Leven zonder plastic, 11 praktische tips

Leven zonder plastic, kan dat? Op het eerste gezicht lijkt het verwijderen van plastic uit je dagelijks leven een grote verandering. Maar met een beetje planning en voorbereiding kan iedereen het.
Tegenwoordig houdt plastic voedsel vers, het zit in elektrische apparaten, in kleding en cosmetica. De plastics en kunststoffen schaden ons milieu en onze gezondheid.
Vroeger werd er nauwelijks plastic gebruikt en leefden mensen er vrijwel zonder. Door een paar oude en nieuwe trucs van toen en nu toe te passen, kan iedereen zijn dagelijkse leven een stuk duurzamer maken.

Leven zonder plastic, 11 praktische tips
Wil je deze tips bewaren? Pin deze afbeelding dan op je eigen bord.

De harde cijfers

Jaarlijks wordt per individu ongeveer 37 kilo plastic afval geproduceerd. Slechts ongeveer een derde daarvan belandt in de recyclingfabrieken. De rest wordt verbrand of geëxporteerd naar Azië, waar yoghurtpotten, drinkrietjes, tandpastabuisjes en ander afval ‘per ongeluk’ in zee terechtkomen. Plastic is overal, het lijkt materiaal dat onmogelijk te omzeilen is.

Maar waarom?

Enkele voordelen en de vele nadelen

Plastic is de gebruikelijke term voor kunststoffen, die in ons dagelijks leven onder andere voorkomt als verpakking, textielvezels, isolatie, vloeren, verfcomponenten, kleefstoffen, cosmetica en nog veel meer. Ze zijn goedkoop om te produceren, vervormbaar bij lage temperaturen, licht, reukloos, veerkrachtig, transparant en hittebestendig, waardoor ze een buitengewoon aantrekkelijk materiaal zijn voor de industrie.

Maar doordat mensen steeds meer bewust worden van het milieu en duurzaamheid, komen de nadelen van plastic steeds meer naar voren. Omdat ze niet of nauwelijks vergaan, blijven delen plastic die niet op de juiste manier worden weggegooid, vele decennia en zelfs eeuwen in de natuur rondzwerven.

Dit plastic wordt een probleem voor mensen, dieren en planten, omdat ze vaak gevaarlijke stoffen bevatten, zoals weekmakers en vlamvertragers, die in de grond terecht kunnen komen.

Bovendien vereist de productie van plastic een niet-hernieuwbare grondstof, waarvan de productie ook een bedreiging vormt voor het milieu, met name voor het klimaat en het ecosysteem, genaamd aardolie.

Neem je verantwoordelijkheid

Als je iets goeds voor je gezondheid en de toekomst van je kinderen en de natuur wilt doen, verban dan tassen, drinkrietjes, tandenborstels, crèmepotten, wattenstaafjes en andere plastic wegwerp artikelen uit je huishouden en ga over op een verantwoorde consumptie.

Plastic voorwerpen, die steeds opnieuw kunnen worden gebruikt, kun je uiteraard houden en blijven gebruiken, maar geleidelijk moet je overschakelen op duurzamere materialen. Met de onderstaande tips wil ik je laten zien hoe het werkt en dat het niet moeilijk hoeft te zijn.

Zo kun je leven zonder plastic

Duurzaam winkelen

Een grote boodschappentas of een grote winkelmand vervangt veel plastic zakken, die vaak maar één keer worden gebruikt.

Verantwoord winkelen

Hoe meer je consumeert, hoe meer afval je creëert

Dit geldt vooral voor consumptiegoederen die niet alleen zijn verpakt in plastic, maar ook zijn gemaakt van plastic. Voorbeelden zijn elektrische apparaten of kledingstukken van synthetische vezels.

Hier is: minder is meer. Schrijf daarom altijd een boodschappenlijst voordat je gaat winkelen. Dat heeft in deze twee grote voordelen: Je weet aan de hand van je lijstje welke manden en tassen je moet meenemen en je koopt nooit meer dan je nodig hebt. Wat niet alleen zeer nuttig is in deze verspillings-economie, maar ook nog in je portemonnee scheelt.

TIP LEES
IK GOOI 50 KILO VOEDSEL WEG

1 – Koop groente en fruit los

Als je consequent wilt leven zonder plastic, moet je groente en fruit, dat in plastic is verpakt niet kopen. Koop een hele krop sla en verzuim het in plastic te verpakken. Vergeet niet je eigen tassen mee te nemen. In wasbare netten of katoenen zakken zijn groenten en fruit op weg naar huis in goede handen.

