en bladgewassen zien er doorgaans smetteloos uit.

Jaarlijks worden er miljoenen kilo’s groenten en fruit weggegooid omdat het er niet mooi uitziet. Er zit een plekje aan, het heeft niet de goede kleur of het is te groot of te klein. In Europa wordt naar schatting 89 miljoen ton voedsel jaarlijks verspild, volgens een onderzoek dat in mei 2021 door de Nederlandse en Zweedse overheid werd gepresenteerd.

♥ LEESTIP: Leven zonder afval uit de keuken

[affiliate_products product_number=”2,3″]
[/affiliate_products]

Kies voor de buitenbeentjes

In veel supermarkten worden nu groenten aangeboden tegen een zeer geringe prijs, die er net even anders uitzien, niet zo perfect zijn, maar net zo goed smaken. Ze hebben misschien een deukje of een afwijkende vorm, maar verder is er niets mis mee. Profiteer van de mogelijkheden van de ‘buitenbeentjes’.

Too good to go

Er is ook een app die een einde wil maken aan de voedselverspilling. Met deze app kun je tegen gereduceerde tarieven een ‘verrassingsbox’ halen, met eten dat niet goed genoeg is om opgediend of verkocht te worden. De boxen komen meestal van restaurants en bakkerijen. Met deelname aan deze app doe je ook nog een bijdrage aan een duurzamere samenleving.

♥ LEESTIP: 7 Manieren waarop ik mijn kinderen milieuvriendelijk opvoed

Ga wekelijks naar de markt

Je kunt ook kiezen om naar de weekmarkt te gaan en de groente op de markt te kopen. Echter moet je dan wel over een plek beschikken waar je de groente een week vers kunt houden.

Zeker níet goedkoper en níet duurzaam

Wat zeker niet helpt om goedkoper verse groente te kopen zijn de voorverpakte zakjes. Bijvoorbeeld met gemengde sla of bloemkoolroosjes. Deze zakjes bevatten meestal maar een paar gram groente, is duur en veel minder vers. Een verse krop sla of een hele bloemkool zijn veel goedkoper.

♥ LEESTIP: 5 Manieren waarop ik mijn kinderen een gezonde leefstijl aanleerde

Bovendien wordt de kant-en-klare groente verpakt in plastic zakjes, die het milieu nog meer belasten. Kies voor een verse broccoli struik en verpak het in een papieren zak. Het is beter voor jou portemonnee en beter voor de toekomst van je (klein)kinderen.

Krap bij kas en ‘geen tijd’ gaat ook samen

Heb je geen tijd om dagelijks verse groente te halen, dan kun je overwegen het te laten bezorgen. Groentebroer levert van maandag tot vrijdag door heel Nederland, en zelfs een groot deel van België. Als je voor 10 uur ’s ochtends bestelt, wordt het nog dezelfde dag bezorgd tussen 17.00 en 22.30 uur.

De voordelen van Groentebroer zijn dat het supervers is, geleverd wordt op tijden dat je thuis bent, er wordt 90% minder plastic gebruikt, dus gewoon zoals vroeger verpakt. Wat ik een groot voordeel vind is, dat er behalve de inpakkers niemand aan je groente heeft gezeten. In een supermarkt ben je hier niet altijd zeker van.

Firma Huishouden is groot voorstander van Zero Waste

In onze shop bieden we producten aan die je kunnen helpen om het milieu minder te belasten door groen te huishouden. Je vindt er producten om je groente langer te bewaren, zelf groente kweken, maar ook ingrediënten om zelf je schoonmaakmiddelen te maken.

Firma Huishouden heeft ook e-books samengesteld met recepten hoe je deze schoonmaakmiddelen maakt.

Krap bij kas en gezond eten, het kan samengaan - krap bij kas
Heb je wel eens naar het label van gekochte schoonmaakmiddelen gekeken? Naar alle ingrediënten die daarop staan vermeld?
Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik heb van meer dan de helft van dat spul geen idee wat het is.
Wanneer je zelf je schoonmaakmiddelen maakt heb je hierin al één voordeel; je weet precies wat er in zit!
Krap bij kas en gezond eten, het kan samengaan - krap bij kas
Een ander voordeel is dat je met het zelf maken van je schoonmaakmiddelen een hoop geld kunt besparen.
De ingrediënten die in dit e-book staan vermeld waarmee je straks zelf aan de slag gaat, zijn vrij goedkoop.
Daarbij worden veelal dezelfde ingrediënten gebruikt waardoor je niets verspilt.

Het laatste voordeel, en voor mij het belangrijkste, is dat veel (d.w.z. niet alle) van deze zelfgemaakte schoonmaakmiddelen natuurlijke ingrediënten bevatten. Dit is uiteraard veel beter voor ons milieu.

[faq faq_number=”1″ schema_markup=”1″]
[/faq]