De longlist met tien genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022 is zaterdag 2 juli bekendgemaakt in dagblad Trouw. De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken.

[automatic_table_of_contents][/automatic_table_of_contents]

Hier vind je BOEKENNIEUWS juni 2022

Libris Geschiedenis Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Trouw en VPRO en bestaat uit een geldbedrag van 20.000 euro. De prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt traditiegetrouw eind oktober uitgereikt.

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

BOEKENNIEUWS juli 2022: Libris Geschiedenis Prijs - Libris Geschiedenis Prijs

Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken zijn de volgende tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022:

  • Bart van der Boom, De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 (Boom)
  • Rolf Bos, Een Duitse zomer. De Olympische Spelen van 1972 (Alfabet)
  • Patrick Dassen, De Weimarrepubliek. Over de kwetsbaarheid van de democratie (Van Oorschot)
  • Emily Hemelrijk, Verborgen levens, publieke figuren. Romeinse vrouwen buiten Rome (Athenaeum)
  • Anne-Lot Hoek, De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 (De Bezige Bij)
  • Luc Panhuysen, Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639 (Atlas Contact)
  • Harry Poeze en Henk Schulte Nordholt, Merdeka. De strijd om de Indonesische onafhankelijkheid en de ongewisse opkomst van de Republiek 1945-1950 (Walburg Pers)
  • Erik Somers en René Kok, Adolf Hitler. De beeldbiografie (Hollands Diep)
  • René van Stipriaan, De zwijger. Het leven van Willem van Oranje (Querido)
  • Aleid Truijens, Leven in de verbeelding. Hella S. Haasse 1918-2011 (Querido)

Jury Libris Geschiedenis Prijs 2022

De jury van 2022 wordt gevormd door:

Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; George Harinck, hoogleraar geschiedenis van het neocalvinisme in Kampen; Manon van der Heijden, hoogleraar Comparative Urban History aan de Universiteit Leiden; Maria Holtrop, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Bas Kromhout, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum.

Juryvoorzitter is dit jaar Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State.

Uitreiking Libris Geschiedenis Prijs

Op 18 september wordt de shortlist van vijf boeken bekendgemaakt. Op 30 oktober 2022 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2022 uitgereikt door juryvoorzitter Thom de Graaf tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

Lees hier meer BOEKENNIEUWS

Regelmatig brengen wij je boekennieuws, met daarin de allernieuwste boeken én vooraankondigingen van boeken die binnenkort uitgebracht worden. Mis ze niet!

Dol op lezen? Firma Huishouden geeft je 10 dagen extra gratis proefperiode

Nextory is een platform voor luisterboeken en e-books met veel variatie. Ze hebben keuze uit honderdduizenden luisterboeken en e-books, voor jou en ook eventueel voor je kinderen.

Je kunt het 30 dagen gratis proberen via hun website, maar met de code krijg je 10 dagen extra! Klik hier en krijg 40 dagen een gratis proefperiode met code: FirmaHuishouden40