2 – Koop regionaal en seizoensgebonden

Als je eieren, zuivelproducten, fruit en groente rechtstreeks van de producent (boer) koopt, bijvoorbeeld op de wekelijkse markt of in de biologische winkel, kun je veel onnodig verpakkingsafval besparen. Seizoensgebondenheid is ook belangrijk. Buiten het seizoen moet fruit vaak lange transportroutes afleggen, die ze alleen in verpakte toestand onbeschadigd overleven.

3 – Drink water uit de kraan

Iedereen verbruikt gemiddeld bijna 200 plastic wegwerpflessen per jaar. Ons kraanwater is een van de best gecontroleerde voedingsmiddelen ooit. Draai dus gewoon die kraan open en help het milieu. Koop voor koolzuurhoudend water een ‘bubbler’ met een duurzame fles.

4 – Vraag het gewoon

Bij slagers, maar ook bij sommige supermarkten al, kun je vlees, worst en kaas (en soms ook vis) kopen door je eigen bakjes of schalen te laten vullen. De procedures verschillen van winkel tot winkel, maar vraag het gewoon.

5 – Verzamel glazen potten

Als je het zonder plastic wilt doen, moet je glazen potten sparen of investeren in een paar glazen potten. De potten kunnen steeds opnieuw worden gebruikt en direct worden gevuld met pasta, rijst, kruiden en andere voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in biologische winkels, natuurvoedingswinkels en rechtstreeks bij de producenten en/of de boer. Als je ze niet elke keer wilt meenemen, koop dan een paar afsluitbare stoffen zakken (of maak ze zelf), vul deze met de ingrediënten en gooi de inhoud thuis in je glazen potten.

6 – Investeer in zakken en netten

Je kunt geld investeren om zakken en/of netten te kopen, maar je kunt ook wat energie investeren, door ze zelf te maken. Tassen en netten voor groente en fruit zijn onmisbaar voor een aankoop zonder plastic. Uien en knoflook hoeven bijvoorbeeld thuis niet eens te worden uitgepakt. Ze blijven lang vers in een zak van linnen, katoen of vergelijkbaar materiaal. Aardappelen voelen zich ook comfortabel in ondoorzichtige materialen.

7 – Vervang bestek en co.

Zelfs voor het keukengereedschap vind je plasticvrije alternatieven voor veel dingen. Opslagcontainers zijn tegenwoordig vaak van glas, snijplanken kunnen beter van hout worden gekocht. Je kunt ook natuurlijke materialen zoals hout, jute of katoen gebruiken als vaatdoeken en schuursponzen. En iedereen, die reinigingsmiddelen zelf maakt met natuurlijke ingrediënten, bespaart ook op plastic verpakkingen.

8 – Ook vuilniszakken zijn afval

Ze zijn praktisch, maar vuilniszakken zijn ook afval. Meestal is het voldoende om de bodem van de afvalemmer met krantenpapier te bedekken en, zodra deze vol is, deze meteen en rechtstreeks in de (bio)bak te legen. Was hem vervolgens met wat azijnreiniger en klaar!

9 – Picknick duurzaam

Veel plastic wegwerpartikelen zullen in de toekomst in de EU-landen worden verboden. Drie-dubbel hoera! want herbruikbare drinkrietjes van glas of roestvrij staal en wegwerpservies van bamboe zien er veel beter uit dan de varianten van plastic.
Composteerbaar wegwerpservies gemaakt van bamboe, palmblad of dun hout is perfect voor grote feestpartijen.

10 – Hergebruik alles

Zelfs in de badkamer moet je het doen zonder iets dat is verpakt in plastic of gemaakt van plastic, en wordt weggegooid na eenmalig gebruik. Wasbare cosmetische pads, voor het reinigen van het gezicht, kunnen bijvoorbeeld worden gemaakt van oude handdoeken. Wattenstaafjes en tandenborstels zijn ook plasticvrij verkrijgbaar van hout of bamboevezels.

11 – Microplastic in cosmetica

Veel cosmetica bevatten zeer kleine plastic deeltjes, ook wel microplastics genoemd. Check daarvoor de ingrediënten van je cosmetica producten, voordat je koopt. Vooral scrubs bevatten veel microplastics. Een alternatief is om met een mengsel van koffiedik, zout of suiker en een beetje olie je huid te scrubben. Eenvoudig inmasseren en spoelen met een beetje lauw water.

TIP SHOP
Volledig natuurlijk en composteerbaar papier

Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Wanneer je zelf je schoonmaakmiddelen maakt heb je hierin al één voordeel; je weet precies wat er in zit!

Heb je wel eens naar het label van gekochte schoonmaakmiddelen gekeken? Naar alle ingrediënten die daarop staan vermeld? Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik heb van meer dan de helft van dat spul geen idee wat het is.
Wanneer je zelf je schoonmaakmiddelen maakt heb je hierin al één voordeel; je weet precies wat er in zit!

