De weermannen beloven ons beter weer, wat heerlijk! En of dat nu wel of niet zo is, de kans op sneeuw en vriesweer neemt met de dag aanzienlijk af. Voor mij persoonlijk is dat elk jaar weer goed nieuws.
Ik voel de frisheid van de lente, het ontluikende groen dat er weer aan komt geeft mij een beetje het zelfde gevoel als vroeger aan het begin van het nieuwe schooljaar. Dit is helaas niet altijd zo en een lege dag inplannen zorgt ervoor dat je jezelf weer kunt opladen.

Mijn nieuwe agenda en blanco schriften waren maagdelijk en ongeschonden. Ik had op de schriften alleen nog maar mijn naam gezet, en in mijn agenda stonden slechts mijn eigen gegevens en de telefoonnummers van mijn vriendinnen en van de jongens die ik leuk vond.  Én de verjaardagen van iedereen die ik kende en interessant vond, zoals Simon le Bon van Duran Duran of Nick Kershaw bijvoorbeeld, logisch toch?

Alles moest als nieuw blijven

Ik nam me altijd voor om alles nu echt, nee maar ècht, heel netjes te houden. Niet dat het overigens ooit lukte: mijn schriften zaten binnen de kortste keren onder de vlekken, krassen en kreukels en mijn agenda dijde al in de eerste maand uit van alle plaatjes die ik ‘en mijn vrienden en vriendinnen er in plakten. Maar tot het nieuwe schooljaar weer begon, vergat ik mijn goede voornemens. Of totdat mijn agenda zo dik was geworden dat hij niet meer in mijn tas paste en ik een nieuwe ‘moest’ kopen.

Ik spaarde plukjes haar van klasgenoten en ik heb zelfs ooit een paar maanden rondgelopen met een sigarettenpeuk van Frank Boeijen. Die had ik in vershoudfolie gewikkeld tegen de stank. Ja, een puber doet rare dingen. Of ben ik de enige?

Maar: ik dwaal af

In het voorjaar fleur ik op

In het voorjaar is mijn gemoedstoestand altijd net iets lichter en luchtiger. Het is absoluut niet zo dat ik zwaarmoedig door het leven stap: juist niet. Maar als er meer licht per dag is, klaar ik altijd een beetje op.

Maar ook een positief ingesteld mens heeft zijn buien. Ik wel tenminste. Soms kan ik het duiden; een misverstand met iemand wat me enige buikpijn bezorgt en waar ik wat narrig van word. Of de maandelijkse stonde speelt me parten.

Op sommige dagen lukt het me niet altijd even goed om blij en vrolijk te zijn, schiet ik uit mijn slof om kleine dingen en heb ik de focus van een flipperkast-bal. En zelfs al weet ik verstandelijk wat goed voor me is, mijn gevoel zet daar een grote streep door en ik ben een kwelling voor mezelf. En soms ook voor mijn directe omgeving.

Een hele middag nutteloze dingen doen

Zo vind ik mezelf met enige regelmaat terug, een hele middag youtube-filmpjes kijkend. Of kijk ik nog één aflevering van die leuke serie op Netflix. Of ga ik met een stofkam door Facebook, LinkedIn en Instagram. Allerlei dingen die totaal nutteloos zijn, waardoor ik niet toekom aan de dingen die ik had willen doen.

Het huis is een puinhoop en ben ik zelf ook niet op mijn fraaist: Ik loop nog steeds in mijn badjas, met mijn haar op zolder en de mascara van de vorige dag nog op mijn wangen. Om twee uur ‘smiddags. Ok, nu overdrijf ik een beetje (nee hoor), maar soms is het leven gewoon niet Facebook-waardig. Want daar lijkt het alsof iedereen er altijd uitziet om door een ringetje te halen en wèl weet waar ie mee bezig is.

Ik heb een heel register met productiviteits-tips, waarmee je ontdekt hoe je je je focus kunt krijgen en ook houden, zodat je productiever bent dan ooit. En een heel arsenaal aan ideeën om je mindset op ‘goed’ te zetten. Zodat je gaat sporten, de hele voorjaarsschoonmaak doet, regelmatig een spelletje met de kinderen doet, quality-time met je man hebt en daarnaast ook nog een stralend middelpunt bent op je werk.

 

 

Allemaal op één dag natuurlijk!

Maar soms heb zelfs ik helemaal niets aan deze kennis

De beste tip die ik zelf ooit kreeg en die ik met veel plezier toepas is:

Neem af en toe een Neuspeuter-dag

Jazeker, óók als je het kneiterdruk hebt: júist als je het kneiterdruk hebt. Las een dag, of -als dat een beetje teveel gevraagd is- een dagdéél in. Je zult zien: je knapt er van op. Want iedereen, zelfs jij, heeft het af en toe nodig om op te laden. Als je een dag inlast waarop je gaat neuspeuteren, voorkom je dagen dat je niet productief, chagrijnig en moe tegelijk bent. Want neuspeuterdagen komen, hoe dan ook; als het niet gepland is, dan komen ze wel op je pad als je het eigenlijk helemaal niet verwacht of zelfs niet kunt gebruiken. Alleen: het voelt veel beter als je dit van te voren hebt ingepland, dan wanneer je een dag hebt dat je tot niets komt terwijl je van alles van plan was.

De frequentie waarop je dit doet, is voor iedereen anders. Ik zou er voor pleiten als het je zou lukken om tenminste één dag(deel) per maand Me-time in zou plannen. En als dat een hele middag Netflixen is, is dat helemaal goed. Maar misschien vind jij in de tuin werken beter. Of een wandeling in het bos, de hei of de duinen. Zoek buiten op, zoek mensen op, of ben juist op jezelf. Maar: het voorjaar is zó mooi om het buiten op te zoeken; zie hoe de bomen uitlopen, de bloemetjes ontluiken en het groen ontwaakt. Één van mijn favoriete quotes is:

 

Nothing blooms all year

En is er een beter jaargetijde dan de lente om dit live te aanschouwen? Ik dacht het niet!

Waar word jij nu echt blij van en wat neem je je voor om de komende maand in te plannen?

 

Waarom een lege dag inplannen goed voor je is

 
Foto: Anete Lūsiņa
Gesponsorde links: lees de disclaimer.