Een ander voordeel is dat je met het zelf maken van je schoonmaak- middelen een hoop geld kunt besparen. De ingrediënten die in dit e-book staan vermeld waarmee je straks zelf aan de slag gaat, zijn vrij goedkoop. Daarbij worden veelal dezelfde ingrediënten gebruikt waardoor je niets verspilt.
Het laatste voordeel, en voor mij het belangrijkste, is dat veel (d.w.z. niet alle) van deze zelfgemaakte schoonmaakmiddelen natuurlijke ingrediënten bevatten. Dit is uiteraard veel beter voor ons milieu.

Homemade huisreinigers - recepten om zelf schoonmaakmiddelen te maken
Homemade keukenreinigers - recepten om zelf schoonmaakmiddelen te maken

Homemade Reinigers (2 e-books) bevatten de meest belangrijke recepten voor je eigen schoonmaakmiddelen om je huis spic en span te houden.
Bepaal zelf waarmee je schoonmaakt, bespaar geld en wees milieubewust.


Winactie!

De nieuwe strategie van Tupperware om wegwerpplastic te verminderen

‘No Time To Waste’

Iedereen kent het en iedereen weet het: Tupperware bestaat uit plastic!
Tupperware is al 70 jaar een van ‘s werelds grootste producenten van herbruikbaar keukengerei en plastic producten voor gebruik in huis en in de vrije tijd.

Sinds het begin van de plasticrevolutie heeft Tupperware zich gepositioneerd als een leider in herbruikbaar en duurzaam huishoudelijk plastic. De missie van Tupperware is de laatste 70 jaar niet veranderd: het ontwerpen van herbruikbare, duurzame, hoogwaardige en gebruiksvriendelijke producten die helpen om plastic- en voedselverspilling te verminderen.

Vandaag de dag verbreedt Tupperware zijn visie en zet zij zich in om zijn ecologische voetafdruk aanzienlijk te verkleinen. Er worden belangrijke maatregelen voor de vermindering van afval in elke fase van de levenscyclus van het product genomen: ontwerp, productie en distributie, consumptie, recyclage en terugwinning. 

Exclusief nieuw product: het Eco Rietje!

Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 3,4 miljard rietjes gebruikt; het equivalent van 200 rietjes per persoon. Om een definitieve oplossing te bieden voor deze ecologische ramp stelt Tupperware het Eco Rietje voor, gemaakt van Eco+ materiaal. Deze innovatieve kunststofhars is afkomstig van gerecycleerd wegwerpplastic.

Vernieuwend ontwerp

Dit Rietje biedt niet enkel een ecologisch voordeel, maar werd ook ontworpen voor een unieke smaakbeleving dankzij de afgeronde punt. Het innovatieve ontwerp voorkomt ook wondjes in de mond, wat het extra veilig maakt.

Leven zonder plastic, 11 praktische tips - leven zonder plastic

Ecologisch zakje

De Eco Rietjes worden aangeboden in zakjes met de volgende inhoud:

 • 4 rietjes van Eco+ materiaal
 • 4 extensies in Eco+ materiaal om het rietje indien nodig te verlengen
 • 1 reinigingsborstel voor perfecte hygiëne
 • 1 opbergtasje van 100 % gerecycleerd materiaal
 • Dit pakketje zal vanaf 30 december te koop zijn voor een verkoopprijs van €25. Vanaf maart zullen de rietjes separaat te koop zijn voor €4 per stuk.

Maar ik kan zorgen dat jij er al eentje hebt vóór 30 december!

Ik heb twee stuks die ik mag weggeven onder mijn lezerspubliek en daar hoor jij ook bij!

Wil jij een setje Eco Rietjes van Tupperware winnen?

Geef in een reactie hieronder aan waarom. Zo simpel is het!

Uit de leukste inzendingen (geen gedichten!) worden twee winnaars gekozen, die ik dan op vrijdag de 20e december een setje Eco Rietjes stuur.

Dus reageer vóór vrijdag 20 december 2019 om een setje Eco Rietjes te winnen!

Deze winactie is inmiddels beëindigd. Van harte gefeliciteerd Neeltje en Nel!

Waarom moet je deze duurzame rietjes van Tupperware winnen?

DE AUTEUR

Helga Post®

Helga Post®

Helga Post is een moeder en vrouw van een prachtig gezin met een passie voor lijstjes, organiseren, lekker koken, mooi wonen en groen huishouden. Helga zet zich in om mensen op alle gebieden te helpen een leven te creëren waar ze van houden door hun doelen te bereiken. Ze is de oprichter van Firma Huishouden® en auteur van de Huishoudplanner®. Ze woont in Duitsland met haar man Johan en nog 2 (van de 4) thuiswonende kinderen, Iris & Frank.

LEES VERDER

Responses

 1. Wat goed die eco,rietjes. Mijn kinderen drinken graag pakjes met een rietje. Vanwege het plastic komen die er thuis niet meer in. Net als gewone rietjes. Deze eco rietjes zouden ze echt geweldig vinden! Weer drinken met een rietje. Evt zelfs op,school uit hun beker. En mama blij weer een product in huis was plastic proef is. Net als straks de shampoo als de huidige op is. De douchegel. En we gaan ook de bodycremes proberen! Zo leuk de zoektocht naar minder plastic. En ook denkend aan de CO2 want sommige producten komen uit China terwijl er genoeg leveranciers zijn die met Europese of nationale producten werken.

 2. Mijn dochtertje van net 4. Drinkt weinig. En dan wissel ik eens af met ander bekertjes. Ze kent ook rietjes. Maar dit wil ik vermijden. Daarom is dit wel de goede oplossing:-)

 3. Tijdens ons bezoek aan onze zoon op Lombok werden wij geconfronteerd met enorme vervuiling door plastic afval op dit prachtige eiland. Maar ook hoopvolle initiatieven zoals het eerste ecobrick gebouw van Indonesië! Bamboe rietjes zijn moeilijk schoon te houden. Graag zou ik deze set winnen ik vind ze geweldig

 4. Om mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu en er zo voor te zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen gezond kunnen opgroeien zou ik graag de Eco Rietjes van Tupperware winnen. Iets groots begint altijd bij iets kleins. Samen maken we het verschil.

 5. Ik zou ze graag winnen voor mijn jongste zoontje van vier jaar. Hij heeft een eetprobleem vanaf zijn geboorte. Momenteel drinkt hij bijna niets op school. We gaan nu proberen om hem met een rietje te laten drinken om te kijken of dat zijn motivatie tot drinken verhoogt en zijn angst op pijn na het drinken verminderd. Wat zou het mooi zijn om met deze rietjes dit te bereiken. Het is gezonder en beter voor het milieu!

 6. Wauw wat een leuke winactie. Wij hebben de geweldige rietjesbekers van tupperware. De kinderen gebruiken ze elke dag. Dus het zou voor ons een uitkomst zijn, zo hoeven we niet elke dag rietjes weg te gooien!

 7. Mijn kinderen drinken graag met een rietje. Dit is dan wel erg handig en duurzamer natuurlijk, daarom loot ik graag mee.

 8. Wauw wat een gave producten die rietjes. Zelf vind kk ze z omers heel fijn voor drinken met ijsklontjes, om te voorkonen dat de ijsklontjes in mn mond k9men

 9. Graag zouden we deze set rietjes winnen voor onze kleinkinderen. Om zodoende wel het leuke van rietjes, maar ook vermindering van plastic te leren! Ze lijken me een heel goed alternatief. Papieren/kartonnen rietjes was geen succes😔, en toch nog afval. 3e reden dat het van Tupperware is! Supergoed materiaal, hier al ruim 30 jaar bakjes enz in gebruik!👍
  Succes met winnaars kiezen!

 10. Een groot Zweeds warenhuis 😉 heeft de rietjes weggehaald vanuit milieu oogpunt. Helemaal top natuurlijk maar onze dochter van 2 lukt het nog niet goed te drinken zonder te knoeien. Dus elke zondagochtend een setje drogen kleding extra, drankje extra en als ik het niet vergeet eigen rietjes is natuurlijk ook niet beter voor het milieu… De rietjes zouden dan ideaal zijn 🙂

 11. Oh wauw! Die wil ik heel graag winnen! Was al overgestapt op papieren rietjes, maar die worden zo snel zacht!
  De kids gebruiken (in hun tupperware beker) wel siliconen rietjes, maar die zijn voor dikkere substanties zoals smoothies te dun.

  Zou dus supertof zijn, als we onze dagelijkse smoothie met deze rietjes kunnen gaan drinken, dan gaan we heel veel rietjes besparen!

  (Smoothie drinken zónder rietje doen ze niet helaas en ikzelf vind het ook fijner met een rietje).

 12. Wij willen graag overschakelen op echo-rietjes. We haten wegwerp, maar papier is geen alternatief voor o ‘s. Dochter drinkt graag warme chocolademelk met een rietje… Vraag niet waarom….

 13. Ik doe graag mee… ik vind het belangrijk om duurzaam te zijn voor onze planeet!

Comments are closed.

ONTVANG MIJN GRATIS E-BOOK:
HET HUISHOUDEN IN EEN UUR PER DAG

Ontvang alle nieuwe artikelen meteen na publicatie rechtstreeks in je inbox of abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.

AGENDA FIRMA HUISHOUDEN

Geen evenementen gevonden!